Política

Els països pobres només han vacunat fins ara 25 persones

L’OMS reclama un accés equitatiu als fàrmacs

Vol que s’immunitzi sanitaris i ancians a tot el món els pròxims dies

Dels 39 milions de dosis de la vacuna anti-Covid que s’han administrat fins ara a tot el planeta, només 25 (el 0,00006%) s’han injectat a persones residents en països pobres, segons va denunciar ahir el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, que va reclamar un repartiment més just dels fàrmacs.

“El món és a un pas d’un catastròfic fracàs moral, i el preu d’aquest fracàs es pagarà amb vides i llocs de treball als països més pobres”, hi va afegir en el discurs d’obertura del comitè executiu de l’OMS, que es reuneix durant els pròxims nou dies.

Tedros va recordar que les vacunes per a la pandèmia de la grip A que va aparèixer el 2009 no van arribar als països en desenvolupament fins que es va acabar aquella crisi, i que els portadors del virus VIH en nacions pobres no van rebre el corresponent fàrmac fins una dècada després que les riques, errors –va subratllar– que no s’han de repetir. “La recent emergència de variants del coronavirus altament contagioses fa que el desplegament ràpid i equitatiu de les vacunes sigui encara més important”, hi va insistir Tedros. “No seria just que adults joves i sans en els països rics es vacunessin abans que poguessin fer-ho treballadors sanitaris i persones grans en els més pobres, hi va afegir. “Hi haurà dosis per a tothom, però ara hem d’actuar com una gran família per donar prioritat als que estan més en risc.”

Tedros també va lamentar que alguns països “donin prioritat a acords bilaterals” per a l’adquisició de vacunes, cosa que –va advertir– fa encarir els preus de les dosis. Això “pot endarrerir els enviaments de COVAX”, una plataforma coordinada per l’OMS per garantir un accés equitatiu de les vacunes als països en desenvolupament amb ajuda financera dels països desenvolupats, que alhora sufraguen les investigacions de les farmacèutiques en la iniciativa.

Tot i les desigualtats, Tedros va assegurar que encara hi ha temps per revertir la situació, i va demanar a la comunitat internacional “treballar conjuntament perquè, en els primers cent dies de l’any, la vacunació de treballadors sanitaris i persones grans estigui en marxa a tots els països”.

L’OMS s’ha marcat l’objectiu d’aconseguir, el 2021, que almenys un 20% de la població mundial estigui vacunada, tot i que es considera que, per obtenir una immunitat de grup que posi fi definitivament al coronavirus SARS-SoV-2, el percentatge hauria de pujar els pròxims anys fins al 70%.

Els 39 milions de vacunats fins ara –en 49 països– representen tan sols un 0,5% de la població mundial.

LA FRASE

El món és a un pas d’un catastròfic fracàs moral i el preu el pagaran els països pobres
Tedros A. Ghebreyesus
Director general de L’OMS

LA XIFRA

39
milions
de persones a tot el món –un 0,5% de la població total– s’han vacunat fins ara de Covid-19.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona