Política

Campo avisa que la reforma de la sedició “no té data”

El ministre de Justícia alenteix el canvi del Codi Penal i desfà la pressa d’Asens

Defensa l’indult, quan s’hi oposen el fiscal i el jutge

El Congrés aprova limitar el poder judicial en funcions

“No té cap data exacta.” El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, es desdiu ara de l’anunciada pressa amb la reforma del Codi Penal per reescriure-hi el delicte de sedició –fixat en l’article 544– i que ell mateix havia promès el 13 de novembre que estaria “abans de final d’any”. “Hi estem treballant, és un compromís, però no tinc cap data exacta”, va confessar Campo ahir en l’antepenúltim Consell de Ministres del 2020. El titular de Justícia desfà la urgència que tenia el president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, i no gosa ni dir si la reforma del Codi Penal –de la qual depèn una rebaixa de la condemna als presos polítics en tot el que no sigui malversació– s’enllestirà abans de les eleccions al Parlament del 14 de febrer o més tard.

A Campo li importa més la solidesa de la reforma que el calendari que ell es va fixar. “L’important és que els textos que arribin al Consell de Ministres siguin raonables i sensats i tinguin el contrast de l’harmonització del dret europeu”, va esgrimir. Tot i que Schleswig-Holstein és un dels indrets que han ferit l’orgull de la justícia espanyola per les euroordres fallides de Pablo Llarena, Campo té el Codi Penal alemany com a model: “Estem examinant el que diuen el Codi Penal alemany, el francès, el portuguès i l’italià per oferir a la ciutadania el text que mereix.”

Quan se li va preguntar per la concessió d’indults, va defensar que no tindrà “cap apriorisme” a l’hora d’aprovar-los, fins i tot en el cas que tinguin en contra l’informe de la fiscalia i del tribunal sentenciador. I va posar com a exemple el que ahir va fer el Consell de Ministres sense el més mínim soroll per part de l’oposició: “Teníem quatre indults: dos d’aquests tenien els dos informes favorables i els altres dos tenien l’informe negatiu del fiscal. Cal veure, cas per cas, el que diuen el tribunal sentenciador, els perjudicats, institucions penitenciàries i el fiscal i sobre això fer una valoració. Cap a priori. Quan arribi el moment s’estudiaran un per un com es fa amb tots.”

El Congrés, al seu torn, va aprovar ahir la proposta del PSOE i Podem que vol limitar el poder judicial en funcions i evitar un altre cas Lesmes. Amb el mandat caducat des del desembre del 2018, el president del CGPJ i del Suprem, Carlos Lesmes, que ja ha col·locat una vintena de magistrats dretans afins, es disposa a col·locar demà nous magistrats en vacants –fins i tot la presidència de la sala social de l’Audiència– per escorar així la judicatura encara més a la dreta. “Fa dos anys que Lesmes és president del CGPJ de manera il·legal, i fa i desfà i col·loca afins per blindar una hegemonia d’ultradreta”, denunciava la diputada d’ERC Carolina Telechea. Molt dur va ser Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat), que va carregar contra “una justícia del Conde de Romanones”. “No sé si fan comptes però quan els militars diuen «afusellar 26 milions de fills de puta» entren també en el contingent. Senyors del PSOE, despertin-se! No formen part de l’equació i aniran per vostès també. I amics de Podem: volíeu assaltar els cels però esteu tan encadenats a la casta que heu canviat podem per traguem.” La proposta del PSOE i Podem per evitar que el CGPJ en funcions s’extralimiti va rebre el vot a favor d’ERC, el PDeCAT, el PNB i EH Bildu; l’abstenció de JxCat, i el no del PP, Vox i Cs. Pedro Sánchez fins i tot va telefonar ahir a Pablo Casado però no va obtenir cap concessió en un PP que no té cap incentiu per renovar el CGPJ ni el Tribunal Constitucional (hi té majoria de vuit a tres).

No del TGUE a Junqueras per l’escó

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va rebutjar ahir com a inadmissible el recurs presentat pel líder d’ERC, Oriol Junqueras, en contra de la decisió del president del Parlament Europeu, David Sassoli, de deixar vacant el seu escó a l’Eurocambra arran de les decisions de tribunals i autoritats electorals espanyoles. “El president del Parlament Europeu no va fer més que transmetre a la institució informació sobre una situació jurídica preexistent, derivada exclusivament de les decisions de les autoritats espanyoles”, conclou el Tribunal. Junqueras havia presentat el recurs a la justícia de la UE contra la decisió de deixar vacant l’escó després del vet de la Junta Electoral Central i del Tribunal Suprem, que el convertien en il·legible tot i la sentència a favor del TJUE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona