Política

Silenci, la pitjor mentida

Tot i dedicar a Trapero nombroses portades des de fa tres anys, els diaris afins a Madrid ignoraven ahir en primera plana l’absolució del major

Admeten que el dictamen és molt “difícil de digerir” i demanen que es presenti recurs

Diuen que la pitjor mentida és el silenci. Quedava demostrat ahir veient les portades dels diaris que des de fa més de tres anys tenen el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, en el punt de mira. “El braç policial de l’1-O, al seient dels acusats”, deia en primera plana l’ABC el 20 de gener d’aquest any, quan començava el judici a la cúpula de la policia catalana. El resultat d’aquesta causa, però, l’ha ignorat el rotatiu nou mesos després, quan ha quedat desmuntat el relat de la fiscalia –aplaudit i amplificat per la caverna mediàtica– que acusava el major de “subvertir la llei” per posar-se al servei del projecte independentista. Cap al·lusió tampoc en primera plana a la sentència absolutòria del major a La Razón i El Mundo, mitjans que també van dedicar-li nombroses –i enceses– portades des de dies abans de l’1-O.

A l’interior d’aquest últim diari, sota l’explícit títol de “Trapero no pot ser absolt d’inhibició”, l’editorial destacava ahir que el resultat de la sentència “no ha de ser compartit, sobretot quan la presidenta de la sala ha emès un vot particular discrepant”. Assegurava, doncs, que el fet que la defensa de Trapero hagi “demostrat l’habilitat suficient per aconseguir que els altres dos magistrats no hagin advertit delicte provat al llarg del judici no amaga els fets”, que segons la seva opinió són que “sense la calculada inhibició de qui estava al capdavant de la policia catalana aquell fatídic dia, el referèndum no s’hauria pogut celebrar”. A dins, el diari encapçala la peça que parla de la sentència amb l’argumentari de la magistrada que discrepa, titulant que “va contribuir a la connivència amb els polítics”. Ni tan sols al subtítol s’esmenta l’absolució de la cúpula dels Mossos: no apareix fins a la línia 13 de l’article.

Tot i no voler destacar la notícia en portada i no dedicar-li cap article d’opinió –tot i que en aquests tres anys ha estat molt prolífic–, La Razón publica un article en què explica que “el tribunal avala la prudència de Trapero per minimitzar danys l’1-O”.

Retratats com a lleials

També l’ABC destaca a dins del diari que l’Audiencia “veu proporcionada i prudent la passivitat dels Mossos de l’1-O”, però és especialment contundent en l’editorial, on diu que l’absolució “és difícil de digerir jurídicament i històricament”. Com passa amb la resta de diaris dretans, el vot particular de Concepción Espejel obre una escletxa de llum. En paraules de l’ABC, tot i que “és cert que la revocació d’absolucions és complicada”, no cal tirar la tovallola, perquè “tant o més ho és acceptar que, en la narració històrica d’aquells dies, la policia autonòmica catalana quedi retratada com una lleial col·laboradora del Tribunal Constitucional”.

9
mesos
fa que va començar el judici a la cúpula dels Mossos d’Esquadra.
13
ratlles
de l’article d’‘El Mundo’ s’han de llegir fins a saber el resultat de la sentència de Trapero: absolució.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona