Política

Aragonès reivindica l’autodeterminació davant Von der Leyen

Denuncia la inhabilitació de Torra a la mandatària i li diu que Catalunya vol un estat

Page es queixa per l’anglès

El vicepresident, Pere Aragonès, va aprofitar la participació de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la conferència de presidents autonòmics per queixar-se al principi de la seva intervenció, en anglès, per la “injusta” inhabilitació del president Quim Torra per haver reclamat l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Aragonès va presentar Catalunya com un “país europeu” profundament compromès amb el projecte de la UE, que té l’aspiració de participar-hi “amb la seva pròpia veu”, com qualsevol altre estat membre. I aquesta aspiració, va dir, només es pot resoldre democràticament, “com tots els conflictes polítics són resolts dins de la Unió Europea”. “Reiterem la necessitat de resoldre aquest repte amb més democràcia, donant la veu als ciutadans de Catalunya perquè puguin lliurement decidir el seu futur polític”, cloïa.

“La repressió no es pot convertir en part de la normalitat, sempre ho denunciarem”, justificava després el vicepresident, davant les crítiques rebudes des de l’unionisme, com ara la del cap de l’oposició, Carlos Carrizosa, que en una piulada li va dir que per “degradar” així la imatge de Catalunya millor que no hagués assistit a la cita. “Amb l’aigua que baixa li hauria de fer vergonya fer aquests numerets”, li etzibava. Aragonès admetia que, en tractar-se d’una reunió no presencial, no va poder fer arribar el missatge també en privat a Von der Leyen, i no va poder-ne obtenir, doncs, una resposta, perquè la de la dirigent va ser genèrica a totes les intervencions, tot i que sí que es va mostrar d’acord, això sí, en la importància de la gestió dels territoris subestatals.

En canvi, d’altres sí que van tenir una ràpida resposta per a Aragonès. Segons va explicar ell mateix al final, algun president autonòmic va subratllar que “Espanya és l’única nació”, o d’altres, com ara el castellanomanxec Emiliano García-Page, li retreia que hagués parlat en anglès, la llengua d’un país “que vol marxar d’Europa”. “Quan es tracta de demanar diners o fons, parlen en castellà, i quan volen parlar d’altres coses el defugen”, insistia fins i tot Page després als mitjans. Aragonès trobava la reacció “absolutament sorprenent” si volia ser una queixa cap a ell perquè Von der Leyen també va parlar en anglès, l’idioma de treball de les institucions europees.

LA FRASE

Reiterem la necessitat de resoldre aquest repte amb més democràcia, donant la veu als ciutadans de Catalunya
Pere Aragonès
vicepresident del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona