Política

Els contribuents paguen el personal que acompanya el rei emèrit a Abu Dhabi

El govern admet que Patrimoni sufraga el seguici de Joan Carles I l’endemà que Calvo digués que “no viu del diner públic”

ERC li reclama explicacions

“Joan Carles I ja no té activitat ni viu del diner públic”, va dir la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, dimecres a TVE. Si bé el Ministeri de l’Interior ja va aclarir a l’agost arran de la fugida que pagava els guàrdies civils escortes del rei emèrit –tot i que es nega a detallar el cost del dispositiu–, el govern espanyol ha hagut d’admetre ara que no és cert que Joan Carles es mantingui amb diner privat i que són els contribuents –a través de Patrimonio Nacional– els que també paguen el salari i els viatges dels ajudants de cambra desplaçats a Abu Dhabi (Emirats Àrabs) com a seguici del monarca que va regnar del 1975 al juny del 2014. Segons va informar ElDiario.es a partir de factures amb l’agència de viatges d’El Corte Inglés, que recullen bitllets d’avió de Madrid a Abu Dhabi i d’Abu Dhabi a Madrid, Joan Carles I té a la seva disposició un seguici fix de tres ajudants –de personal de lliure designació– que només en passatges d’avió ha costat ja uns 4.000 euros, sense comptar sous, allotjaments i dietes.

L’operació d’estat per deslocalitzar el rei emèrit al golf Pèrsic l’agost del 2020 es manté sis mesos després com un dels grans secrets d’estat, perquè ni La Moncloa ni el portal de Transparència ni la Casa del Rei han ofert el mínim detall sobre el cost de la manutenció del rei emèrit ni del personal del seguici. El més sorprenent de les informacions emergides ara és que és Patrimonio Nacional, presidit per la lletrada socialista Llanos Castellanos, l’organisme encarregat d’assistir el rei emigrat, quan la missió de l’ens és preservar el llegat monumental i històric d’indrets com ara el Palau Reial, el monestir de San Lorenzo del Escorial o el Valle de los Caídos.

Unides Podem, el soci de coalició del PSOE, que desconeixia l’assumpte, lamenta la singularitat i l’opacitat de les factures. “Patrimonio Nacional paga la luxosa vida del rei fugit. Quin monument més campechano. No són suficients els seus milions d’euros en paradisos fiscals, li hem de continuar pagant amb diner públic tots els seus capritxos”, va denunciar Podem a Twitter. “La corrupció ja és Patrimonio Nacional a Espanya”, va ironitzar el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. “Suma y sigue... Fins al rubor i la vergonya infinita i més enllà!”, exclamava Oskar Matute (EH Bildu). ERC i Bildu van registrar ahir al Congrés una sol·licitud de compareixença de Calvo i una bateria de preguntes en què reclamen conèixer la factura total que suposa l’emèrit al contribuent.

La revelació sobre una part del que costa l’estada del rei emèrit a Abu Dhabi era aprofitada pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, per reclamar comprensió. “No ens hem d’esquinçar les vestidures per aquest tipus de coses”, esgrimia Campo a Radio 4. Segons Campo, “la monarquia està fent un esforç permanent per donar transparència i visibilitat a les despeses de la corona” i “està fent uns passos tremendament importants per ser una monarquia parlamentària del segle XXI”. El ministre de Justícia només accepta que “hi ha qüestions que podem anar polint” i prou.

L’endemà que la mesa del Congrés vetés per sisena vegada una comissió d’investigació sobre la corrupció de l’emèrit –aquest cop amb la singularitat que el PSOE ja no tenia la coartada dels lletrats–, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va instar a desfer enganys: “El partit monàrquic per excel·lència a Espanya és el PSOE. Si la monarquia és defensada i sostinguda per algú és pel PSOE.”

LA FRASE

La corrupció ja és Patrimonio Nacional a Espanya
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona