Política

L’independentisme acusa l’Estat de deixar créixer Vox

ERC, JxCat i la CUP “combaten” la ultradreta però retreuen que la persecució general al procés i la posició tova de l’esquerra l’han alimentat

Borràs reclama una “negociació” al govern espanyol

“No és casual que Vox sigui avui aquí, és causal.” La persecució judicial, política i mediàtica a l’independentisme, i la creació d’un fals relat de violència a Catalunya han estat el “caldo de cultiu” ideal per atiar l’odi i la venjança que han propiciat el creixement electoral de Vox, retreia ahir des de la tribuna del Congrés la diputada d’ERC Montse Bassa, germana de l’exconsellera empresonada. La seva resumeix la posició en el debat d’ahir dels portaveus dels tres partits independentistes, que van tenir dures paraules cap a l’extrema dreta, però també van acusar el govern “suposadament progressista” de no actuar amb prou contundència i ser còmplices de la situació. “De la seva por i els seus complexos viu des de fa 40 anys la ultradreta a Espanya”, els retreia el republicà Gabriel Rufián. “On és l’esquerra? Arribarà algun dia?”, es preguntava Laura Borràs, de JxCat, que lamentava que el PSOE i Podemos segueixin “sense demostrar” que ho són. “En tindríem prou que tots demostressin que són demòcrates”, proposava, per denunciar que amb ells al govern la repressió ha continuat. “El nostre no sense pal·liatius a la moció tampoc és un sí al govern actual”, puntualitzava Borràs, que lamentava que la taula de diàleg “de moment no existeix”, i instava el govern de Sánchez a afrontar una “negociació”. “Tenim la solució: nosaltres exercim el dret d’autodeterminació i vostès el deure de l’amnistia als represaliats”, suggeria, després de recordar que “els països democràtics respecten la voluntat dels ciutadans” expressada a les urnes.

Tots dos líders lamentaven que l’extrema dreta els fes “perdre el temps” amb la moció de censura d’ahir en plena pandèmia, i admetien que haurien hagut de fer com el PNB, que va parlar un minut per no ajudar a donar-li protagonisme, tot i que a l’hora de la veritat van exhaurir els temps perquè “al feixisme no se l’ignora, se’l combat”, segons ella. Borràs, això sí, va obviar replicar Abascal –que li va contestar que “al colpisme se’l tanca” i va lamentar no haver actuat abans contra “Pujol SA” per aturar els fets del 2017– i va lamentar que no hi hagués una posició comuna de la cambra per fer-li un “cordó sanitari”. “La millor manera d’encarar aquest debat hauria estat que Garriga i Abascal s’haguessin quedat sols parlant”, il·lustrava també Rufián, que aclaria que per a això caldria una “dreta democràtica” com la de Merkel a Alemanya, que aïlla els neonazis. “Vostès, PP i Cs, són els Gremlins, i Vox és l’aigua, que multiplica i embruteix la dreta”, etzibava el republicà, que va aprofitar per advertir els votants dels barris obrers que la ultradreta es pronuncia sistemàticament contra els seus interessos socials i econòmics. “Demostrin que es pot ser de dretes sense ser necessàriament fatxes”, reptava també Bassa al PP i Cs.

En la mateixa línia, el diputat de la CUP, Albert Botran, va alertar que Vox és avui “un problema per a la democràcia i els drets aconseguits”, però no pas “un problema aïllat”, ja que aquesta mentalitat està “incrustada” en els poders de l’Estat, com el judicial o la mateixa monarquia, i que actituds del govern estatal emparant la persecució a l’independentisme també han contribuït a fer que creixi. Botran va fer un repàs de l’augment d’agressions de l’extrema dreta, els casos de xenofòbia, el corporativisme policial i militar o el nacionalisme d’estat “exacerbat”. “Si un vol combatre Vox, cal desmuntar de base les idees de les quals beu”, sentenciava, en un discurs menystingut per Abascal. “Al renegat no tinc res a dir-li”, es va limitar a contestar. “Dir renegat a algú que mai s’ha sentit espanyol... El que em digui vostè m’entra per aquí i em surt per allà”, replicava Botran, que, això sí, alertava que el discurs de l’extrema dreta “supura odi” i que després es transforma en “agressions ideològiques” que sí que els amoïnen.

LES FRASES

Si a Europa el poder judicial condemna la ultradreta, aquí part del poder judicial és ultradreta
Gabriel Rufián
líder d’erc al congrés
Censurem la moció perquè és oportunista i per dirimir diferències entre l’extrema dreta i la dreta extrema
Laura Borràs
líder de jxcat al congrés
No podem dir que Vox és un problema aïllat, ni el nucli de res; són les continuïtats del règim del 78
Albert Botran
diputat de la cup

Bassa s’enganxa amb Batet, i Rufián, amb Abascal

El debat no va estar exempt de moments de certa tensió. En un dur al·legat, Bassa va comparar els anys de condemna que el Suprem va endossar als presos polítics amb altres actuacions que han quedat gairebé o del tot impunes, com la violència de les forces policials l’1-O, els crims del franquisme, la curta estada a la presó dels responsables del GAL, la fugida del “corrupte” rei emèrit o la intervenció a l’Iraq del ”criminal” José María Aznar. Això últim li va valdre l’amonestació de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que li va exigir “respecte”, i va ordenar retirar del diari de sessions les dues darreres al·lusions.

No va ser l’únic estira-i-arronsa, ja que Rufián es va enganxar amb un Abascal que el va titllar de “Superman” en to fatxenda per haver dit que s’havia quedat al Congrés per combatre Vox, i li va etzibar que un partit com ERC “seria il·legal a Alemanya”. “La república no existeix ni existirà”, concloïa en to amenaçador. Rufián li va recordar que si Vox entra al Parlament per defensar la supressió de l’autonomia ERC ho respectarà perquè els hauran votat. “Deixin de dir a la gent que és il·legítima, perquè a partir d’aquí tot val”, li retreia. Després que Abascal llegís la llista de tots els morts d’ETA, Rufián li va replicar que també podria llegir la dels 200.000 republicans “que són en cunetes des de fa 80 anys”. El que sí que li va llegir va ser una piulada de María Jáuregui, filla d’un dels assassinats, per exigir a Vox que no faltés a la memòria del seu pare, fet que va generar també l’aplaudiment de la bancada socialista. “Ha aconseguit posar dempeus el PSOE, i hem aconseguit retratar-los junts”, es vantava l’ultradretà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona