Política

Crítiques en les ofrenes a Macià al discurs “allunyat de la realitat” de Felip VI

El vicepresident Pere Aragonès critica que el rei “no es va desmarcar de la corrupció”

L’expresident Quim Torra assenyala la “disjuntiva claríssima” entre la monarquia espanyola i una república catalana

Un any més partits polítics i entitats s’han adreçat a la tomba de Francesc Macià, al cementiri de Montjuïc, que va morir un dia com avui de fa 87 anys. I, després de l’ofrena floral, gran part dels parlaments s’han centrat en criticar el discurs d’ahir a la nit del rei Felip VI.

El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, l’ha titllat “d’allunyat de la realitat”. Així, ha criticat aquest divendres que el monarca oferís un discurs de Nadal “que no es desmarca de la corrupció i que parla de la dictadura com a una època de desavinences”.

El rei no va esmentar la situació del seu pare i rei emèrit, Joan Carles I, que va fugir als Emirats Àrabs Units i que recentment ha regularitzat la seva situació amb Hisenda. “L’únic discurs que ens pot interessar de Felip VI és quan anunciï la fi de la monarquia”, ha subratllat Aragonès.

L’expresident de la Generalitat Quim Torra ha volgut assenyalar la “disjuntiva claríssima” entre la monarquia espanyola i una república catalana.

Torra ha criticat el discurs de Nadal del rei Felip VI “parlant d’ètica” i ha reivindicat la figura de Macià com a “exemple de lluita pels ideals i l’ètica”.

El president en funcions del Parlament, Roger Torrent, ha optat per contraposar la figura de Francesc Macià amb la de Felip VI, un monarca que considera que “no pot donar lliçons a ningú” i que ha perdut “tota autoritat moral”.

“Sentir-lo parlar de principis ètics posa de manifest la profunda decadència del règim 78, un règim que volem superar i volem construir un futur millor. Avui, la república catalana és més necessària que mai”, ha assegurat en referència al discurs de Nadal del monarca.

Acompanyat de membres de la Mesa, el president en funcions ha assegurat que la monarquia “s’ha d’amagar” quan ve a Catalunya perquè “no és benvinguda al país” després d’haver “avalat” els cops de porra contra la ciutadania en el discurs de 3-O.

Torrent ha tingut un record per Carme Forcadell, els presos i els polítics exiliats, que diu que passaran “vergonyosament” les festes a la presó o a l’exili.

Per al president en funcions, la figura de Macià mostra “perseverança” i “lluita per la llibertat”, que és el benestar dels ciutadans.

Per la seva part, la candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, ha retret Felip VI que en el seu discurs no oferís “cap propòsit d’esmena” i ha afegit: “Aquest discurs confirma que els catalans no tenim rei, aquest rei no ens pot representar”.

Borràs ha criticat el “discurs absolutament buit de contingut polític” que segons la seva opinió va pronunciar Felip VI, que “no va esmentar el seu pare” i es va mostrar “còmplice de la situació” del rei emèrit.

Borràs ha retret així mateix al rei que no fes “cap referència al colpisme creixent en les Forces Armades” i ha fet una crida a “culminar el mandat de l’1-O” per “fer realitat la república catalana”.

La candidata del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) a la Generalitat, Marta Pascal, també s’ha referit al discurs de Nadal del rei espanyol, que en la seva opinió “es permet el luxe de donar lliçons de moralitat i ètica”, malgrat que “el poble català mereixia una rectificació” per la seva “insensibilitat i poca empatia per la gent que està patint”.

La cap de llista del Partit Demòcrata de Catalunya (PDECat), Àngels Chacón, ha afirmat que el discurs de Felip IV mostra una “enorme desafecció” de la ciutadania vers la institució. “Va creixent i creixent senzillament per una manca d’empatia i diria gairebé de cinisme en el seu discurs”.

A banda, Chacón ha assegurat que el seu partit comparteix els valors de “llibertat, prosperitat, justícia” de Macià. “Aquesta crisi sanitària i econòmica l’està patint moltíssima gent, fem una apel·lació sobretot perquè aquesta gent vol solucions als seus problemes, realistes i les combinàrem sempre amb l’exigència i la llibertat del nostre país”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona