Política

L’SNP fa pinya entorn de la independència

COMPROMÍS

La conferència aprova una moció del que els força a no acceptar el veto del govern central

Es percep certa divisió sobre si cal traçar un pla B i quin ha de ser, quan Boris Johnson s’oposi al nou referèndum

El Partit Nacional Escocès (SNP) va aprovar ahir, en la seva conferència anual, celebrada virtualment per la pandèmia, una moció que els compromet a no acceptar el veto de Londres a un nou referèndum, si guanyen les eleccions escoceses del 6 de maig. Aniran als comicis amb el compromís de celebrar una consulta sobiranista si vencen a les urnes. L’SNP és el favorit amb el 54% de la intenció de vot, molt per davant de conservadors (19%) i laboristes (18%). El primer ministre britànic, Boris Johnson, s’oposarà a un segon referèndum, i ahir va quedar palesa la divisió entre els que creuen que, davant la negativa, cal un pla B i els que no. I també sobre quin ha de ser aquest pla B. El text de la moció mostra el compromís i la unitat dels delegats, davant l’aposta per celebrar el segon referèndum, però és molt teòric.

Joanna Cherry, portaveu d’Afers Interns i de Justícia del partit a Westminster i prestigiosa advocada, va ressaltar la necessitat d’un pla B: “Si guanyem les eleccions escoceses l’any vinent hi haurà un veto ‘trumpià’ del segon referèndum per part de Johnson”, va dir als delegats. “I per això hem de pensar què passarà després d’aquest veto”, i va demanar la creació d’un grup de treball amb la direcció del partit per trobar un pla B. Ella proposa que el Parlament legisli sobre el segon referèndum. Cherry ja va portar als tribunals el tancament deslleial de Johnson del Parlament de Londres, el setembre del 2019. Per contra, Linda Fabiani, diputada al Parlament escocès de Holyrood, va ser més directa: “Tenim el dret a decidir el nostre futur i no cap pla B, ni C, ni D, ni res, perquè tenim aquest dret.” En el primer esborrany de la moció aprovada ahir s’apuntaven alternatives, com ara portar el veto de Londres a la justícia o tirar pel dret i acceptar el resultat de les eleccions del maig com a referèndum. Però finalment van ser eliminades aquestes opcions del text. Alguns delegats consideraven que la resolució final aprovada ahir era massa general i poc precisa.

El plat fort ahir va ser Ian Blackford, el líder del partit a la Cambra dels Comuns de Londres. Blackford va avisar que Boris Johnson i la llei del mercat únic (llei que dona poders al govern central per actuar a la frontera nord-irlandesa i que anul·la els compromisos de Johnson en l’acord del Brexit) són l’amenaça més gran per a Escòcia des de la devolució de poders iniciada per Tony Blair el 1998. I va comparar la negació de Johnson a autoritzar el segon referèndum –tot i el suport popular en els sondejos del 58% i a les urnes– amb la negació de Trump de reconèixer la seva derrota en les eleccions estatunidenques. “Els tories ens estan intentant provocar i les tàctiques són cada cop més desesperades, però deixeu-me dir-vos que no funcionaran”, va arengar als delegats. “Ens mantindrem calmats, amb el cap clar i confiats perquè són suficientment intel·ligents per saber que els qui neguen la democràcia estan condemnats a la derrota [amb referència a Trump].” Tot posant Joe Biden com a exemple a seguir, va dir que, “si els escocesos voten per poder decidir, rebutjar-ho tindrà conseqüències”: “Hem d’estar preparats per a tot.”

També va intervenir en la conferència Adam Price, el líder del Plaid Cymru, els nacionalistes gal·lesos, que són la tercera força gal·lesa. El 6 de maig també són les eleccions a Gal·les. “La meva primera trucada com a primer ministre principal proindependentista gal·lès serà a la vostra ministra principal”, va prometre. I va proposar una “cimera cèltica” escoceso-gal·lesa aquest estiu per “normalitzar la independència i la cooperació” entre les dues nacions”. I hi va afegir: “Johnson és el més gran agent de reclutament independentista que hem tingut mai.” El suport a la independència a Gal·les ha pujat fins al 33%, 19 punts més que el 2016, abans del referèndum. Sobretot, des que va arribar al poder Johnson.

Nou suport unionista

A Escòcia diversos membres unionistes estan començant a donar suport al segon referèndum. Ahir es va pronunciar a favor de la independència escocesa Duncan McIennan, exassessor principal de tres ministres principals laboristes entre el 1999 i el 2003. “Escòcia està constantment desconnectada dels debats polítics anglesos i de la funció pública del Whitehall”, va escriure a The Sunday Times. I va acusar Johnson de “ficar-se en competències transferides i reduir el poder del Parlament escocès”. S’uneix a l’exlíder laborista escocesa Kezia Dugdale, que també va admetre que la segona consulta és “inqüestionable”.

LES FRASES

Els ‘tories’ ens estan intentant provocar i les tàctiques són cada cop més desesperades
Ian Blackford
LÍDER DE L’Scottish national party A WESTMINSTER
Johnson és el més gran agent de reclutament independentista que hem tingut mai
Adam Price
LÍDER DEL PLAID CYMRU, EL PARTIT INDEPENDENTISTA GAL·LÈS

El taló d’Aquil·les de Sturgeon

Nicola Sturgeon ha estat acusada per la BBC de mentir sobre quan es va assabentar per primer cop de les acusacions d’abusos sexuals del seu antecessor, Alex Salmond, a treballadores del partit. L’octubre del 2018 va assegurar que va ser després que es fes públic l’escàndol. La BBC va emetre dues declaracions seves en què deia que ho va saber abans, però Sturgeon diu que els altres cops es referia a coses diferents. Fos cert o no, la BBC va tocar ahir el taló d’Aquil·les a una Sturgeon que la pandèmia i la seva capacitat de comunicació han convertit en una líder mundial respectada. Salmond és examic i mentor, i ara enemic, i va ser absolt de 12 delictes d’agressió sexual i un de violació per manca de proves. Salmond manté que van ser “exageracions” amb “una motivació política”, però divideixen l’SNP. I els unionistes ho saben.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona