Política

Memòria històrica

Dignitat per als maquis

S’instal·la un plafó al cementiri d’Espolla on estan enterrats Celes i Quique, morts en una emboscada per la Guàrdia Civil el 26 d’agost del 1949

Es preveu fer un acte de descoberta quan la situació ho permeti

El 26 d’agost del 1949, a Espolla, a l’Alt Empordà, i en un lloc conegut com pla de Collas, la Guàrdia Civil va parar una emboscada a un grup de cinc maquis liderats per en Facerias que fugien de Barcelona. A pocs metres de la frontera va començar un tiroteig, de resultes del qual van morir Celedonio García Celes, de 27 anys, i Enrique Martínez Quique, de 22 anys. Eren membres de les Joventuts Llibertàries dels barris de Gràcia i del Carmel de Barcelona.

Des de la fi de la Segona Guerra Mundial, alguns grups de guerrillers anarquistes, que tenien les bases a l’exili o a les zones de l’interior, van continuar lluitant contra el franquisme. Coneguts popularment com a maquis, van formar una autèntica resistència armada a la dictadura. Josep Lluís Facerias (1920-1957), conegut com a Face, va formar un dels grups de maquis més actius i va organitzar diverses accions armades i de propaganda.

Segons consta en el sumari de la Guàrdia Civil, els cadàvers de Celes i Quique van ser conduïts al cementiri d’Espolla i després de ser exposats i fotografiats per als informes policials se’ls va donar sepultura en el cementiri però en un annex extramurs dedicat als no catòlics. L’any 1952, el germà de Quique va gravar les inicials dels dos maquis a la seva tomba. Amb els anys han tingut lloc diverses accions commemoratives que han convertit el cementiri d’Espolla en un espai de memòria. Des del 2004, gràcies a la iniciativa de l’associació La Fraternal d’Espolla, hi ha una placa commemorativa que recorda els dos lluitadors antifranquistes. La Fraternal va contactar amb els familiars i el 2016 se’ls va fer un homenatge. Al llarg d’aquests anys han realitzat diverses activitats per rehabilitar la seva memòria, des de caminades per seguir els passos dels guerrillers a la frontera fins a xerrades amb historiadors.

Ahir a la tarda, la direcció general de Memòria Democràtica va instal·lar a la tomba de Celes i Quique un plafó de la Xarxa d’Espais de Memòria , amb la voluntat de dignificar les fosses i tombes als cementiris on hi ha cossos de víctimes i lluitadors antifranquistes. La direcció general de Memòria Democràtica preveu fer un acte de descoberta de la placa més endavant, quan les restriccions sanitàries ho permetin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul