Política

Reaccions polítiques i civils a la revocació del tercer grau

Recull d’algunes de les opinions expressades després de la decisió del Suprem

La reacció de partits polítics, entitats i societat civil no s’han fet esperar després que el Tribunal Suprem hagi fet pública la decisió de revocar el tercer grau als nou presos polítics.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha lamentat aquest divendres la decisió del Tribunal Suprem de revocar el tercer grau penitenciari als líders polítics independentistes condemnats pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Torrent ha considerat “injustícia, venjança i arbitrarietat” que se’ls hagi denegat la semillibertat amb l’argument que és “prematura” i també l’aplicació de l’article 100.2. “Nacionalisme judicial que passa per sobre de tots els drets fonamentals”, ha deplorat. El president de la cambra catalana ha enviat “tot el suport” als nou presos afectats.

La consellera de Justícia , Ester Capella , ha acusat aquest divendres el Tribunal Suprem “d’allunyar-se de la justícia i atansar-se a la venjança” amb la revocació del tercer grau dels presos independentistes. En un vídeo a Twitter, la consellera ha constatat que el Suprem “torna a aquells principis que inspiraven els tribunals de finals del segle XIX i principis del XX”. Capella ha remarcat que l’alt tribunal espanyol, “el més polititzat i més qüestionat a Europa”, ha tornat a “fer prevaldre les raons d’estat per sobre de les raons del dret”, encara que els tribunals “especialistes” de vigilància penitenciària han avalat fins ara les decisions de les juntes de tractament de les presons.

L’expresident del Govern Quim Torra ha valorat la revocació del tercer grau dels presos per part del Tribunal Suprem amb una crítica a la llum verda als pressupostos generals de l’Estat al Congrés dels Diputats. Els comptes es van aprovar dijous amb el suport d’ERC i PDeCAT. “Es fa difícil dir res després que permetéssim l’aprovació dels pressupostos del mateix Estat que engarjola i reprimeix”, ha escrit Torra des del seu compte de Twitter. L’expresident envia, també, “una abraçada i força a les preses i presos polítics”.

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha lamentat la “venjança” i “escarment” en la decisió del Tribunal Suprem d’anul·lar el tercer grau dels presos de l’1-O. A través d’una piulada ha dit que la decisió no aporta “res de nou” al full de ruta de l’unionisme. “Tots sabem per què s’ha suspès el tercer grau i el 100.2”, ha alertat. Per la seva banda, el president de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha constatat que els “despropòsits de la injustícia espanyola continuen”. “L’afany de venjança de l’Estat no té límit”, ha etzibat.

Òmnium Cultural ha difós un vídeo i ha acusat el Tribunal Suprem de fer “joc brut” denegant el tercer grau i l’article 100.2.

L’Assemblea Nacional Catalana ha assegurat que la decisió del Suprem “no és una ordinària de dret penitenciari, és tortura i acarnissament”. “Una nova resolució injusta d’un tribunal amb tics antidemocràtics que vulnera els drets fonamentals”, ha assegurat a Twitter.

La candidata de Junts, Laura Borràs, ha lamentat el rebuig del tercer grau per part del Tribunal Suprem als presos independentistes. “Demostra l’escenari de persecució política en què ens trobem”, ha dit aquest divendres en declaracions a l’ACN des de Lovaina, on s’ha reunit amb l’exconseller Toni Comín. Borràs ha reiterat que “l’única solució política” per permetre la seva llibertat i “el retorn dels exiliats” és “una llei d’amnistia”. “Tot allò que no sigui abordar de manera contundent, clara i directa una solució política a un conflicte polític és només un intent més de mercadeig i de manipulació amb el dolor de les persones que pateixen una presó injusta”, ha afirmat, preguntada per la possible reforma del delicte de sedició.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha considerat en declaracions a TV3 que la revocació del tercer grau als polítics presos és “cruel i injustificada i afegeix un patiment evitable”. Per això, creu que s’evidencia que “l’oposició de les altes elits judicials” només deixa un camí obert per a desjudicialitzar el procés, i és el canvi del delicte de sedició en el Codi Penal.

Amnistia Internacional

Amnistia Internacional (AI) ha denunciat aquest divendres que la denegació del tercer grau a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart “perpetua una situació d’injustícia contra ambdós, ja que han de ser posats en llibertat de manera immediata”. El director de l’organització a Espanya, Esteban Beltrán, ha afegit que “els Jordis mai haurien d’haver entrat a la presó”, i que la condemna contra ells per part del Tribunal Suprem el novembre del 2019 per un delicte de sedició “constitueix una restricció indeguda dels seus drets a la llibertat de reunió pacífica i d’expressió, contrària als drets humans”. L’organització recorda que ha demanat la seva llibertat des que van ser posats en presó provisional, l’octubre del 2017.

Partits

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha lamentat aquest divendres la decisió del Tribunal Suprem d’anul·lar el tercer grau als nou presos de l’1-O i ha dit que l’amnistia per tots els “represaliats és urgent”. A través d’una piulada a Twitter, el també vicepresident del Govern ha constatat que és un “insult” per a tots els demòcrates. “Són castigats per una justícia corcada, vella i caduca pel simple fet de defensar les seves idees”, ha destacat. Per la seva banda, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ho ha considerat “una venjança”. A través d’una piulada, ha recordat que el Suprem ja els va condemnar “injustament” i que ara “trona a carregar-se altra vegada els seus drets”. “Seguim. Amb més ràbia i raons. Ara per l’amnistia, l’autodeterminació i la república catalana”, ha afegit Vilalta.

La CUP ha constatat que després de dies de “mercadeig i rumors” sobre indults, reformes i altres “pactes en despatxos”, l’Estat ha mostrat la seva cara “més real i crua”. “La repressió, la injustícia, l’acarnissament i la venjança. Seguirem fins l’amnistia de totes elles”, han afegit els anticapitalistes a través d’un missatge a Twitter. El Tribunal Suprem ha anul·lat aquest divendres el tercer grau i el 100.2 dels nou presos independentistes. “Tota la solidaritat amb els presos i les preses polítiques, que veuen un cop més com els aparells d’Estat i la seva repressió trepitja qualsevol dret”, ha conclòs la CUP.

Per la seva banda, el president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha afirmat que la revocació del tercer grau dels presos independentistes “no és un acte de justícia sinó de venjança d’un tribunal que no és competent per resoldre” aquesta qüestió. En una piulada a Twitter aquest divendres al matí, Asens ha defensat que “cal treure el conflicte del terreny del càstig i portar-lo a la política”. El Tribunal Suprem ha comunicat que anul·la tant el tercer grau com el 100.2 dels nou presos independentistes, que els permetia sortir alguns dies tot i estar en segon grau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona