Política

L’ANC fiscalitzarà els partits sobiranistes en campanya

L’entitat també acorda “pressionar” el nou govern perquè faci la independència i farà un informe trimestral de la seva tasca

Tampoc participarà en més taules de diàleg que siguin “retòriques”

A les portes d’unes eleccions al Parlament que ja se sap que cauran la segona setmana de febrer, si l’evolució de la pandèmia no dicta el contrari, l’Assemblea Nacional Catalana (ACN) va definir, ahir, quin serà el seu posicionament davant d’aquesta contesa. Partint de la premissa que, des de fa temps, hi ha un enuig públic i confés en l’entitat amb els partits independentistes, en considerar que no estan fent cap pas efectiu i constatable per avançar cap a la República, l’actitud davant aquests comicis serà essencialment crítica. I en què es traduirà exactament això? Doncs que es farà un marcatge a l’home a les formacions sobiranistes durant la campanya, així com al nou govern que sorgeixi de les urnes. Per dir-ho a l’inrevés: l’ANC descarta exercir un paper passiu, sinó més aviat de fiscalitzador.

L’estratègia es va acordar en un ple extraordinari del secretariat nacional de l’entitat, que va començar al matí i es va allargar fins a mitja tarda, amb la perceptiva pausa per dinar, i que es va haver de fer, forçosament, per via telemàtica. Durant el debat, es van presentar fins a sis propostes de resolució, de què no es va voler fer públic ni tan sols el contingut genèric, a excepció de la que va ser presentada per la comissió d’estratègia i discurs, i que va ser aprovada amb 46 vots a favor, 20 en contra i 4 en blanc, després d’incorporar-hi quatre esmenes. I és aquest text, justament, el que esbossa quin paper caldrà jugar en les eleccions.

L’estratègia a seguir preveu tres períodes “d’acció”: la campanya, el procés fins a la constitució del Parlament i la formació del nou executiu. Pel que fa al primer estadi, el compromís de l’ANC durant la campanya electoral és publicar una comparativa dels programes que presentin els partits independentistes i constituir un grup de treball “per analitzar i fiscalitzar els seus posicionaments”. En aquest període previ als comicis, a més, l’Assemblea “no participarà en més taules de cerca de la unitat estratègica amb els partits que esdevenen exercicis retòrics balders”. És a dir, en un context en què predominen els gestos, atès que es prioritza la caça del vot, no es volen fotografies pregonant la unitat que siguin només això, una imatge en el temps.

Pressió al Parlament

En el següent capítol previst, els catalans ja han passat per les urnes i, en conseqüència, ja hi ha la perspectiva de constituir un Parlament, se suposa que de majoria independentista, que tindrà el repte d’investir un president. Doncs bé, en aquest instant, l’entitat “pressionarà i es mobilitzarà” perquè l’elecció del nou cap de govern no sigui el resultat “de pactes parcials, sinó que contempli la màxima concentració de forces, per afrontar amb màxima unitat i responsabilitat compartida el repte d’encarar la ruptura democràtica i fer efectiva la independència, com més aviat millor”.

Finalment, i quan ja hi hagi un executiu perfilat que comandi la Generalitat, l’ANC s’ha proposat fer-ne un control sostingut en el temps a través de l’elaboració d’un informe trimestral de l’acció tant del govern com del Parlament per constatar si hi ha un “avanç o possibles dilacions i retrocessos” en el procés de construcció de la República. També es convocarà “un congrés internacional de precedents d’independències unilaterals entre març i maig del 2021” i, fruit d’això, es publicarà un llibre blanc sobre la temàtica. A tall de resum general, per la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, “la proposta aprovada fa compatible l’exigència als partits independentistes d’una proposta de mandat cap a la independència que inclogui la via unilateral, amb el manteniment de la plena independència dels partits per part de l’entitat”.

Volem centrar-nos en l’acció propositiva i en el discurs, distanciant-nos de les taules que no ens han servit per avançar
L’Assemblea vol situar en el centre del debat una proposta d’unilateralitat factible, posant en el centre els electors
Cal una acció de fiscalització constant dels programes electorals i de l’acció posterior de govern
Elisenda Paluzie
presidenta de l’assemblea

Aposta pels partits que defensin la unilateralitat

La proposta avalada ahir pel Secretariat Nacional, i que ara haurà de ser consultada als socis, estan alineada amb el full de ruta que l’ANC va aprovar el maig de l’any passat i que defineix quina ha de ser la seva estratègia política més immediata. En el capítol que fa referència a les eleccions catalanes, el document ja certificava que aquestes “hauran de generar un ambient previ de plebiscit unilateral” i, a partir d’aquí, “l’entitat només donarà suport als partits polítics que assumeixin explícitament aquesta proposta de mandat” i, al mateix temps, es “denunciarà públicament aquells que, tot i haver manifestat el seu compromís [amb la unilateralitat], l’incompleixin”. Per reblar el clau, el mateix full de ruta també assevera que aquests comicis han de tenir caràcter constituent i si es constata “una majoria social independentista a partir del 50%+1 dels vots, s’hauria de validar l’estratègia unilateral i el Parlament hauria de donar pas a la investidura d’un govern disposat a reconèixer la voluntat de la majoria social”. Fixat aquest posicionament, alguns sectors van intentar fer un pas més i promoure que l’ANC presentés una candidatura pròpia. Va haver-hi moviments interns per calibrar el marge de recorregut que podria arribar a tenir la proposta, però aquesta va quedar desactivada amb la reelecció d’Elisenda Paluzie, que sempre s’ha oposat de manera frontal a aquesta possibilitat, a la presidència el passat mes de juny



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona