Política

Israel activa les alertes

Tel-Aviv no es pronuncia sobre l’assassinat del científic nuclear, però pren mesures per les acusacions iranianes

Temor dels atacs que Netanyahu pugui perpetrar contra l’Iran mentre Trump estigui al poder

Israel va posar ahir en alerta totes les seves ambaixades arreu del món després que el líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, acusés públicament l’estat jueu de l’assassinat del científic nuclear iranià Mohsen Fajrizadé, mort el dia abans als afores de Teheran a mans de persones no identificades.

Khamenei va ordenar “el càstig definitiu dels autors d’aquest crim i d’aquells que l’hagin impulsat”, mentre que el president de l’Iran, Hassan Rouhani, estenia les responsabilitats tant a Israel com als Estats Units, als quals acusava de tenir les mans tacades amb la sang “d’un gran fill de la nació”. Fajrizadé, de 63 anys, era en el moment de la seva mort el líder de l’Organització d’Innovació i Recerca Defensiva i es diu d’ell que capitanejava els projectes que pretenien dur a la construcció de la bomba atòmica. Els dirigents iranians asseguren que continuaran centrant els esforços en les matèries “científiques i tècniques a què es dedicava el màrtir”.

Més enllà de la protecció de les seves ambaixades, les autoritats israelianes han declinat ara per ara pronunciar-se tant sobre l’assassinat de Fajrizadé com sobre les acusacions iranianes. La Casa Blanca també s’ha abstingut de fer-ne valoracions, però Donald Trump ha compartit en el seu compte de Twitter la piulada d’un escriptor israelià, Yossi Melman, en què es diu que la mort del científic iranià és “un cop professional i psicològic contra l’Iran”.

Les advertències d’Ali Khamenei contra Israel van acompanyades de la determinació d’alguns parlamentaris conservadors a Teheran, que ahir anunciaven que instarien des de la seu parlamentària que el govern llanci una “venjança” contra “els “líders terroristes” de Washington i Tel-Aviv. Malgrat això, sembla que hi ha corrents dins del lideratge polític persa que desaconsellen agafar aquest camí.

Evitar la confrontació

En un discurs emès ahir en directe per televisió, el president Rouhani va assegurar que “el país és prou savi per no caure en el joc de la conspiració sionista”, cosa que molts observadors han interpretat com una resposta que convida a esquivar la confrontació. “El més lògic és pensar que per part iraniana no provocaran cap escalada”, diu Eduard Soler, investigador del Cidob. “Tenim el precedent del cas Soleimani”, hi afegeix, amb referència a l’assassinat el 3 de gener passat del líder de la Guàrdia Revolucionària en un atac estatunidenc. Però Soler assenyala que la crisi derivada de l’abatiment de l’avió ucraïnès en territori iranià –que va tenir lloc pocs dies després d’aquell assassinat– possiblement va reduir el marge de reacció de Teheran. L’actual interinatge del president Donald Trump és un altre element nou. “No podem fer previsions en relació amb aquell precedent”, conclou.

Diverses veus a la regió especulen, des de fa setmanes, amb la possibilitat que els líders de Washington i de Tel-Aviv aprofitin els darrers dies de Trump a la Casa Blanca per llançar un darrer cop contra Teheran. L’objectiu, assenyalen, seria dificultar que l’administració entrant de Joe Biden es trobi amb un ambient propici per establir relacions amb l’Iran i retornar al pacte nuclear, del qual Trump va sortir de manera unilateral. “Hi ha actors, com Israel, que volen condicionar la propera presidència dels EUA i reduir el marge de maniobra de Biden perquè li sigui difícil prendre mesures contràries als seus interessos nacionals”, comenta Soler. I hi afegeix: “Ara bé, és un joc que pocs països es poden permetre, i caldrà veure si Israel n’és un”, diu amb referència a una possible restauració de relacions, complicada amb l’administració entrant a la Casa Blanca.

Biden i el seu equip han evitat pronunciar-se sobre l’assassinat de Fajrizadé, que s’hauria produït per una filtració als cossos de seguretat iranians. Es tem que un silenci perllongat de l’administració entrant pugui fer sentir a Israel que té via lliure: “Netanyahu ha estat buscant suport internacional per perpetrar accions contra l’Iran, i ara potser sent que és la seva última oportunitat”, diu Soler. “Aquests darrers 50 dies [de Trump a la Casa Blanca] són perillosos.”

LES FRASES

[L’assassinat] És un acte delictiu que va en contra del principi de respecte pels drets humans
Josep Borrell
ALT REPRESENTANT DE LA UE PER A AFERS estrangers
El país és prou savi per no caure en el joc de la conspiració sionista
Hassan Rouhani
PRESIDENT DE L’IRAN

La Unió Europea demana calma

Un comunicat del portaveu de Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, va qualificar ahir l’assassinat del científic iranià d’“acte delictiu” que va “en contra del principi de respecte pels drets humans que defensa la Unió Europea”. El text assenyala que l’atac, perpetrat divendres al vespre als afores de Teheran i que va posar fi a la vida de Mohsen Fajrizadé, podria produir “una escalada que no interessa a ningú”. Per aquest motiu, Brussel·les demana que “totes les parts es mantinguin en calma i posin en pràctica la màxima moderació”. L’assassinat, que no ha estat reivindicat per ningú i que l’Iran atribueix a l’espionatge israelià, va posar fi a la vida d’alguns civils presents al lloc dels fets, segons algunes fonts. Les autoritats iranianes no s’han pronunciat sobre possibles detencions ni tampoc han explicat si els atacants, que anaven armats i van causar almenys una explosió, es troben entre les persones mortes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur