Política

Brussel·les avala l’esborrany pressupostari de l’Estat

Avisa, però, de l’elevat deute públic i de “desequilibris”

La CE reclama a l’Estat reduir la temporalitat laboral i garantir la “sostenibilitat fiscal a mitjà termini”

La Comissió Europea avala l’esborrany pressupostari presentat pel govern espanyol perquè està “en general en la línia” de les recomanacions del Consell. En el paquet de la tardor del Semestre Europeu que avalua els esborranys presentats pels estats, l’executiu europeu assegura que la majoria de les mesures que recull el pla estan destinades a “donar suport a l’activitat econòmica en un context d’incertesa considerable”. Malgrat demanar que es mantingui el suport a l’economia el 2021 per garantir la recuperació de la crisi causada per la covid-19, la Comissió Europea avisa Espanya de l’elevat deute públic, que s’elevarà fins al 120% del PIB, i reclama que les mesures pressupostàries “preservin la sostenibilitat” fiscal a mitjà termini.

Pel que fa al mercat laboral, la Comissió Europea avisa que Espanya és dels estats que pitjor resultat té en la majoria d’indicadors. A més, alerta que la temporalitat és de les més elevades de la Unió Europea i reclama convertir els contractes temporals en “trampolins” a llocs de feina “permanents”.

Després de l’aval “en general” al pla pressupostari presentat pel govern espanyol, el document de la Comissió Europea també remarca que l’Estat ha de “revisar regularment l’ús, l’efectivitat i l’adequació” de les mesures i estar “preparat per adaptar-les quan canviïn les circumstàncies”.

Preguntat sobre l’augment de sous públics i pensions, el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha assegurat que Espanya ha de tenir “especialment en compte” els comptes públics per l’elevat deute, però ha considerat que l’impacte pressupostari d’aquesta mesura no suposa un problema.

Brussel·les alerta sobre retirar de manera “abrupta” el suport a l’economia

En les recomanacions als estats, la Comissió Europea insisteix que cal mantenir el suport a l’economia el 2021, especialment després dels “riscos” que comporta la segona onada de covid-19. A més, l’executiu comunitari avisa de les conseqüències negatives que pot tenir la retirada “abrupta” dels estímuls econòmics.

Amb tot, les recomanacions insten els estats a tenir en compte la sostenibilitat fiscal malgrat la crisi. “Les estratègies fiscals creïbles són particularment importants per garantir la sostenibilitat fiscal, especialment en els estats amb alts nivells de deute”, diu el document, que reclama als estats “implementar paquets de reformes i mesures fiscals ben dissenyades”.

En el context de la pandèmia, les recomanacions de la Comissió Europea als estats també demanen “reformar i reforçar la cobertura, l’adequació i la sostenibilitat dels sistemes sanitaris i de protecció social”.

A més, el document de l’executiu europeu també insta els estats a “reformar” els seus sistemes per evitar els “colls d’ampolla” a l’hora d’implementar els fons europeus i a “reforçar l’efectivitat i la digitalització de l’administració pública”, inclosos els sistemes sanitaris i serveis d’ocupació pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona