Política

El negacionisme alemany desafia la policia i la gran coalició d’Angela Merkel

Els ultres protagonitzen una protesta contra les restriccions a Berlín que acaba a trompades

El Parlament aprova una llei que amplia el poder del govern

Canons d’aigua a pressió, davant del Bundestag i la Porta de Brandenburg, un mes i escaig després que uns 200 ultradretans s’enfilessin a les escales de la seu del Parlament amb l’antiga bandera del Reich. Aquest cop, eren uns quants milers, als voltants de l’edifici parlamentari i el monument més emblemàtic de Berlín. Era una manifestació autoritzada, que la policia va intentar dissoldre a mig matí en palesar que no duien màscares ni es guardaven les distàncies de seguretat.

Dins del Bundestag, la gran coalició de Merkel va aprovar una llei que dona fonament legal a les mesures contra el coronavirus. Les mesures que adopti el govern no necessitaran l’aprovació del Parlament, sinó que passaran directament als poders regionals o municipals. Un atac al parlamentarisme, segons la ultradreta d’Alternativa per Alemanya (AfD), la tercera força del Bundestag, que va traslladar al debat el que al carrer cridaven els antivacunes, negacionistes, conspiranoics i radicals de dretes. Merkel, que fa dos dies es va haver d’empassar el rebuig dels líders regionals a endurir les restriccions actuals, topa ara amb les provocacions al carrer i a l’hemicicle.

La llei a debat, anomenada de protecció contra les infeccions, pretén eliminar el forat existent en temes com l’ús de màscares, el tancament d’escoles o de la restauració. Tal com es preveia, la llei va ser aprovada amb la majoria de la gran coalició. Però el protagonisme de la jornada va ser, de nou, per als milers de manifestants que cridaven contra la “usurpació” democràtica i la “dictadura” de Merkel.

La cancellera es reunirà de nou amb els líders regionals dimecres, amb la intenció de consensuar més restriccions. Sense el seu consens no hi haurà manera de tirar-les endavant. Així ho estableix el sistema federal alemany, per molt que el negacionisme parli de dictadura merkeliana. La vacuna, quan hi sigui, no serà obligatòria, però els antivacunes i els conspiranoics, agermanats amb la ultradreta, dominen l’espai mediàtic. Els ciutadans corrents antirestriccions, sigui per motius econòmics, socials o ètics, queden eclipsats pels radicals.

Silenci sobre antígens en farmàcies

La Comissió Europea (CE) recomana l’ús de tests d’antígens per detectar el coronavirus sempre que els realitzin professionals sanitaris entrenats, i només quan no es puguin fer PCR, més fiables. Entén que aquestes proves de diagnòstic, més ràpides i barates que els PCR però menys precises, ja s’usen a diversos països de la UE i poden ser útils quan els laboratoris estan saturats. Amb tot, no s’ha pronunciat sobre si es podrien fer a les farmàcies, tal com reclamen diversos territoris. La CE confia que els líders comunitaris dictin directrius per incrementar la coordinació en els mètodes de testatge a la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona