Política

La Mesa del Congrés rebutja la comissió d’investigació sobre Joan Carles de Borbó

Els socialistes s’alineen amb el PP i Vox i voten en contra

La Mesa del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres amb els vots del PSOE, PP i Vox la petició de Podem, ERC, CUP, Bildu, BNG, Més País i Compromís per a la creació d’una comissió d’investigació sobre les activitats del rei emèrit, Joan Carles I, per l’ús de les targetes Black després de la seva abdicació. Com recull l’agència ACN, la iniciativa comptava per primera vegada amb l’aval dels lletrats del Congrés, que fins ara s’havien pronunciat sempre en contra de la possibilitat que les Corts investiguessin cap membre de la monarquia espanyola. El PSOE, però, s’ha posicionat en contra de la iniciativa adduint que el Congrés no té funcions de control a la Casa Reial.

Fins ara el PSOE sempre havia argumentat els seus vots en contra d’iniciatives per investigar la monarquia en el criteri dels lletrats. En aquesta ocasió, però, els lletrats proposen “admetre a tràmit i traslladar a la Junta de Portaveus” la petició per a la creació de la comissió d’investigació, perquè la Junta decideixi sobre “la seva eventual inclusió a l’ordre del dia d’una pròxima sessió plenària”.

El cas ha generat un nou esvoranc en la relació entre els dos socis de l’executiu espanyol. Aquest dimecres la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha recordat a Podem que el criteri del conjunt de l’executiu sobre qüestions com aquesta el marca el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i que la posició global del govern és de “suport a la monarquia”.

En una entrevista a Onda Cero, Robles ha defensat que el Congrés no investigui el rei emèrit perquè al seu entendre darrere aquest tipus de peticions hi ha el “qüestionament de les institucions, i en una democràcia sòlida no és bo que es qüestionin les institucions”.

Un criteri diametralment oposat al de Podem, promotor de la iniciativa per a la creació de la comissió d’investigació.

El portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique, en una entrevista a RNE, Echenique ha recordat que “cada vegada hi ha menys formes d’explicar” perquè no s’investiga el rei emèrit. Segons Podem, contràriament al que diu el PSOE una comissió d’investigació no suposa el control al cap de l’Estat, sinó aprofundir en el coneixement d’unes irregularitats que afecten a l’interès públic. Echenique ha remarcat en una piulada a Twitter aquest dimecres que els lletrats de la cambra baixa “donen la raó” a Unides Podem, que va sol·licitar la creació de la comissió d’investigació sobre les activitats de Joan Carles I després de l’abdicació. “La nostra iniciativa és 100% constitucional”, ha afirmat.

ERC demana la compareixença de Sánchez i Calvo

ERC registrarà al Congrés una petició de compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, perquè aclareixin la seva actuació en la fugida del rei emèrit, Joan Carles de Borbó, als Emirats Àrabs el passat mes d’agost. Els republicans volen que tots dos donin explicacions també sobre “possibles ingerències” per part del seu executiu per impedir la constitució d’una Comissió d’Investigació al Congrés –avalada pes lletrats però rebutjada amb els vots del PSOE- sobre les activitats suposadament corruptes de Joan Carles de Borbó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona