Política

Trump prepara cent indults

El mandatari anunciarà uns perdons presidencials que no s’espera que no incloguin ni ell ni la seva família

La ciutat de Washington estudia acusar el cap d’estat sortint d’incitació a la violència

És una tradició que un president dels Estats Units, en el seu camí de sortida de la Casa Blanca, aprofiti l’últim alè de poder per utilitzar una de les eines més discrecionals que té: el poder d’indultar o commutar condemnes a qualsevol persona. Tots ho han fet sempre i està previst que Donald Trump també ho faci: diversos mitjans de comunicació asseguren que avui, últim dia sencer com a mandatari nord-americà, anunciï un paquet de més de cent perdons presidencials.

Trump no ha demostrat durant la seva presidència una predilecció especial per aquest poder absolut sobre la justícia federal. De fet, és dels qui menys l’han fet servir: fins ara, en tota la presidència només ha atorgat 28 indults i 16 commutacions de condemna, una xifra baixíssima. El seu predecessor, Barack Obama, va acabar el seu mandat amb 272 indults i més de 1.700 commutacions.

Si bé les xifres no són gens significatives, el que sí que ha predominat en les decisions de Trump en aquest àmbit són els personatges als quals ha donat clemència: la gran majoria, socis o aliats molt propers a la seva figura, la seva campanya electoral o els seus familiars, fet que ha despertat les alertes per un ús indiscriminat del poder de perdó per a un benefici únicament personal, res a veure amb la idea original de corregir errades del sistema de justícia, recompensar bones conductes o enviar missatges de canvis de política federal.

Poc se sap del paquet de més d’un centenar d’indults que anunciarà la Casa Blanca. Semblen descartats noms com el de Julian Assange, fundador de WikiLeaks, i està en dubte el de Steve Bannon, polèmic cap de campanya de Trump el 2016 i principal ideòleg de trumpisme enmig d’un procés judicial per estafa en un escàndol amb el mur amb Mèxic com a rerefons.

El que més preocupa tothom és si Trump farà el pas que tothom tem: aplicar un indult preventiu a la seva família, al seu advocat Rudy Giuliani, i a ell mateix, una idea que fa mesos que circula pel cap del mandatari. Prendre una decisió sobre aquest tema és més urgent que mai, especialment tenint en compte que, després de l’assalt al Congrés de seguidors de Trump, hi ha possibilitats que se l’acusi d’algun delicte com a instigador de la violència.

Els assessors presidencials l’estan aconsellant que no ho faci, bàsicament perquè enviaria el missatge que realment és culpable d’algun delicte. En aquest sentit també l’estan aconsellant que no faci cas a les sol·licituds de clemència dels atacants del Capitoli, perquè enviaria el mateix senyal. “Perdonar aquests individus seria una errada”, li va advertir el senador republicà Lindsey Graham, una de les figures més pròximes al president.

Segons diversos experts constitucionalistes, la possibilitat d’un autoindult, un fet extraordinari, presenta molts dubtes legals. Argumenten que no encaixa amb la doctrina antimonàrquica d’uns pares fundadors que volien deslligar-se de tot el que desprenia olor d’absolutisme; a banda, deixaria sense efecte el credo que “ningú està per sobre de la llei”.

En els últims dies, els moviments de lobby per aconseguir un indult d’última hora han col·lapsat l’escriptori del president. El gruix d’indults de Trump tindrà com a protagonistes aliats, exsocis, condemnats per delictes fiscals, i el raper Lil Wayne, acusat de tinença d’armes i drogues.

Qui tindrà una postpresidència entretinguda als jutjats és el mateix Trump. El fiscal general del Districte de Colúmbia, Karl Racine, va confirmar aquest cap de setmana que la ciutat està estudiant molt seriosament acusar formalment el president d’incitació a la violència, un delicte estatal pel qual podria ser condemnat a sis mesos de presó. A banda, en sortir de la Casa Blanca té casos oberts per diversos delictes de frau, difamació i estafa per haver privat d’una herència milionària tres dels seus nebots.

La qui ja sap com serà la seva vida en el futur pròxim és Kamala Harris. Ahir va renunciar oficialment al seu escó al Senat, últim pas per demà convertir-se en la primera dona vicepresidenta en la història dels EUA.

LES XIFRES

28
indults
i 16 commutacions de pena ha firmat fins ara el president sortint dels Estats Units, Donald Trump.
272
indults
i 1.700 commutacions de pena va acordar durant el seu mandat Barack Obama.

Ensurt a tocar del Capitoli

Ahir, a primera hora del matí i enmig dels preparatius i el simulacre de la investidura de demà, el pànic es va apoderar de Washington durant uns minuts: el Congrés es va tancar d’emergència com una mesura per “extremar la precaució” després que es veiés fum d’un incendi molt a prop del Capitoli. Ràpidament el servei secret, la policia i els bombers van informar que no hi havia cap amenaça per al públic: només es tractava d’una petita explosió causada per un incendi en un campament de sensesostre que viuen en un pont a prop de la zona amb més poder polític de la capital dels Estats Units.

Un ensurt que posa de manifest la tensió en temes de seguretat que es viu la vigília dels actes de dimecres. Hi ha tanta precaució que l’FBI investigarà un per un tots els 25.000 efectius de la Guàrdia Nacional que es desplegaran a la capital per evitar un dels perills més greus: un atac o amenaça que arribi des de dins del dispositiu de seguretat per a la investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona