Política

L’independentisme busca la unitat contra la repressió

El govern, partits i entitats reclamen en una protesta unitària plantar cara junts a la “causa general” però mostren diferències

Artadi lamenta que el diàleg “no serveix” i Vilalta és escridassada

La nova operació policial d’ahir al matí contra l’independentisme va provocar una altra onada d’indignació que partits i entitats van voler canalitzar amb la convocatòria a corre-cuita, a càrrec d’Òmnium, d’un acte de rebuig al migdia a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per mostrar la unitat del moviment contra la repressió, tot i que a l’hora de la veritat es va aconseguir només a mitges i es van evidenciar diferències en els discursos. Això sí, es va consensuar el breu manifest llegit al principi, que va exigir la llibertat immediata dels detinguts i va denunciar que els escorcolls i les detencions d’ahir “contra ciutadans innocents” s’emmarquen en la “causa política contra l’independentisme” i només busquen limitar els drets fonamentals i “utilitzar la por per perseguir la dissidència política”. Secundada pel vicepresident Pere Aragonès, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, va denunciar la “nova mesura de repressió perpetrada contra l’independentisme”, si bé es declarava partidària d’esperar les acusacions concretes que es fan per veure les mesures que el govern pot prendre “en un futur immediat”. “Cridem a la calma i al respecte per la presumpció d’innocència”, va proclamar, entretant.

A més d’ells, a la protesta no va faltar el president inhabilitat, Quim Torra; el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, i diversos diputats i dirigents de JxCat, ERC, la CUP, Demòcrates i el PDeCAT, a més de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri. També s’hi van afegir unes 200 persones, entre les quals els organitzadors van repartir cartells amb el lema “Prou repressió: Independència”, si bé en principi estava pensat com un acte sobretot per als mitjans a causa de les restriccions de la pandèmia, perquè les mobilitzacions populars es van fer al vespre.

Tots els parlaments van coincidir a condemnar la nova “onada repressiva” de l’Estat, en la necessitat de fer-hi front des de la unitat i en la república com a única sortida, amb l’amnistia i l’autodeterminació com a mínims comuns denominadors. Això sí, tots van ficar-hi cullerada pròpia, tenint en compte que som a les portes d’unes eleccions. Torra va lamentar que l’Estat espanyol “no té altra manera de dialogar que amb repressió”, i la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, encara va ser més contundent en recordar que “res no ha canviat” amb el nou govern espanyol i que fets com el d’ahir demostren que “la taula de diàleg que es va inventar Pedro Sánchez no serveix ni per posar fi al conflicte polític ni per per posar fi a la repressió”. La seva homòloga a ERC, Marta Vilalta, que precisament forma part d’aquesta taula i que va parlar tot seguit, va ser escridassada per una part dels assistents, que li van cridar “Fora el diàleg!” i “Unitat!” “Hem d’estar units, i tant que sí, i entendre que l’adversari no és cap altre independentista... O anem tots junts o no ens en sortirem”, es va defensar, visiblement tensa. És clar que fins i tot el diputat de Demòcrates Toni Castellà, company encara al grup republicà del Parlament, també va donar per “fracassat” el diàleg i la renúncia a la confrontació. El cupaire Carles Riera va denunciar que es vulgui fer creure que l’independentisme “és una organització criminal”, quan és “radicalment democràtica”, i va receptar ara mobilització, unitat i exercici de l’autodeterminació. El president del PDeCAT, David Bonvehí, va destacar la importància que “totes les organitzacions i tots els matisos” de l’independentisme tornessin a fer un acte conjunt. “Només des de la unitat i diversitat de l’independentisme ho tirarem endavant”, va sentenciar. Mauri, pel seu cantó, va denunciar que la persecució és “l’únic projecte polític” que espera els independentistes a l’Estat, i va instar a “tornar a demostrar” que tenen un projecte guanyador per sortir-ne. “No ens enganyem, és per estar vinculats al moviment independentista que els persegueixen i els han detingut”, va subratllar Paluzie sobre els acusats.

A Twitter, només saber-se l’operació l’expresident Carles Puigdemont va denunciar la nova “urpada repressora” contra la dissidència política, i va demanar l’immediat alliberament dels detinguts, inclòs el cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay. “Intenten la mort política i civil de l’independentisme perquè tres anys després de la declaració d’independència continuem lluitant per una causa justa i democràtica. No se n’han sortit, i no se’n sortiran.” Des de la presó, l’exvicepresident Oriol Junqueras també va denunciar: “La repressió contra l’independentisme no té aturador. Les nostres conviccions i determinació, tampoc. No defallirem”.

LES FRASES

Plantem cara d’una vegada a l’Estat, tenim la força que ens heu donat la gent i l’hem d’exercir on sigui
Quim Torra
131è president de la generalitat
Massa sovint hem vist operacions similars i acusacions gravíssimes que han acabat en no res
Meritxell Budó
portaveu del govern
L’únic projecte polític que té l’Estat per a l’independentisme és la persecució política i ideològica
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium
Cal unitat davant de la repressió, aquesta no s’acabarà fins que no hi hagi independència
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc
Aquesta nova onada repressiva passa sota el govern de Sánchez i Iglesias, demostra que res no ha canviat
Elsa Artadi
portaveu de jxcat
Més convençuts que mai en la solució per plantar cara a la repressió: amnistia i autodeterminació!
Marta Vilalta
portaveu d’erc
L’únic camí és exercir l’autodeterminació, guanyar la independència i amnistia per a tots
Carles Riera
diputat de la cup
Davant la via unilateral de la repressió només queda la via unilateral de la independència
Antoni Castellà
diputat de demòcrates


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona