Política

El govern no descarta ara confinar en cap de setmana

Budó admet que l’opció és sobre la taula, i també denuncia que el decret de l’estat d’alarma, que no ho permet fer, és insuficient

Aragonès exigeix un pla de rescat per als afectats per restriccions

En funció de com evolucionin les dades epidemiològiques, el govern no pot descartar cap mesura restrictiva, i una de les que hi ha ara sobre la taula és el confinament obligatori els caps de setmana. Així ho va assegurar ahir al matí a Catalunya Ràdio la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que va justificar que ara s’ho plantegen perquè aquests solen ser els dies en què hi ha “més interacció social”, tot i que no seria immediat. “Hem d’evitar el confinament del març llevat que sigui estrictament necessari i l’única opció que puguem aplicar. Per això hem d’explorar diferents escenaris, i un podria ser aquest”, indicava, tot recordant que hi comença a haver una tensió “important” en el sistema sanitari. Ahir hi havia ja 2.017 malalts de Covid hospitalitzats al país, dels quals 347 són a l’UCI, fet que suposa un 38% dels llits de crítics.

En la mateixa línia de Budó, el vicepresident Pere Aragonès admetia que “no es pot descartar res”, però evitava entrar en detalls, ja que en tot cas les decisions són sempre a proposta del Procicat, i havent avaluat primer els aspectes sanitaris però també els econòmics i legals. “No vull posar sobre la taula més mesures fins que no les tinguem decidides i aprovades”, etzibava, tot recordant que qualsevol restricció s’ha d’acompanyar de compensacions als afectats, i cal tenir la seguretat que hi ha la “manera d’implementar-la”. En una reunió de treball ahir a la tarda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va evitar plantejar per ara aquesta opció al seu homòleg espanyol, Salvador Illa.

I és que no és gens clar que amb el decret d’estat d’alarma que va aprovar diumenge el Consell de Ministres la Generalitat tingui competències per dictar aital mesura. Fonts del Ministeri de Sanitat citades per Efe recordaven a la tarda que un confinament de cap de setmana requeriria un nou decret, ja que l’actual només preveu confinaments nocturns. Aragonès mateix recordava que el que segur que els permet dictar el decret actual són confinaments perimetrals, ja sigui de tot el país o localitzats a dins, i per tant qualsevol augment de les restriccions “hauria de partir” d’aquí.

Budó, de fet, al matí ja qualificava el decret d’“insuficient” perquè “limita” les decisions autonòmiques, i ho exemplificava en el fet que el govern no pot decretar l’obligatorietat del teletreball ni decidir cap mesura que tingui en compte un confinament domiciliari, ja que en aquests casos necessita el permís del TSJC o del govern espanyol, a qui acusava de manca de voluntat real de donar prou “autonomia jurídica” a les comunitats. La consellera, que per cert també deixar oberta la porta oberta a reformar la llei electoral si cal per facilitar que tothom pugui votar amb les màximes garanties sanitàries en les eleccions del febrer, trobava a faltar, a més, que l’estat d’alarma no vagi acompanyat de mesures econòmiques.

En aquest sentit, en la conferència de presidents autonòmics, Aragonès va insistir a reclamar a l’Estat un “pla de rescat urgent”, independent dels fons europeus de reconstrucció, per als sectors que s’han vist afectats per les restriccions dictades les últimes setmanes, com ara bars, restaurants, centres d’estètica o parcs infantils privats. En concret, després que fa uns dies ja demanés per carta a Pedro Sánchez que els dictés una moratòria en el pagament d’impostos, ahir ampliava la petició a les cotitzacions i fins i tot a les factures de subministraments bàsics. A més, reclamava ajudes directes a aquests sectors i l’allargament fins a la primavera dels crèdits ICO. “La nostra capacitat no és la d’un estat independent, així que necessitem que el govern de l’Estat assumeixi les seves responsabilitats”, justificava el vicepresident, ja que recordava que és qui recapta impostos, qui es relaciona amb la UE i qui marca la capacitat d’endeutament.

Aragonès, que constatava que van haver de decretar diumenge l’estat de queda sense conèixer encara si havia funcionat el tancament de bars i restaurants perquè “moltes vegades l’augment de contagis va molt més ràpid i cal anar a l’avançada per no fer tard”, també va demanar al govern estatal una proposta més detallada sobre com pensa controlar l’estat d’alarma fins al maig, i va exigir que la Generalitat pugui determinar quan se n’acaba l’aplicació a Catalunya.

LES FRASES

Necessitem una segona onada de mesures econòmiques i és imprescindible que hi acompanyi el govern espanyol
Pere Aragonès
vicepresident de la generalitat
Havíem entès que el decret ens permetia ser autoritat competent per poder prendre totes les decisions, i no és ben bé així
Meritxell Budó
consellera de la presidència
Als governs no els correspon pensar en veu alta, no els correspon especular ni introduir confusió
Miquel Iceta
primer secretari del psc

Crítiques a les “especulacions”, fins i tot des d’ERC

El líder del PSC, Miquel Iceta, va criticar que el govern admeti que es planteja un confinament de cap de setmana perquè això és “especular” i “introduir confusió”. Després de les queixes de Budó sobre la “insuficiència” del decret estatal, Iceta l’animava a dir “quines mesures voldrien prendre que no poden”. Si es plantegen un confinament total, repta, ho haurien de dir i, si no, “no especular al respecte”. En el mateix sentit, la líder parlamentària dels comuns, Jèssica Albiach, advertia que no és hora de llançar “globus sonda”, ja que això “només genera incertesa”. Albiach titllava d’”excuses“ les crítiques del govern al decret d’estat d’alarma, perquè recordava que ara són “la màxima autoritat sanitària” per afrontar la pandèmia, i demanava un “document d’escalada” on quedin clars quins són els nivells d’alarma i les mesures associades a cadascun.

Fins i tot la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, instava “el govern i la resta de formacions” a no entrar en “especulacions”, perquè pot ser “contraproduent” per trobar complicitats en la ciutadania. Vilalta proposava gestionar “a la catalana”, és a dir, amb transparència, comunicant les certeses, retent comptes a les cambres i garantint al màxim drets i llibertats fonamentals. Abans de decidir el vot sobre el decret al Congrés, ERC “explorarà” si pot donar el “màxim” de capacitat de decisió a la Generalitat i que tingui un control parlamentari “més freqüent”, ja que ara es vol aprovar fins al maig. Per a la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, en canvi, el decret és “decebedor” i clarament “insuficient” per frenar l’avenç de la pandèmia a Catalunya, per la qual cosa no hi haurà una “adhesió a cegues” dels seus quatre diputats. Els quatre del PDeCAT ja van dir ahir que hi votaran a favor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona