Política

Marín evita la condemna política per corrupció

El PSC i Junts per Catalunya fan front comú en el plenari de la Diputació de Barcelona contra la moció d’ERC que censurava la presidenta

El clima preelectoral marca el debat dels portaveus

El govern de coalició entre el Partits del Socialistes i Junts per Catalunya a la Diputació de Barcelona va funcionar ahir de forma cohesionada i contundent per rebutjar la moció presentada per Esquerra Republicana amb la clara voluntat de condemnar políticament la presidenta de l’ens, l’alcaldessa socialista de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, per l’escàndol de corrupció del consell esportiu del municipi que dirigeix.

La iniciativa republicana, defensada per l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, pretenia “condemnar” el que es considera “falta de transparència” pel que fa a la informació donada per Marín en relació amb el cas del consell esportiu, que ja l’afecta directament com a persona investigada per la justícia. El text de la moció també retreia una actitud poc satisfactòria al govern a l’hora de retre comptes de l’afer en qüestió.

La iniciativa republicana va rebre els vots favorables dels diputats del seu grup, dels de Ciutadans i de la diputada que representa el partit Tot per Terrassa. El Partit Popular i els comuns s’hi van abstenir. Abans de cloure el plenari, de caràcter extraordinari i monogràfic per tractar aquest sol tema, Núria Marín es va comprometre a recollir l’esperit dels punts tercer i quart de la moció d’Esquerra Republicana, en què es fa una condemna genèrica de la corrupció, en tots els seus casos, i també s’insta la Diputació a revisar el codi de bon govern. La presidenta també es va comprometre a fer “una declaració conjunta contra la corrupció”.

Marín no va fer cas a Guiteras, però, quan aquest va assegurar que la gravetat del cas del consell esportiu obligava a “fer un pas al costat”. Guiteras va retreure a la presidenta que en el seu dia hagués posat el seu càrrec a disposició del seu partit i que no ho hagués fet a la Diputació. “Vostè no està aquí al servei del PSC”, li va retreure Guiteras.

Les rèpliques al portaveu d’ERC van evidenciar el clima preelectoral que es viu a Catalunya i la tibantor entre ERC i JxCat. En representació d’aquest partit hi va intervenir Neus Munté, que va retreure als republicans voler instrumentalitzar el cas del consell esportiu i actuar amb afany “electoralista”. Munté va retreure a ERC ser “oportunistes” i no haver buscat un acord amb la resta de les formacions.

Pel PSC, la rèplica va venir de l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, que va assegurar que el seu partit no té “res a amagar” i va anunciar el que després va confirmar Marín en el sentit que revisarien “els mecanismes del codi de bon govern”. Díaz també va retreure a Guiteras ser un “oportunista”.

Salvador Tovar, tot i votar al costat d’ERC, també va considerar que la moció és fruit d’una “maniobra preelectoral” i va demanar a Marín que deixi el càrrec i es quedi com a diputada mentre s’espera com es resol la investigació judicial. Pel PP, Daniel García va aprofitar per dir que el que és corrupte és el procés per la independència, mentre que la diputada de Tot per Terrassa, Luisa Melgares, va demanar no normalitzar les situacions que es troben sota sospita i buscar eines contra la corrupció.

LA XIFRA

23
vots
dels diputats del PSC i de JxCat van derrotar els 21 que van sumar els diputats d’ERC, Cs i Tot per Terrassa.

El Parlament espera explicacions

La comissió d’Afers Institucionals del Parlament rebrà Núria Marin en una compareixença, encara sense data, perquè s’expliqui davant la seva situació actual d’investigada en un cas de corrupció. Van ser ERC i els Comuns els que van reclamar la compareixença i l’alcaldessa de l’Hospitalet va confirmar a finals de novembre que hi assistiria. Núria Marín va ser detinguda, interrogada com a investigada i posteriorment posada en llibertat el 10 de desembre per la Policía Nacional. En aquella ocasió, Marín ja va reaccionar defensant-se i dient que no hi ha cap motiu per dimitir. En el cas del consell escolar s’investiga la presumpta desviació de 400.000 euros procedents de subvencions públiques. Hi ha tretze implicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona