Política

Brussel·les respecta la negativa de Bèlgica a entregar Lluís Puig

La CE recorda que la decisió sobre les euroordres és “purament judicial”

Puigdemont alerta l’eurocambra del precedent de cara al suplicatori

Brussel·les acata la negativa de Bèlgica a entregar l’exconseller de Cultura Lluís Puig a les autoritats espanyoles. La Comissió Europea va assegurar ahir que “respecta” la independència dels tribunals belgues després que deneguessin l’extradició del polític independentista a l’Estat espanyol.

Quan li van preguntar pel contundent cop de porta de la justícia belga per les vulneracions de drets fonamentals en la causa del procés, el portaveu de Justícia de l’executiu europeu, Christian Wigand, va remarcar ahir que la decisió sobre les euroordres és “purament judicial” i que la CE no hi té “cap paper”. La Comissió d’Ursula von der Leyen va esquivar, però, les preguntes sobre el xoc entre el Tribunal Suprem i el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les.

Les dues jurisdiccions a la Unió Europea han arribat a conclusions contradictòries sobre el cas de l’1 d’octubre. Mentre que el Suprem va condemnar els nou independentistes a altes penes de presó per l’organització del referèndum, els magistrats belgues han deixat en llibertat qui va ser conseller de Cultura en el govern de Carles Puigdemont adduint que el Suprem no és competent per jutjar-lo i que, a més, hi ha un risc de vulneració del seu dret a la presumpció d’innocència constatat pel Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides.

El Suprem, a diferència de l’alt tribunal belga, no ha aplicat la resolució de l’ONU i s’ha desmarcat de la normativa internacional. De fet, el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg ha reiterat en diverses ocasions que el Grup de Treball és una instància equivalent a la seva i que les seves resolucions vinculen els estats.

A l’expectativa

Amb la sentència ferma de Bèlgica que qüestiona el Suprem, els altres exiliats esperen evitar també l’extradició. Les euroordres dels ara eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí estan congelades en espera que el Parlament Europeu decideixi si els aixeca la immunitat. Un procediment que es reactiva finalment aquesta setmana després d’un any paralitzat per les restriccions de la Covid-19.

Quan falten pocs dies per a la seva esperada compareixença, els eurodiputats de Junts van avisar ahir els companys de l’eurocambra del rebuig de Bèlgica a l’extradició de l’exconseller Lluís Puig. Tots tres van assegurar ahir en una carta als membres del Parlament Europeu que la decisió belga torna a constatar el risc de vulneració de drets fonamentals. Segons ells, el perill detectat per la justícia belga en el cas de Puig “és totalment aplicable als seus casos”, especialment el de vulneració de la presumpció d’innocència.

“Hi ha més evidències que Espanya està vulnerant els nostres drets amb aquest procediment judicial, que cada cop deixa entreveure més les motivacions polítiques”, alerten en la missiva. A més, veuen la sentència belga com una prova més de la falta de competència del Suprem per reclamar el suplicatori. “La petició d’aixecament d’immunitat la va fer un tribunal que no és competent”, afirmen.

Així, els exiliats reforcen els seus arguments de cara a la vista pel suplicatori, que se celebrarà dijous al comitè d’Afers Legals de l’eurocambra. “Aquest procediment per aixecar la immunitat es podria acabar convertint en una vergonya per al Parlament Europeu”, van avisar ahir Puigdemont, Comín i Ponsatí, conscients que la decisió final està en mans d’un ple de la cambra controlat per populars, socialistes i liberals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona