Política

Bars, cultura i esport, limitats

Salut planteja una reobertura parcial de la restauració fins a les cinc de la tarda que indigna el sector

Es preveu l’allargament del toc de queda fins al gener, el tancament perimetral i els confinaments els caps de setmana

El govern no en vol dir “desescalada”, perquè no es compleixen encara els tres paràmetres alhora que es va autoimposar (menys d’un 1 de velocitat de transmissió, un màxim de 1.000 nous contagis diaris i menys de 300 llits d’UCI ocupats per Covid-19). Prefereix parlar de “flexibilització” de les mesures per donar oxigen a les activitats i serveis que estan tancats. Però el cas és que dilluns començaran a reobrir bars i restaurants, cinemes, teatres i sales de concerts, i tornaran les activitats esportives a l’aire lliure. Això sí, amb moltes limitacions.

El Procicat podria aprovar avui la reobertura progressiva del sector de la restauració, la cultura i l’esport. Un esborrany del Departament de Salut preveu un aforament màxim de bars i restaurants, tant a l’interior com a les terrasses, del 30%. D’entrada aquests establiments podrien obrir a les sis del matí, però haurien d’abaixar la persiana a les cinc de la tarda. Pel que fa al sector cultural, Salut proposa el 50% d’aforament en museus, teatres, cinemes, auditoris i sales de concerts.

L’esport podria reprendre l’activitat en instal·lacions a l’aire lliure, també al 50%, i amb una participació de grups de sis persones com a màxim, excepte en el cas de professionals i federats.

D’altra banda, es preveu el manteniment del tancament perimetral del país, del confinament municipal els caps de setmana i del toc de queda nocturn, que s’allargaria fins passat Nadal, quan les reunions no podran ser de més de deu persones, amb un màxim de dos grups de convivència. Així, segons aquest full de ruta de Salut, per Cap d’Any hi hauria igualment toc de queda. Igual que per Nadal, cada ovella al seu corral. El pla no fa cap referència a les cavalcades de Reis.

D’altra banda, es preveu que continuïn les classes teòriques virtuals a les universitats i la reducció de l’activitat presencial als instituts, i es mantenen tancades les activitats extraescolars.

Els plans del govern inclouen una tornada a l’activitat en quatre fases revisables cada quinze dies. La segona començaria el dia 7 de desembre, quan els bars i restaurants podrien ampliar l’aforament al 50% –encara fins a les cinc de la tarda– i els cinemes, teatres i auditoris, al 70%. El tancament perimetral de Catalunya continuaria vigent durant tota la setmana, però el confinament dels caps de setmana passaria de ser municipal a comarcal. No seria fins llavors que el petit comerç i els mercats ampliarien l’aforament a la meitat. Continuarien tancats els centres comercials, però podrien obrir els gimnasos, amb restriccions (al 50% i sense fer servir els vestidors).

En la tercera fase, a partir del 21 de desembre, s’ampliaria a deu el nombre de persones permeses en reunions socials, els bars i restaurants ja podrien allargar l’horari fins a les nou del vespre amb el 50% de l’aforament i els centres comercials podrien tornar a obrir, amb limitacions. L’última fase seria a partir del 4 de gener: es mantindrien les reunions de màxim deu persones, els bars i restaurants al 50% fins a les nou del vespre, el batxillerat i els cicles formatius recuperarien el 100% de presencialitat i continuaria el tancament perimetral del país, encara que ja no hi hauria restriccions interiors.

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, es va queixar a Twitter de les filtracions sobre els plans del govern encara no aprovats al Procicat: “El que ha passat avui és una falta de respecte total als tècnics i a la feina que fem des de fa mesos amb la Covid-19; als ciutadans, que mereixen tenir certeses i no rumors; a les activitats econòmiques afectades per aquesta enorme crisi, i a les institucions que ens representen.”

La portaveu del govern, Meritxell Budó, no va voler posar dates a aquestes fases i va remarcar que “encara no hi ha res tancat ni decidit”. Es dona la circumstància que el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, va consensuar dilluns amb els restauradors una proposta de reobertura del sector força diferent de la que fa circular la conselleria de Salut. En concret, es tractaria d’obrir al 30% d’aforament a l’interior dels locals –al 50% si es poden mantenir distàncies de dos metres entre les taules– i al 100% a les terrasses. El sector deplora, és clar, haver de tancar a les cinc de la tarda.

La reobertura del perjudicat oci nocturn, tancat des de fa mesos, i del sector dels firaires, no apareix per enlloc. El govern es compromet a “acompanyar-los” amb mesures econòmiques.

LES FRASES

A partir de dilluns podran reobrir la restauració, la cultura i l’esport. Estem treballant el com
Meritxell Budó
Portaveu del govern
Als sectors que no podran reobrir en la primera fase, ni en la segona ni en la tercera, el govern els haurà d’acompanyar econòmicament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona