Política

Madrid pressiona per tancar l’acord sobre Gibraltar

Vol una “mobilitat fluida” amb el penyal a partir de gener i avisa de possibles cues de camions com les de Dover amb un ‘Brexit’ dur a la frontera gibraltarenya

Llum verd dels estats al pacte amb Londres

El govern espanyol insta el primer ministre britànic, Boris Johnson, a tancar un acord sobre Gibraltar abans que l’1 de gener s’hi imposi “un Brexit dur”. El penyal queda fora de l’extens acord comercial i de cooperació de la Unió Europea amb el Regne Unit i, per tant, sense un pacte bilateral entre Madrid i Londres, Gibraltar s’exposa a quedar aïllat del bloc europeu.

Tal com passa amb l’illa irlandesa, l’Estat també tindrà una nova frontera externa de la UE amb Gibraltar. Però, a diferència del cas irlandès, no s’ha creat cap salvaguarda especial en els acords europeus per garantir la lliure circulació entre els dos territoris. “Les cues de camions a Dover donen una idea del que podria passar”, alertava ahir la ministra d’Afers Estrangers, Arancha González Laya, que continua treballant contra rellotge per tancar un pacte amb els britànics. En paral·lel a les converses comercials de la UE, Madrid i Londres han negociat en els últims mesos –amb la disputa històrica de la sobirania com a teló de fons– sobre la nova situació de Gibraltar, especialment pel que fa a la mobilitat de ciutadans i treballadors. Des del principi, els espanyols han volgut parlar sols directament amb Londres, però mentre que els europeus ja han enllestit les converses, a La Moncloa continuen embarrancats.

Sense donar detalls del que està en joc, González Laya va assegurar ahir que el seu objectiu principal és un acord que permeti “la màxima fluïdesa possible” amb aquest enclavament estratègic. Fins i tot va insinuar que es podria arribar a “aixecar la reixa” que delimita el territori en mans dels britànics. El govern espanyol accedeix a aparcar per ara les seves reivindicacions sobre el territori per garantir l’estabilitat de la zona i, sobretot, dels milers de treballadors del camp de Gibraltar. “Podem acordar estar en desacord [sobre la sobirania] sense que sigui un obstacle per pactar la mobilitat”, oferia ahir González Laya.

Des de Madrid veuen possible “un principi d’acord abans de finals d’any”, però recriminen a Johnson falta de “voluntat política” perquè això passi. En cas contrari, hi haurà “més controls, més cues de camions i costos per a empreses i ciutadans”, avisa González Laya.

Així, l’executiu de Sánchez afegeix pressió a Johnson pocs dies abans que es faci completament efectiva la sortida dels britànics del club europeu. “Seria una llàstima que Gibraltar fos l’únic lloc on hi hagi un Brexit dur a la UE”, va reblar la ministra.

Aprovació formal avui

Mentre que a Madrid esgoten fins a l’últim moment per enllestir el pacte bilateral sobre Gibraltar, a Brussel·les ja tenen encarrilat l’acord comercial i de cooperació entre la UE i el Regne Unit, que ahir va rebre el vistiplau dels 27 estats membres. Avui al migdia s’aprovarà formalment perquè entri en vigor provisionalment l’1 de gener, en espera que l’eurocambra el ratifiqui a principis d’any.

LES FRASES

Seria una llàstima que Gibraltar fos l’únic lloc on hi hagi un ‘Brexit’ dur a la UE
Podem estar en desacord [sobre la sobirania] i pactar la mobilitat
Arancha González Laya
MINISTRA D’AFERS ESTRANGERS ESPANYOLA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona