Política

Els demòcrates engeguen el procés per destituir Trump per “incitar a la insurrecció”

La Cambra de Representants aprovarà previsiblement els càrrecs polítics aquest dimecres, però el procés haurà de ser ratificat per una majoria qualificada al Senat

El republicà podria convertir-se en el primer president dels EUA en afrontar dues vegades un ‘impeachment’

Els demòcrates han engegat per segona vegada aquesta legislatura un procés per destituir el president sortint dels Estats Units, Donald Trump, una setmana abans que acabi el seu mandat. La Cambra de Representants votarà dimecres sobre l’acusació contra l’encara president per “incitar a la insurrecció” amb la seva actitud en les protestes del passat dimecres contra la ratificació de la victòria electoral del demòcrata Joe Biden al Congrés, que va derivar en un assalt al Capitoli per part de seguidors seus.

Un grup de demòcrates ha presentat aquest dilluns una proposta a la Cambra Baixa que exigeix la destitució del republicà arran dels incidents. El text de la resolució per a un judici polític (impeachment) argumenta que, en arengar a la insurrecció als seus seguidors, Trump va posar “en greu perill la seguretat dels EUA i les seves institucions de govern”. “Va amenaçar la integritat del sistema democràtic, interferir en la transició pacífica de poder, i va posar en perill una branca de govern. Per tant, va trair la seva confiança com a president, amb els danys manifestos conseqüents al poble dels Estats Units”, afegeix.

Si la cambra baixa l’aprova, tal com s’espera, Trump serà el primer president dels EUA que s’enfronta dues vegades a un impeachment. El primer intent per destituir-lo va fracassar amb l’absolució del Senat al febrer del 2020.

El número 2 de la majoria demòcrata, Steny Hoyer, ja ha anunciat a la resta de congressistes que l’hemicicle es reunirà dimecres a les nou del matí (tres de la tarda a Catalunya) per considerar l’acusació política presentada contra Trump.

Els demòcrates tenen els vots necessaris per aprovar aquest càrrec contra la Trump durant la votació al ple, ha assegurat aquest dilluns un dels congressistes que ha redactat la resolució, David Cicilline.

Cal una majoria simple de 218 per aprovar l’acusació contra Trump –o menys, si hi ha absències- i els demòcrates controlen 222 escons de la Cambra de Representants.

Una vegada es validi a la cambra baixa, el Senat està obligat per llei a iniciar un judici polític contra Trump. La cambra alta, però, no té previst reprendre la seva activitat fins al 19 de gener, un dia abans que prengui possessió el president electe, Joe Biden.

D’aquesta manera, l’impeachment no podrà resultar en la destitució de Trump, perquè ja no serà a la Casa Blanca quan arrenqui el procés, però els demòcrates confien aconseguir un altre efecte: la seva inhabilitació per ocupar futurs càrrecs polítics.

Perquè el  judici polític prosperi cal una majoria qualificada de dos terços i el Senat està dividit en 50 escons demòcrates i 50 republicans. Els primers, però, confien que la idea d’inhabilitar políticament a Trump ajudi a convèncer alguns senadors del partit rival que es plantegen presentar-se a les eleccions presidencials del 2024.

Només si el Senat vota a favor de condemnar Trump es podrà impulsar una altra votació per decidir si se l’inhabilitat políticament. Aquesta mesura, però, només requereix una majoria simple.

Els demòcrates també han presentat aquest dilluns una proposta per destituir Trump per la via ràpida de l’article 25 de la Constitució, però els republicans l’han tombat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona