Política

Mor Josep Fornas, l’home de Tarradellas a Catalunya

Editor i personatge de llarga trajectòria catalanista i antifranquista, va ajudar el president de la Generalitat a l’exili a contactar amb els personatges que el visitaven a Saint Martin-le-Beau

Ahir va morir als 96 anys Josep Fornas, editor i polític i l’home del president Josep Tarradellas a Catalunya. Nascut a Barcelona el 19 d’octubre de 1924, Fornas va mantenir contactes de jove amb diverses organitzacions de l’antifranquisme, entre les quals Estat Català, en què hi militaven personatges com Josep Planchart, Jordi Renom, Ventura Niubó i Xavier Balagueró, que era secretari general del partit. Fornas no va militar mai a Estat Català però hi va col·laborar i posteriorment va entrar com a militant a Unió Democràtica de Catalunya, on va mantenir una gran amistat amb el responsable del secretariat d’UDC en la clandestinitat, l’advocat Joan Sansa. Anys més tard, Josep Fornas abandonaria Unió Democràtica, però en aquell període va tenir ocasió de conèixer personatges com Jordi Pujol, Josep Benet, Josep Espar i Ticó i Albert Manent. El 1962, gràcies a la mediació de Josep Andreu i Abelló, va contactar a París amb el president de la Generalitat a l’exili Josep Tarradellas, amb qui va col·laborar durant 16 anys, fins al retorn del president a Catalunya. Fornas va ser el seu delegat a l’interior de Catalunya i la persona que va facilitar a Tarradellas informació i els contactes amb les personalitats que l’anirien visitant Saint Martin-le-Beau. El 1977, Tarradellas el va designar membre de l’Organisme Consultiu de la Presidència de la Generalitat.

Un any abans, Fornas havia entrat a ERC d’Heribert Barrera, en què durant una dècada va ser membre de la direcció del partit. En les primeres eleccions del 1980 al Parlament de Catalunya, Fornas va ser elegit diputat i nomenat president del grup parlamentari d’Esquerra, però al final de la legislatura va optar per retirar-se de la primera línia de la política.

Paral·lelament, Josep Fornas va desenvolupar al llarg de la seva vida una àmplia activitat cultural, fundant el 1963 l’editorial Pòrtic i participant, entre altres iniciatives, en l’accionariat de Difusora Editorial Catalana, especialitzada en llibres en català.

L’abril del 2010, la Generalitat el va guardonar amb la Creu de Sant Jordi .

En una entrevista publicada per aquest diari el 4 de gener del 2015 amb motiu del seu 90è aniversari, Fornas va fer un repàs de la seva vida, i concretament de la seva relació amb Tarradellas. “Sempre va ser molt personalista. Per això a molts de nosaltres i a d’altres aquest personalisme ens feia ser-hi reticents. Érem respectuosos amb la seva personalitat, però el que no volíem era que ens collés i que haguéssim de fer el que ell volia”, va declarar Fornas. En aquella entrevista també va dir que perquè Catalunya pugui arribar a la independència farà falta un personatge com Tarradellas.

Paraules de record

Ahir, en fer-se pública la defunció de Fornas, Quim Torra el va definir en una piulada com un “home bo, generós, irònic. Un dels grans”.

Pere Aragonès també va fer una piulada de record: “Que la terra et sigui lleu, admirat Josep Fornas. Diputat d’ERC, editor, col·laborador de Tarradellas i Creu de Sant Jordi. Gràcies pel compromís amb el país i, personalment, per les converses i l’amabilitat extraordinària”.

LA DATA

el 1962 és l’any que Josep Fornas va conèixer Tarradellas


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona