Política

ERC vol trencar “el bipartidisme sociovergent”

Aragonès acusa el PSC i JxCat de “tapar-se les vergonyes” en matèria de corrupció

Artadi repta els republicans a revertir els seus pactes municipals amb els socialistes

ERC veu les eleccions previstes en principi pel 14 de febrer com una oportunitat per trencar amb els últims quaranta anys d’“alternança entre socialistes i convergents” a les principals institucions del país, començant per la Diputació de Barcelona, on dijous JxCat i el PSC van tombar una moció republicana de condemna de la corrupció arran de la investigació a la presidenta de l’ens supracomarcal i alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.

Conscient que l’etiqueta convergent molesta a JxCat –el seu cap de llista, Carles Puigdemont, va criticar al setembre que el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, s’hi refereixi d’aquesta manera– i obviant que l’últim president, Quim Torra, era independent, el vicepresident de la Generalitat, president substitut i candidat d’ERC a les eleccions, Pere Aragonès, es proposa “acabar amb aquest bipartidisme sociovergent” que “massa vegades es tapa les vergonyes”. En aquest sentit, va posar d’exemple el cas de la diputació barcelonina, però ho va fer extensiu al govern de la Generalitat –on ERC ha governat amb les dues parts–. Per contra, Aragonès ofereix una presidència “republicana, d’esquerres i independentista per primera vegada des de la República” que tingui la lluita contra la corrupció com a bandera. En una compareixença posterior a una reunió de la sectorial del partit d’Educació, el candidat va insistir en què ERC ha estat “exemplar” en la croada de les mans netes.

La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, va emplaçar els republicans a “revertir-ho tot”, no només el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona, sinó també els acords als ajuntaments a què ERC va arribar amb el partit de Miquel Iceta. La portaveu de JxCat va puntualitzar que “es va oferir a ERC abans que es comencessin a fer els pactes” evitar acords amb els socialistes del 155. “I ho seguim oferint, si hi ha voluntat política es pot fer. Nosaltres hi som, que decideixi ERC si vol ser-hi o no”, va afegir-hi Artadi. “El que nosaltres volem de canvi, i per fer història, és que hi hagi la primera presidenta de la Generalitat de Catalunya, i JxCat és l’única formació que per primera vegada té això a l’abast de la mà”, va defensar, en referència a Laura Borràs.

Ajornament del 14-F

D’altra banda, a cinc setmanes perquè se celebrin els comicis, Aragonès es va remetre al consens que hi pugui haver a la reunió que els partits celebraran divendres vinent per decidir si la situació epidemiològica recomana ajornar o no les eleccions. “Cal prendre la millor decisió, que garanteixi el dret a vot i unes eleccions segures”, va argumentar. Per ERC, no hi haurà problema “des del punt de vista organitzatiu” però s’ha de garantir que tothom pugui exercir el dret al sufragi.

LES FRASES

Cal acabar amb 40 anys d’alternança entre socialistes i convergents a la presidència
Pere Aragonès
Cap de llista d’ERC
El que nosaltres volem per fer història és que hi hagi la primera presidenta de la Generalitat
Elsa Artadi
Portaveu de JxCat

Iceta: “No ens plantegem governar amb ERC”

El PSC descarta la possibilitat de governar amb ERC després de les eleccions. El líder del PSC i descavalcat candidat per Salvador Illa, Miquel Iceta, va assegurar, en declaracions a Efe, que el seu partit no preveu una aliança “directament ni indirecta” amb ERC perquè els republicans tenen la convocatòria d’un referèndum d’independència com a objectiu de legislatura. “No ens plantegem governar amb ERC”, va sentenciar, per intentar esvair el rum-rum d’un tercer tripartit, després dels presidits per Pasqual Maragall i José Montilla amb ERC i ICV. No va concretar, però, si els socialistes donarien suport gratis a la investidura de Pere Aragonès, com va fer Manuel Valls amb Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona.

Per Iceta, la situació actual no és comparable amb l’experiència de govern de 2003 a 2010 perquè aleshores els republicans no incloïen la independència “al menú”, sinó que prioritzaven, al seu parer, altres qüestions compartides pels socialistes. ERC ha assegurat per activa i per passiva que és “impossible” un acord amb els socialistes per governar a la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona