Política

Coronavirus

Macron anuncia un desconfinament lent que anirà en paral·lel a l’inici de la vacunació

A partir del proper dissabte podran obrir els comerços no essencials, es permetran cerimònies religioses i es permetran desplaçaments de fins a 20 km

El president francès afirma que s’han assegurat prou dosis per a “una campanya ràpida i massiva” de vacunació que arribi a tota la població

L’Estat francès sortirà de manera lenta i progressiva de l’actual segon confinament per aturar la pandèmia de coronavirus i ho farà en paral·lel a l’inici, al desembre o gener, d’una campanya de vacunació “ràpida i massiva” de la seva població, ha anunciat aquest dimarts el president Emmanuel Macron.

En una missatge televisat, Macron ha presentat als ciutadans un pla detallat per obrir de manera progressiva el país, sempre que els hospitals no se saturin, amb mesures que s’encadenaran des d’ara fins al 20 de gener.

El president ha explicat que la vacunació començarà tan bon punt les autoritats sanitàries hi donin l’autorització final i es preveu que comenci “a finals de desembre o començaments de gener”. En aquesta primera fase, es donarà prioritat als “més fràgils, especialment persones de més edat”, ha avançat.

Macron ha assegurat que França “s’ha assegurat el número de dosis” suficients per a una campanya “ràpida i massiva” de vacunació contra la Covid-19 que arribi a tota la població. A més, ha avançat que a la primavera arribarà “una segona generació” de vacunes.

En qualsevol cas, ha deixat clar que no farà que la vacunació “sigui obligatòria”, en un país on prop de la meitat de la població afirma que no desitja vacunar-se, segons diverses enquestes recents.


Tornen les botigues no essencials en la primera fase
El cap del govern ha detallat la sortida per etapes de l’actual confinament, que està en vigor des del 30 d’octubre.

La primera fase de la desescalada arrencarà el proper dissabte amb l’obertura de comerços no essencials, com botigues de roba o calçat, llibreries o agències immobiliàries. Això sí, els establiments hauran de seguir un protocol molt estricte i, pel que fa a l’aforament, no podran acollir més d’un client per cada 8 m2, el doble de distància que abans del confinament.

També es tornaran a permetre les cerimònies religioses amb un màxim de 30 assistents i els desplaçaments s’ampliaran a 20 km i durant 3 hores, davant l’1 km i 1 hora actuals. Això sí, caldrà continuar justificar les sortides.


Llibertat de desplaçaments i reobertura de cinemes, teatres i museus
La segona etapa arribarà el 15 de desembre. Aleshores, si els paràmetres de la pandèmia es mantenen a la baixa, s’eliminaran els justificants i les restriccions en els desplaçaments per tal que els ciutadans puguin viatjar per a les celebracions de Nadal.

No obstant això, es tornarà al toc de queda nocturn de les nou a les set del matí, amb l’excepció de les nits del 24 i 31 de desembre. En aquesta segona fase es permetrà reobrir cinemes, teatres i museus.

Macron ha fet una crida a la prudència durant les festes de Nadal per “evitar una tercera onada i un tercer confinament”.

És per això que ha insistit en la necessitat de mantenir la distància social i la higiene, l’ús de la mascareta, la ventilació dels espais i que s’evitin les sortides inútils i les reunions multitudinàries, incloses les familiars.

“L’objectiu és salvar el màxim de vides i dominar l’epidèmia”, ha remarcat.


Restaurants i gimnasos a partir del 20 de gener
El president francès ha indicat que la reobertura podrà avançar a partir del 20 de gener si aleshores paràmetres de la malaltia es mantenen al voltant dels 5.000 nous casos diaris i 2.500-3.000 pacients a les unitats de cures intensives (UCI).

A la tercera etapa podran reobrir restaurants i gimnasos, però Macron no ha esmentat què passarà amb els bars.

En aquest context, ha anunciat noves i més importants ajudes per a bars i restaurants, els establiments més afectats pels confinaments, que podrien arribar fins al 20% de la seva xifra de negocis de 2019.

El polític francès ha considerat “impossible” reobrir les estacions d’esports d’hivern per a la campanya de Nadal. La tornada a l’activitat d’aquest sector es preveu per a una data encara no anunciada del gener, una vegada s’acordi un protocol específic.

Macron, que ha apel·lat a la responsabilitat individual, ha promès millorar l’estratègia de tests i ha anunciat que faran més obligatòries les quarantenes dels casos positius.

França és el quart Estat del món amb més casos (2,15 milions de contagis) i avui ha superat els 50.000 morts per la pandèmia, una xifra que el converteix en el setè país amb més morts per la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona