Política

Trump abusa del poder presidencial per subvertir el resultat de les eleccions

Pressiona els estats perquè li atorguin els representants del col·legi electoral i mantenir-se així en el càrrec

El recompte de Geòrgia confirma la victòria de Biden

L’única opció que li queda a Donald Trump per continuar amb la rebequeria de no acceptar la derrota és entorpir i interferir en el joc democràtic, i està disposat a fer-ho a la màxima potència: tant li fa abusar del poder presidencial perquè algú li entregui les claus del poder.

El president té al cap la teoria dubtosa que, si els estats no formalitzen els resultats, els legislatius estatals tenen el poder de decidir quins electors envien al col·legi electoral, que es constituirà el 14 de desembre. Si aconsegueix omplir-los de fidels a la causa, el pla és que desobeeixin el clam de les urnes i votin per la reelecció del president.

L’objectiu inicial és Michigan, precisament un dels estats clau on va perdre per més vots. Ahir va cridar els dos líders republicans del congrés estatal per pressionar-los perquè facin tot el possible per ignorar els vots (el demòcrata Joe Biden va aconseguir uns 150.000 vots més que Trump) i triar a dit compromissaris que reverteixin la decisió dels ciutadans. La Casa Blanca va intentar desviar l’atenció assegurant que era una reunió “rutinària”.

És un intent a la desesperada que hauria de funcionar en una munió d’estats, perquè només en un no seria suficient. Passa el temps i res funciona per revertir la desfeta. L’estratègia judicial ha estat un fracàs: ha perdut 28 casos i n’ha retirat sis. El seu equip d’advocats es dedica a escampar perilloses teories de la conspiració en rodes de premsa demencials que es fan virals pel patetisme.

Cada vegada menys republicans compren la narrativa trumpista i es desmarquen de la retòrica oficialista. “El president recorre a la pressió a funcionaris per subvertir el desig de la població. Em costa imaginar una acció pitjor i més antidemocràtica d’un president”, va piular el senador conservador Mitt Romney.

A l’equip de campanya de Biden se li acaben els adjectius per denunciar la “patètica” estratègia del president per no reconèixer la derrota. “És un abús de poder, un intent d’atemptar obertament, d’intimidar funcionaris electorals, és absolutament espantós”, va dir l’advocat del president electe, Bob Bauer, convençut que no tindrà èxit ni als jutjats ni en el que defineix com un bast pla per “estripar el teixit de la democràcia tant com puguin”.

A poc a poc, tots els estats estan certificant els resultats perquè, quan es formi el col·legi electoral, es dictamini de manera oficial que Biden serà el pròxim president. Després de sis dies d’auditoria manual, Geòrgia va confirmar que, després del recompte de 5 milions de paperetes, Biden va guanyar en aquest estat per 12.284 vots de diferència. Des del 1992, cap demòcrata no hi havia guanyat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA