Política

El Suprem arxiva la causa de Puigdemont i Agissa

Tal com havia considerat la fiscalia, l’alt tribunal entén que no hi ha prevaricació ni frau a l’administració ni tampoc falsedat documental, però adverteix que hi ha “infracció administrativa”

El Tribunal Suprem (TS) ha decidit arxivar la causa penal contra Carles Puigdemont per una operació de l’Ajuntament de Girona en relació amb la societat publicoprivada Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa SA) de quan era alcalde d’aquesta ciutat. La sala segona de l’alt tribunal respon d’aquesta manera a l’exposició raonada que li havia tramès el mes de març passat la titular del jutjat número 2 de Girona, en què s’apuntaven indicis d’uns delictes de prevaricació, frau a l’administració i falsedat documental en l’aprovació (una decisió que va prosperar gràcies al vot de qualitat de l’alcalde) el febrer del 2014, d’una transferència d’un milió d’euros, com a primer lliurament per a l’adquisició del fons d’art Santos Torrella, amb diners procedents dels ingressos municipals corresponents al cànon de l’aigua.

Si bé es talla la via penal, els magistrats de la sala segona del Suprem sí que consideren que hi va haver una infracció administrativa (un fet que qualifiquen d’“inqüestionable i nítid”), però que s’ha de tractar en la jurisdicció corresponent.

Els arguments

El TS rebutja que hi hagués prevaricació perquè –s’afirma en la interlocutòria– Puigdemont no pretenia “substituir la legalitat pel caprici, sinó més aviat estirar il·lícitament l’autonomia local”. Quant al delicte de frau, es descarta perquè no s’aprecia “l’existència d’un artifici per defraudar l’Ajuntament de Girona”. D’altra banda, en l’escrit del TS es té en compte que no s’ha considerat que s’hagués manipulat el valor de la col·lecció que s’adquiria, que es tracta d’un conjunt d’obres d’interès per al municipi i que el canvi de les partides pressupostàries va ser aprovat pel ple de l’Ajuntament amb coneixement del seu origen i la seva destinació.

Tampoc veuen falsedat en la signatura d’un decret, el maig del 2013, per contractar l’estudi valoratiu de la col·lecció, quan l’informe de taxació ja s’havia signat el 17 d’abril. Segons el parer del TS, aquest delicte requereix d’una autoritat o funcionari que falti a la veritat en la narració dels fets en un document. En aquest cas, no es tracta d’un document “simulat ni fals en la seva integritat, sinó que responia a una operació real”, es diu en la interlocutòria.

Com la fiscalia

L’argumentari dels magistrats s’alinea amb el de la fiscalia del TS, que aquest estiu va emetre un informe en què es pronunciava en contra que s’obrís una causa penal a Puigdemont per aquesta qüestió. En l’escrit se sostenia que en els fets recollits per la titular del jutjat d’instrucció número 2 de Girona no es podia apreciar cap delicte de prevaricació, ni de malversació de cabals públics, ni frau a l’administració ni falsedat, i per això proposava l’arxivament de les diligències.

L’origen

Aquesta causa desestimada pel Tribunal Suprem és una branca del cas sobre irregularitats en la gestió d’Agissa, que es va obrir a partir d’una demanda presentada el 2015 per la CUP contra el soci privat de la societat. El portaveu de Guanyem Girona (formació on està integrada la CUP), Lluc Salellas, recalca que la iniciativa no anava dirigida contra Puigdemont. En unes piulades fetes el mes de setembre passat –i recuperades ahir–, Salellas assegurava que, “gràcies a aquest procés judicial, que ha tret l’administració de les mans privades, avui l’Ajuntament de Girona gestiona el servei d’aigua i està en disposició de municipalitzar-la d’aquí a dos o tres mesos”.

LES FRASES

El TS ha dictat l’arxivament en no ser els fets constitutius de delicte, tot i haver-se fet una transferència no permesa per la llei
No resulta apreciable l’existència de cap artifici per defraudar l’Ajuntament de Girona
Tampoc sorgeix un dol directe per voler substituir la legalitat pel caprici
(De les conclusions del Tribunal Suprem)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona