Política

Organitzacions de l’Esquerra Independentista acusen el govern d’espiar-los

Els activistes asseguren que se’ls ha suplantat la identitat en correus electrònics per aconseguir informació interna

Els Mossos d’Esquadra i el CTTI ho neguen

Diverses organitzacions de l’Esquerra Independentista han acusat el govern de la Generalitat d’haver orquestrat “una trama d’espionatge” a les seves entitats. Segons les entitats, que es remeten a informacions publicades per La Directa, se’ls ha suplantat la identitat en diversos correus electrònics que buscaven aconseguir informació interna de les seves formacions, i asseguren que les adreces IP d’alguns correus es corresponen amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat i amb el complex d’Egara dels Mossos d’Esquadra. Tant el cos policial com el CTTI, però, neguen “cap actuació d’espionatge, suplantació d’identitat i accessos autoritzats”.

El col·lectiu Alerta Solidària ha anunciat en roda de premsa aquest dimecres que ja han presentat una querella criminal per suplantació d’identitat i revelació de secrets en nom de Lluna Berlanga, portaveu del col·lectiu juvenil La Forja, ja que asseguren que diversos correus s’intentaven fer passar per ella.També han avançat que “de manera imminent” se’n presentaran dues més en nom de la Forja i de la CUP,respectivament. Segons han afirmat, a aquestes organitzacions se’ls va falsejar correus electrònics.

Des d’Alerta han volgut remarcar “l’especial gravetat” dels fets perquè afecten a representants públics i perquè tracten dades de caire ideològic.

“No entenem els interessos del govern en propiciar la persecució i criminalització del moviment independentista més pròpia de les clavegueres de l’Estat”, ha criticat Maria Sirvent. La diputada CUP ha assegurat que el “control social” que pateix l’esquerra independentista “no és nou” però el que no entenen és que provingui de la Generalitat.
En aquest sentit, s’ha mostrat confiada que JxCat i ERC es posicionin a favor de la denúncia dels anticapitalistes “de la mateixa manera que la CUP va donar suport a Roger Torrent i Ernest Maragall” pel suposat espionatge per part de l’Estat.

La Forja, per la seva banda, ha denunciat “el joc brut” de la Generalitat i ha assegurat que els Mossos “lluiten a la trinxera de l’Estat” i demostren “que faran el que faci falta, trepitjant els drets civils i les lleis que calgui, per fer front a l’independentisme”. Berlanga ha reclamat que “s’investigui i expulsi” als responsables de “l’espionatge” i s’actuï “amb contundència”.


Mossos i CTTI ho neguen
En un comunicat, els Mossos d’Esquadra han negat haver suplantat la identitat de ningú i han recordat que sempre que fan diligències d’investigació en qualitat de policia judicial ho fan sota control judicial. La policia catalana remarca que en l’exercici d’aquestes funcions no han fet “cap acció” com la que denuncien les organitzacions de l’esquerra independentista.

Des de Polítiques Digitals i Administració Pública ha assegurat que des del CTTI no s’ha fet “cap actuació d’espionatge, ni suplantació d’identitat, ni accessos no autoritzats”. Al departament  han apuntat que la connectivitat corporativa de la Generalitat està centralitzada i gestionada pel CTTI i que es navega principalment amb IP adscrites al CTTI. En aquest sentit, han explicat que les connexions des de qualsevol ordinador ja sigui d’una escola, una delegació del govern o qualsevol altra dependència apareixen sempre en nom del CTTI.


Compareixença de Puigneró
La CUP ha registrat una petició de compareixença en comissió de Parlament del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, perquè doni explicacions sobre la suposada trama. A més, reclamen que el comissari en cap del cos de Mossos, Eduard Sallent, i el director gerent del CTTI, Xavier Milà, compareguin a la comissió d’Interior.


El suposat espionatge
Segons publica La Directa, en aquesta suposada trama s’han arribat a enviar més d’una seixantena de correus falsos i hi ha hagut onze adreces suplantades des del febrer del 2020. Segons aquest mitjà, s’enviaven els correus a altres organitzacions de l’entorn de l’esquerra independentista i se’ls demanava informació interna, com ponències, contrasenyes o números de telèfon, simulant que s’havien perdut les claus d’accés o bé que volien contactar-hi per fer xerrades. En alguns casos, com apunta el diari, els correus venien suposadament del Sindicat de Llogateres o del digital Vilaweb, que han negat haver-los enviat.

Segons ha explicat Xavier Pellicer, d’Alerta Solidària, La Forja va penjar expressament documentació sol·licitada al núvol per poder rastrejar les IP. Pellicer ha detallat que aquestes IP provindrien d’ordinadors del complex Egara dels Mossos d’Esquadra, del CTTI, de Madrid i de Vic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona