Política

Gibraltar tindrà frontera de persones amb el Regne Unit i no amb Espanya

La colònia britànica entrarà dins de l’espai Schengen per poder circular per la UE 

Els controls els farà l’agència europea, però Madrid vol ser-ne informat

El Regne Unit i la Unió Europea (UE) estan acabant de tancar un acord del Brexit abans del 31 de desembre. Un dels punts que sembla que s’han desbloquejat és la situació a la colònia britànica de Gibraltar. Els governs espanyol, britànic i gibraltareny haurien arribat a un acord perquè el territori tingui frontera amb el Regne Unit i no amb Espanya, segons el diari El País

Això serà possible perquè el penyal signarà el tractat de Schengen, que permet la lliure circulació de persones entre els països que l’integren. Ara mateix són 22 països de la UE més Noruega, Luxemburg, Suïssa i Islàndia. El Regne Unit no hi era, tot i que tenia un acord especial. Significa que se situarà el control de passaports als aeroports per controlar els ciutadans britànics que hi arribin i que s’obrirà la frontera i els ciutadans gibraltarenys podran circular lliurement per la UE a través de La Verja.

Nova proposta de pesca

La clau per a l’acord és que serà l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres (Frontex) la que s’encarregarà de fer els controls al penyal, al port i a l’aeroport. El ministre principal gibraltareny, Fabián Picardo, no volia que la policia espanyola tingués competències al seu territori. Ha estat una concessió del govern de Pedro Sánchez.  L’últim escull ara és saber a qui reportaran els agents europeus. El govern gibraltareny no vol que tinguin relació amb Espanya, mentre que el govern espanyol vol que depenguin de Madrid.

Gibraltar està considerat un territori d’ultramar britànic i el 2002 va votar en referèndum no compartir la sobirania amb Espanya, que va cedir el territori als britànics en virtut del Tractat d’Utrecht, el 1713. En el referèndum del Brexit, el 2016, la majoria dels gibraltarenys van votar continuar formant part de la UE.

Hi ha 15.000 persones que travessen la frontera de La Verja cada dia per anar a treballar. El Tractat de Schengen garanteix el trànsit de persones, però no el de mercaderies, que s’hauran de sotmetre a controls sanitaris i duaners. Aquests controls es faran a les instal·lacions duaneres de La Línea de la Concepción, a Cadis, que seran adaptades.

També el Regne Unit ha presentat una nova proposta a la UE sobre la pesca a les seves aigües. Fins ara hi tenia el 43% dels drets i els europeus, el 57%. Londres en volia el 80% i decidir anualment el percentatge de cada tipus de peix.

La nova proposta és d’un 62% per als britànics i un 38% per als europeus. Si arriben a un acord amb Gibraltar i la pesca, només quedarà com controlar la competència lleial de les empreses britàniques perquè tinguin accés al mercat únic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona