Política

Presó preventiva per a tres dels líders del moviment pro democràcia de Hong Kong

Wong, Chow i Lam van declarar-se culpables d’haver participat en una protesta no autoritzada el 2019

Podrien ser sentenciats a cinc anys de privació de llibertat

Joshua Wong, principal cap visible de les protestes prodemocràtiques de Hong Kong, i els també activistes Agnes Chow i Ivan Lam van ser arrestats ahir després d’haver-se declarar culpables de càrrecs relacionats amb la convocatòria d’una manifestació efectuada davant de la seu de la policia del districte de Wan Chai el 21 de juny del 2019. Els activistes van ser enviats a presó preventiva al final d’un judici que podria sentenciar-los aquest dimecres a penes de fins a cinc anys de presó, fet que suposaria un altre cop a l’oposició democràtica de l’excolònia britànica.

Tot i que en un principi Wong volia declarar-se innocent de tots els càrrecs, va canviar d’opinió i durant la compareixença davant el tribunal del districte de West Kowloon es va declarar culpable d’incitar i organitzar una concentració no autoritzada. Lam, per la seva banda, es va declarar culpable d’incitació, mentre que Chow es va declarar culpable d’incitació i participació en la protesta.

Abans d’assistir a la vista, Wong va assegurar que estava preparat per al pitjor resultat possible del judici: “Potser les autoritats volen que em quedi a la presó, però estic convençut que ni les reixes, ni les prohibicions electorals ni altres poders arbitraris ens impediran l’activisme.” “El meu cas cridarà l’atenció del món sobre el poder arbitrari del sistema de justícia penal, la imparcialitat del qual és manipulada per la repressió de Pequín. Continuarem lluitant per la llibertat, i ara no és moment d’inclinar-nos davant Pequín i rendir-nos”, hi va afegir Wong, de 24 anys.

En la mateixa línia, Ivan Lam, de 26, va assegurar que no es penedeixen del que van fer i Chow, la més jove de tots tres, amb tan sols 23 anys, va afirmar que, malgrat que estava preparada per al pitjor, encara estava espantada. “Si m’envien a la presó, serà la primera vegada per a mi. Només puc esperar mantenir la ment ferma”, va escriure en el seu compte de Facebook.

El judici es produeix enmig de noves detencions sota la repressió del govern de Hong Kong i la Xina contra la dissidència. Des de l’entrada en vigor de la llei de seguretat nacional xinesa, el 30 de juny passat, desenes d’estudiants, activistes, periodistes, empresaris, polítics i professors universitaris prodemòcrates han estat arrestats i jutjats amb càstigs severs. Diversos grups de drets humans asseguren que tot plegat és una estratègia de Pequín per esclafar la dissidència política.

Activista de tota la vida

Malgrat tenir només 24 anys, Wong és tot un veterà activista polític. Amb només tretze anys va participar en un moviment de protesta contra una línia d’alta velocitat que havia de connectar Hong Kong amb la Xina, i amb quinze va participar en la fundació de Scholarism, un moviment estudiantil que va aconseguir evitar la introducció de classes de patriotisme xinès participant en una vaga de fam.

Però no va ser fins al 2014 quan es va fer mundialment conegut com un dels líders del Moviment dels Paraigües, quan milers de ciutadans van ocupar el centre de Hong Kong per demanar el sufragi universal en les eleccions i exigir que la Xina deixés d’interferir en els assumptes de l’excolònia britànica.

LES FRASES

Ara no és moment d’inclinar-nos davant Pequín i rendir-nos
Joshua Wong
activista del moviment pro democràcia de Hong Kong
No ens penedim del que vam fer
Ivan Lam
activista del moviment pro democràcia de hong kong


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona