Política

Els líders europeus ajornen resoldre el veto d’Hongria i Polònia al pressupost de la UE

Els 27 eviten el debat perquè “una videoconferència no és el format adequat per discutir una qüestió tan complicada”

L’afer s’ha tractat durant poc més de 15 minuts i després s’ha passat a debatre la coordinació de les mesures contra la pandèmia de Covid-19

Els líders europeus han decidit ajornar resoldre el veto d’Hongria i Polònia al pressupost de la Unió Europea (UE).

Els caps d’estat i de govern han abordat durant poc més de 15 minuts aquesta qüestió en la reunió telemàtica i han passat després a debatre la coordinació de les mesures contra la Covid-19.

Segons apunten fonts comunitàries, el veto al pressupost ha estat la primera qüestió que s’ha tractat en la trobada, però s’ha evitat el debat perquè “una videoconferència no és el format adequat per discutir una qüestió tan complicada”. Les mateixes fonts assenyalen que el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha contactat totes les delegacions abans de la videoconferència per “garantir que la discussió estigués sota control”.

Michel ha estat precisament el primer a intervenir sobre el bloqueig al pressupost, seguit de la cancellera alemanya, Angela Merkel, en representació de la presidència de torn de la UE. Després hi han intervingut els líders dels tres estats que s’hi oposen, els d’Hongria, Polònia i Eslovènia, que s’ha sumat al veto en les darreres hores.

“No subestimem la seriositat de la situació”, han avisat fonts diplomàtiques sobre l’ajornament del desbloqueig del paquet econòmic acordat pels 27 al juliol, el qual apunten cal implementar “tan aviat com sigui possible”.

Després dels poc més de quinze minuts en què els líders han abordat el bloqueig al paquet econòmic, els 27 han començat a debatre la coordinació per fer front a la Covid-19, que era per al que estava convocada inicialment la reunió.

Hongria i Polònia van bloquejar dilluns l’aprovació de mecanismes necessaris per posar en marxa el fons de recuperació acordat pels 27 al juliol per ajudar els Estats a afrontar la crisi de la Covid-19. Budapest i Varsòvia, a les quals s’ha sumat en les darreres hores Ljubljana, mantenen així el pols per no veure amb bons ulls el mecanisme que condiciona els fons al respecte de l’estat de dret.

El veto manté bloquejat tant el pressupost d’1,1 bilions com el fons de recuperació de 750.000 milions i amenaça de retardar l’arribada del finançament als estats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona