Política

Antiblanqueig troba un nou compte ocult del rei emèrit a l’illa de Jersey

El Sepblac avisa la fiscalia de l’existència d’un ‘trust’ que té com a beneficiari el pare de Felip VI i que es nodreix des de les illes del Canal

Ha registrat moviments recents

El setge continua estrenyent-se al voltant de Joan Carles de Borbó, pare de Felip VI. El Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (Sepblac) ha localitzat un compte ocult del rei emèrit al paradís fiscal de l’illa de Jersey, situada al canal de la Mànega, on hauria acumulat una fortuna amagada a Hisenda. Els investigadors haurien descobert la fortuna amagada per l’emèrit, segons avançava ahir l’edició digital del diari El Mundo, després que el Banc d’Espanya hagués llançat una alerta a la fiscalia anticorrupció.

Aquest avís va derivar en la tercera investigació oberta per la fiscalia contra Joan Carles de Borbó sobre les seves presumptes irregularitats financeres, donada a conèixer divendres. Aquesta investigació, que se suma a la de la utilització de targetes opaques i a la dels comptes ocults a Suïssa, es troba en un estat “molt embrionari” i se n’ocuparà, de la mateixa manera que les dues anteriors, la fiscalia del Tribunal Suprem per la condició d’aforat de l’emèrit amb la col·laboració del fiscal en cap anticorrupció, Alejandro Luzón.

En aquesta nova causa, la fiscalia indagarà sobre l’existència d’un trust en què figura Joan Carles de Borbó com a beneficiari i que es nodria de fons procedents d’un altre grup d’empreses constituït a les illes del Canal durant la dècada dels noranta. El moviment de diner, el traspàs d’un compte a l’altre, es va fer el 2005, per tant sota la protecció de la inviolabilitat amb què empara la Constitució el cap d’estat, ja que l’abdicació de Joan Carles de Borbó a favor del seu fill Felip va ser efectiva a partir del 19 de juny del 2014.

Aquesta nova investigació se suma a l’oberta que ja dirigeix el fiscal del Suprem Juan Ignacio Campos juntament amb el seu equip sobre un compte a Suïssa atribuït a Joan Carles de Borbó i el presumpte cobrament de comissions per les obres del TAV a la Meca (Aràbia Saudita), i a una segona causa sobre l’ús de targetes opaques, que no només afecta l’emèrit. Aquesta segona causa, que també implicaria Sofia de Grècia i alguns dels nets de Joan Carles de Borbó, també va sorgir d’una alerta del Sepblac, departament que depèn del Ministeri d’Economia. En aquesta causa s’investiguen les despeses que l’emèrit i persones del seu entorn van fer entre el 2016, el 2017 i el 2018 amb targetes opaques que es nodrien de fons tampoc declarats a Hisenda. Segons les investigacions, el tinent coronel de l’exèrcit de l’Aire Nicolás Murga Mendoza, ajudant de camp de l’emèrit fins que va passar a la reserva, és el presumpte testaferro del diner que el milionari mexicà Allen de Jesús Sanginés-Krause va posar presumptament a disposició de la família reial espanyola per a les seves despeses personals. En aquest cas s’investiga un possible delicte fiscal.

La primera investigació, la relacionada amb els 65 milions d’euros que el pare de Felip VI hauria rebut de l’Aràbia Saudita i en què també hi ha involucrada la seva examant Corinna Larsen, és la que està més avançada, i tot apunta que la fiscalia del Suprem s’inclinaria per l’arxivament del cas. Però, just per aquests moviments vinculats amb fortuna amagada per l’emèrit a Suïssa, la justícia del país helvètic l’està investigant.

LA DATA

03.08.20
Dia en què l’emèrit
va comunicar al seu fill, Felip VI, que abandonava Espanya

LA XIFRA

5
milions d’euros
s’haurien mogut d’un compte a l’altre, que el monarca hauria amagat a Hisenda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona
SANT MARTÍ VELL

Torrentà (ERC) posa en valor la feina del Govern amb els micropobles

SANT MARTÍ VELL

Puja del 14% de l’aigua i rescat del pàrquing de la plaça del Doctor Robert

SABADELL