Política

Robles porta a la fiscalia el xat d’exmilitars ultres

La ministra de Defensa pretén preservar l’honor de les forces armades

Vox es desentén dels missatges feixistes

La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, ha portat a la fiscalia la informació publicada d’un xat de Whatsapp d’exmilitars en el qual un dels seus participants parla obertament de l’afusellament de 26 milions d’espanyols, un fet que ha provocat una gran polèmica. Robles va afirmar que els fets li causen “repugnància” perquè no són propis d’una “societat democràtica” i podrien ser delictius.

En l’escrit, la ministra presenta els fets davant la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid perquè investigui “la seva eventual rellevància penal, en defensa de la legalitat” i per “salvaguardar l’honorabilitat i la pública estimació de les forces armades i dels homes i dones que les integren”. “La seva conducta exemplar no té res a veure amb manifestacions que repugnen al respecte degut en una societat democràtica, pluralista i basada en la llibertat política i ideològica”, hi va afegir Robles sobre els membres de les forces armades.

Segons exposa en l’escrit, els militars “no han de veure perjudicada la seva estimació pública, guanyada amb la seva constant dedicació al seu deure, a la societat espanyola i, en aquest temps, als qui pateixen més greument les conseqüències de la pandèmia, per actuacions que els són totalment alienes i que podrien merèixer, a més, un retret penal”.

Infolibre va publicar dimecres aquest xat, en el qual el general retirat Francisco Beca, que s’autodefineix com a “fatxa”, va escriure que es quedaria curt afusellant 26 milions de “fills de puta” i va qualificar d’“irrepetible” la figura de Franco. Beca va encapçalar una carta amb data del 10 de novembre i enviada al rei per 39 membres de la seva promoció en què carreguen contra el “govern socialcomunista amb el suport de filoetarres”.

En aquest fòrum d’exmilitars, segons el diari, es va reproduir, a més, un àudio del líder de Vox, Santiago Abascal, en què saludava els seus membres. El partit ultradretà, però, se’n va desvincular i va assegurar que es tracta d’una conversa que els és “completament” aliena. El partit no en va condemnar, però, el contingut.

Tot i la negativa de Vox a reconèixer cap vinculació amb el xat, el secretari de Transparència i Democràcia Participativa del PSOE, Odón Elorza, va demanar a Abascal que aclarís “ a quins 26 de milions de fills de puta volen afusellar”.

A banda de la proposta bèl·lica de Beca, el xat conté molts altres missatges que, segons Infolibre, revelen “l’afinitat d’alguns dels seus integrants amb la ultradreta i el franquisme” amb referències a “pronunciaments”, per exemple.

Iglesias resta importància al cas

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, va restar importància ahir als missatges feixistes d’un xat de Whatsapp d’exmilitars perquè no es tracta d’opinions de militars en exercici, sinó d’uniformats retirats “amb alguna copa de més”. En una entrevista a TVE, Iglesias va evitar dir si el rei d’Espanya ha de desautoritzar els militars ultres que li han donat suport recentment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA