Política

Celaá acusa Cs i PP de “retorn al passat” i retreu a Arrimadas que la llei “no té relació” amb els pressupostos

La ministra d’Educació defensa que l’esmena pactada amb ERC és “respectuosa” amb el marc normatiu

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha acusat Cs de “retorn al passat” i li ha retret que l’esmena pactada amb ERC a la Llei d’educació per eliminar el castellà com a llengua vehicular “no té relació” amb els pressupostos. En declaracions a ‘SERCat’, ha defensat que l’esmena “és respectuosa” amb el marc legislatiu i “encerta” en posar al centre el desenvolupament competencial en matèria lingüística. Ha insistit que l’objectiu és garantir el coneixement ple de totes les llengües al final d’etapa, amb mesures “compensatòries” on faci falta. Per això, ha recomanat a Cs una “lectura reposada” de l’esmena i l’ha acusat de encetar “debats essencialistes”. Celaá també veu un “retorn al passat” del PP amb la recollida de signatures anunciada.

La ministra ha assegurat que els pressupostos plantejats pel govern espanyol “mereixen” el suport de les forces polítiques per si mateixos i ha desvinculat d’aquesta qüestió qualsevol aspecte relacionat amb educació. Celaá ha respost així a l’advertència de la líder de Cs, Inés Arrimadas, que aquest dimarts va assegurar que la seva formació no donarà suport als comptes si es manté l’esmena pactada amb ERC a la Llei d’educació per eliminar el castellà com a llengua vehicular.

La ministra ha defensat que no s’estableix un predomini d’una llengua sobre l’altra, sinó el ple assoliment de les dues en aquelles comunitats on hi hagi llengües cooficials i l’establiment de “mesures compensatòries” perquè així sigui en el seu conjunt. A més, ha insistit que la Constitució diu que les llengües cooficials són “patrimoni i riquesa” i mereixen “suport”. Ha afegit que el tema lingüístic no acaba aquí i que s’han d’anar introduint altres llengües de l’entorn europeu.

Ha lamentat que darrera del posicionament de Cs hi ha “raons polítiques i no educatives” i ha acusat Cs de posar en dubte la immersió lingüística però no fer-ho quan s’opten per ensenyaments en anglès, francès o altres idiomes estrangers.

Retrets al PP

També ha acusat al PP d’aquest “retorn al passat” i s’ha preguntat: “Què és això de la recollida de signatures?”. La ministra ha fet una crida a treure l’educació del debat polític i ha rebutjat encetar un debat que porta “a temps de no molt bon record”.

La ministra ha defensat que les lleis han d’estar al servei de la societat i que l’actual normativa requereix ser modernitzada perquè la societat ha canviat. Ha assegurat que durant l’elaboració del projecte s’ha parlat “amb tothom” i ha afirmat que el PP s’ha “autoexclòs” del diàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona