Política

La frase. A la cacera de vots a Florida. L’economia creix un 7,4%

Els altres candidats a la Casa Blanca

famós ·

El raper Kanye West és el candidat a la presidència alternatiu a Trump i Biden més destacat

El sistema electoral nord-americà afavoreix el bipartidisme i cap aspirant ‘extern’ pot determinar el guanyador de les eleccions

Els demòcrates van retreure al verd Nader la derrota ajustada de Gore davant Bush l’any 2000

El 4 de juliol d’aquest any, el Dia de la Independència dels EUA, el raper Kanye West piulava que es presentava a les eleccions presidencials. Seguint el manual del seu admirat Donald Trump, ho va fer en una piulada: “Hem d’adonar-nos de la promesa dels EUA confiant en Déu, unificant la nostra visió i construint el nostre futur.” Ràpidament, el magnat fundador de Tesla, Elon Musk, li va donar suport.

West es presenta sota les sigles del Partit Aniversari, creat per ell mateix. “Quan guanyi, serà com el dia de l’aniversari de tothom”, va explicar en una entrevista sobre el nom de l’organització. El raper, reconegut per creences religioses ultraconservadores que el van fer idolatrar Trump just abans de decidir que competiria amb ell per la presidència, va començar la cursa amb el peu esquerre, amb un discurs escandalós negant l’esclavisme i sense poder aturar episodis severs del desordre de bipolaritat que pateix.

La proximitat de West amb Trump va fer pensar, al principi, que tot era un pla del president per pal·liar el seu nul atractiu entre els votants afroamericans, pal de paller de la base electoral del seu rival, el demòcrata Joe Biden. El raper ho ha negat argumentant que és un enviat de Déu, “cridat a ser el líder del món lliure”. Els dubtes sobre la salut mental, sumats a les crítiques i insults per haver-se presentat a les eleccions, van obligar la seva dona, la celebritat Kim Kardashian, a demanar “compassió” pel seu marit.

Res l’ha aturat per continuar demanant el vot: ha gastat 3 milions de dòlars en la campanya, ja ha emès un parell de vídeos promocionals i està demanant als nord-americans que, si el seu nom no apareix a les paperetes, que l’escriguin directament. Tot i la popularitat de West, no té cap possibilitat de guanyar, ni de modificar els resultats, ni de moure, ni que sigui lleugerament, la balança. Encara que sobre el paper no sigui així, les presidencials són, de facto, una cursa entre Donald Trump i Joe Biden.

Si no fos per Kanye West, aquest cicle electoral no es parlaria en absolut dels candidats alternatius, líders d’organitzacions fora dels grans partits establerts. El sistema electoral no els beneficia en absolut, i la divisió al país, l’enfrontament entre dues faccions oposades, no deixa espai per a una tercera via.

No hi ha cap possibilitat que aparegui un Ross Perot, l’empresari que en la cursa de 1992 va començar empatant amb els rivals dels grans partits (el llavors president republicà, George H.W. Bush, i el seu rival demòcrata i futur guanyador, Bill Clinton). Finalment va aconseguir un 18,9% dels vots, el millor resultat de la història per a un candidat d’un tercer partit.

Vuit anys després, l’activista Ralph Nader va ser qui més es va apropar a la proesa de Perot. Com a líder del Partit Verd, l’any 2000 va recollir 3 milions de vots: els demòcrates, que el culpaven de la derrota ajustadíssima d’Al Gore, l’increpaven durament per haver ajudat indirectament els republicans amb la seva utopia presidencial inassequible.

Res d’això passarà aquest 2020. Només la candidata del Partit Llibertari, Jo Jorgensten, ha aconseguit estar a les paperetes dels 50 estats. Sense representació nacional, i encara amb menys possibilitats, també presenten candidat el Partit Verd, el Constitucional, o el Socialista, a banda de desenes de candidats independents sense cap organització que els doni suport.

Votants polaritzats

El context actual, tan polaritzat (sigui en favor d’un candidat o en contra d’un altre), fa que no hi hagi gairebé indecisos que puguin apostar per un tercer aspirant. La xifra d’independents es redueix any rere any i el bipartidisme es consolida al mateix ritme.

En el millor dels auguris, el conjunt de tots els vots recollits per candidats de tercers partits no arriba al 3%. Només tindria un efecte si realment s’arribés a aquesta xifra, i si es produís en estats clau on el marge entre Trump i Biden fos minúscul.

Falten 4 dies

Tenim molta feina a fer en l’administració de Joe Biden

Nancy Pelosi

PRESIDENTA DE LA CAMBRA DE REPRESENTANTS

Donald Trump i Joe Biden van fer campanya ahir a Florida, un dels estats on es juguen la victòria en les eleccions presidencials de dimarts. Els analistes avisen que si Trump no guanya a Florida no tindrà possibilitats de ser reelegit. “Si Florida es torna blava [el color dels demòcrates], s’ha acabat”, va etzibar el candidat republicà als seus seguidors. Aquest estat és un dels més castigats per la pandèmia del coronavirus, un fet que pot perjudicar Trump.

L’economia dels Estats Units va créixer un 7,4% el tercer trimestre de l’any respecte dels tres mesos precedents, la qual cosa suposa el primer repunt des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19, gràcies a la represa de l’activitat davant la baixada de casos a l’estiu, va informar ahir el govern. La dada del tercer trimestre arriba després de l’enfonsament del 9% registrat entre l’abril i el juny. Els economistes alerten, però, que atès l’actual repunt de casos als EUA, el país amb més contagis i morts del món, i la reimposició de restriccions en algunes parts del país, s’espera que el creixement econòmic es matisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona