Política

Macerant l’indult per a després del 14-F

Sánchez suggereix la mesura perquè “mai ha ocultat la intenció d’apostar per la reconciliació”

Es vanta de complir el 0% del que ha pactat amb ERC

“Ningú està lliure de culpa, tots hem comès errors”

Convida a superar l’etapa “dramàtica”

L’indult es regeix per una llei del 1870, però és una circumstància tan contemporània per a Pedro Sánchez que marcarà la legislatura. En un moment en què els presos polítics ja encadenen més dies a la presó amb un inquilí socialista a La Moncloa dels que hi van passar sota el govern de Mariano Rajoy, Sánchez va formalitzar ahir l’incompliment pel que fa a la reforma del delicte de sedició aquest 2020 i va ajornar la fita fins al 2021, però va ser més eloqüent que mai sobre el que farà quan les peticions d’indult arribin al Consell de Ministres i tot depengui d’ell. “Des del principi, aquest govern no ha ocultat mai les intencions d’apostar pel retrobament i la reconciliació. És molt important superar episodis infaustos que avergonyeixen el conjunt del país. Quan parlem de Catalunya, ningú està lliure culpa i tots hem comès errors”, va dir per aplanar el camí cap a l’indult.

El tradicional balanç de l’any es va completar enguany mitjançant l’informe Cumpliendo, amb què Sánchez vol inaugurar la disciplina de posar xifres i percentatges al grau de compliment del programa i amb l’ajuda en el mètode d’experts i catedràtics. En el cas de Catalunya, la lupa es posa sobre els pactes amb ERC, i aquí l’informe es vanta d’haver complert el 0% de tot el que s’ha pactat amb els republicans, que van ser decisius per decantar la investidura per un sol vot el 7 de gener. Tenir la taula de diàleg “en procés” i alhora “sense cap avenç en el semestre” –l’única reunió va tenir lloc el 26 de febrer a La Moncloa, amb Quim Torra i Sánchez de caps de taula i amb iconografia de cimera d’estat– és tot el que la coalició PSOE-Podem anota en la casella dels acords amb ERC, i apareix un 0% en el capítol dels acords “complerts”. Per contra, la coalició llueix percentatges que van des del 36% amb Compromís fins al 7% amb el PNB, passant pel 22% amb el BNG i el 29% amb Nova Canàries.

Zero a ERC i tapar Bildu

El més curiós és que l’altre partit que va ser clau juntament amb ERC en la investidura, EH Bildu, ni apareix en el balanç ni en els percentatges, perquè Sánchez considera que no hi té firmat cap pacte. El 0% d’ERC i l’ocultació deliberada de l’esquerra abertzale contrasten amb el discurs central del PP, Vox i Cs de tenir un govern espanyol que viu entregat de dia i de nit als independentistes, amb contínues cessions per superar les votacions al Congrés.

14 de febrer i nova etapa

Mirant al 2021, Sánchez té encerclada la data del 14 de febrer, i no només per la convocatòria de les eleccions, sinó perquè és la data que ho condiciona tot en el full de ruta del mandat, especialment la concessió dels indults. Amb Miquel Iceta aspirant a recuperar votants de Ciutadans, el president espanyol no vol regalar cap as a les dretes i es recepta actuar a partir de l’endemà per obrir així una nova etapa. F

ins i tot el ministre de Sanitat, Salvador Illa, apel·lava ahir a deslligar l’indult de les eleccions en un guió compartit pel PSOE i el PSC, que viuran els propers 45 dies entregats a no perjudicar les expectatives electorals de Miquel Iceta. “L’ordenament legal planteja una sèrie d’informes de la fiscalia, de l’advocacia de l’Estat, del Tribunal Suprem... I després arriben a la taula del Consell de Ministres i aquí serà quan jo em pronunciï i plantegi quina és la posició que tinc com a president i també del conjunt de govern”, va reblar Sánchez. Perquè la via de Sánchez és macerar l’indult lentament i estovar-ne l’impacte en l’opinió pública sense agitar les urnes, i l’endemà del 14-F s’obre un període sense eleccions a la vista (les estatals no seran fins al 2023).

“El compliment dels compromisos amb Catalunya és zero. La repressió continua diàriament”, el rebatia des de la Generalitat la consellera de Presidència, Meritxell Budó. Per Budó, “no hi ha cap diferència” entre Rajoy i Sánchez, perquè “hi continua havent presos polítics i exiliats, i més repressió que mai”. Budó avisa que “tot el que sigui” possibilitar que els presos “surtin d’aquesta injusta presó, benvingut sigui”, però en va dubtar –“si hi ha voluntat, es pot prendre demà mateix la decisió”– i va avisar que “els indults no són la solució” i que només la llei d’amnistia i exercir el dret a l’autodeterminació permetrien encarrilar la “resolució del conflicte”.

“Una etapa dramàtica”

Sánchez va fer seu un relat en què tots –inclòs ell, que va avalar l’article 155 de Rajoy sent líder de l’oposició– han comès errors des del 2017. “Tots hem comès errors i tots hem d’aprendre d’aquests errors i mirar endavant i ser capaços de trobar un espai en què ens puguem retrobar. Això és el que vol la ciutadania catalana i aquesta crec que serà l’aposta que farà el 14 de febrer, per tal de superar aquesta etapa tan dramàtica que s’està vivint i que s’ha viscut i mirar al futur amb un horitzó compartit”, va raonar.

En aquesta aposta “per la convivència a Catalunya i de Catalunya amb Espanya”, l’existència de presos polítics obstaculitza qualsevol solució i Sánchez llançarà en paral·lel a la tramitació de l’indult la reforma del Codi Penal per adequar el delicte de sedició. “El 2021 ha de ser l’any en què actualitzem el nostre Codi Penal i l’homologuem amb la resta de països europeus, o almenys amb els països europeus als quals ens volem assemblar encara més”, avisa Sánchez. Amb l’anunci de la nova data, plou sobre mullat: va ser el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, qui va prometre el mateix per abans d’acabar el 2020 i el líder d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, fins i tot confiava que la rebaixa de penes que implica beneficaria els presos abans del 14-F.

LES FRASES

Apostem per la reconciliació, cal superar episodis infaustos que ens avergonyeixen a tots
Pedro Sánchez
president espanyol
El compliment dels compromisos amb Catalunya és zero. La repressió continua diàriament
Meritxell Budó
consellera de presidència

Nou full de ruta de Felip VI o una llei modernitzadora

Unides Podem registrarà una llei de la corona al Congrés el 2021 per limitar el rol del rei i el PSOE la vetarà, però ahir era Pedro Sánchez qui obria la porta a una reinvenció de la monarquia per part de Felip VI. “Pas a pas”, va assenyalar.

Al president espanyol, el discurs nadalenc de Felip VI –no hi va citar ni condemnar la corrupció de Joan Carles I– li va semblar “valent” i ja dona per fet que aviat hi haurà un gest. Quan se li va demanar si serà una llei modernitzadora, Sánchez va dir: “Renovació, rendició de comptes. Felip VI hi està treballant. Anem pas a pas. Ja aniran coneixent com es materialitza el full de ruta de renovació de la corona pel que fa a transparència i exemplaritat.” Curiosament, el líder del PP, Pablo Casado, equiparava ahir Espanya amb una “república bananera”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona