Política

Qui són els investigats en la nova operació policial contra l’independentisme?

La Guàrdia Civil ha detingut diversos empresaris catalans mentre ha escorcollat al llarg d’aquest dimecres diversos domicilis i empreses dels investigats

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres Xavier Vendrell, Josep Lluís Alay, David Madí, Oriol Soler i Xavier Vinyals, a més d’investigar una desena més d’empresaris vinculats a l’independentisme en una nova operació, aquest cop relacionada amb una suposada desviació de fons públics per a finançar les despeses de Carles Puigdemont a Waterloo, entre d’altres entitats, moviments i actes relacionats amb el procés, com per exemple Tsunami Democràtic.

Us expliquem qui són els investigats:

-Josep Lluís Alay: director de l’oficina del president Carles Puigdemont i professor a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Ha estat detingut i després deixat en llibertat amb càrrecs. Ha sortit de la comissaria de Travessera de Gràcia aquest dimecres al migdia. egons ell, l’investiguen per malversació per haver cobrat una factura com a assessor en un simposi del Fòrum Internacional de Crans Montana (Suïssa) el 2017. Segons el mateix Alay a RAC1, en aquell fòrum va organitzar una conferència sobre relacions comercials entre Àsia, Amèrica i Europa. Alay és expert en relacions internacionals, i ha aconseguit que aquest fòrum convidi el president Puigdemont els últims dos anys. De fet, segons ell, una de les sospites que han dut la Guàrdia Civil a investigar aquesta factura ha estat les declaracions de l’exministre d’Exteriors Josep Borrell criticant els organitzadors del fòrum per convidar l’expresident català.

-Xavier Vendrell: exsecretari d’Organització d’ERC i conseller de Governació amb el primer tripartit.

-David Madí: Exdirigent de CDC, va ser secretari de Comunicació amb Jordi Pujol i mà dreta d’Artur Mas durant molts anys. Va abandonar la política el 2010. Ha estat detingut a casa seva, a Sant Quirze del Vallès.

-Oriol Soler: editor, vinculat a ERC en l’àmbit de la comunicació, ha estat arrestat en sortir a les 8 del matí del seu domicili d’Igualada per anar a treballar a Barcelona. La seva parella, la periodista, exdirigient d’ERC i vicepresidenta segona d’Òmnium Cultural, Marina Llansana, ha sortit per portar el fill a escola i se l’ha trobat detingut. Una quinzena d’agents han escorcollat el domicili familiar de Soler durant més de quatre hores i s’han emportat detingut al voltant de la una amb la intenció que passi a disposició judicial divendres. El seu advocat, Benet Salellas, denuncia que Soler “no estaria detingut si no fos independentista” i atribueix l’operació a una “criminalització de l’activisme polític”. Ha apuntat que la mateixa interlocutòria diu que encara “s’ha de verificar correctament” la malversació. La Guàrdia Civil vincula l’empresari Oriol Soler amb Eduard Snowden, Julian Assange i una presumpta campanya de “desestabilització i desinformació” liderada pel Kremlin, segons la interlocutòria del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona

-Xavier Vinyals, empresari, president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes i excònsol honorífic de Letònia, va ser destituït el 2016 pel govern espanyol per ser independentista. La Guàrdia Civil ha escorcollat la seu de l’entitat esportiva. Els agents s’enduen documentació, la majoria de la qual són sobre subvencions validades per la Generalitat i ja s’havia presentat al Consell Català de l’Esport. També s’han endut una felicitació de Nadal del secretari general de l’Esport a Vinyals.

-Jordi Serra va ser interventor delegat del Departament de Presidència amb Carles Puigdemont

-Toni Fusté i Roc Aguilera: són socis de l’empresa igualadina Events, que organitza actes culturals i esportius, i que ja va ser escorcollada abans de l’1-O per si tenia paperetes i urnes.

- L’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir, del PDeCAT, se li ha requerit informació sobre una qüestió relacionada amb Xavier Vendrell i el consistori.

-Pilar Contreras, directora general de centres privats i concertats de la Generalitat-

-Marta Molina és exregidora d’ERC a Sant Joan Despí i professora d’institut al Baix Llobregat.

-Josep Campmajó, empresari i escriptor gironí i expresident de l’Associació de Comerciants del Mercat del Lleó de Girona. La Guàrdia Civil ha escorcollat casa seva i després se l’ha endut amb destinació desconeguda. Poca estona després, ha quedat en llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona