Política

Joe Biden, 46è president dels Estats Units

El demòcrata pren possessió en la tradicional cerimònia al Capitoli, a la qual no assisteix el seu predecessor, Donald Trump

La vicepresidenta, Kamala Harris, es converteix en la primera dona que ocupa el càrrec en la història del país

El president electe dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, s’ha convertit aquest dimecres en el 46è president del país.

El demòcrata ha pres possessió aquesta tarda a les escales del Capitoli en una cerimònia en la que també ha jurat el càrrec, Kamala Harris, que serà la 49ena persona en ocupar la vicepresidència i la primera dona que ostenta aquest càrrec en la història del país nord-americà.

En el seu discurs inaugural, Biden ha fet una crida a la unitat per recosir les divisions al país. “La democràcia ha prevalgut”, ha dit en al·lusió a l’assalt al Capitoli que els seguidors de Donald Trump van protagonitzar fa dues setmanes coincidint amb la ratificació de la seva elecció al Congrés.

El ja president dels EUA ha promès “no posposar més” la justícia racial i “derrotar” el supremacisme blanc. “Seré un president per a tots els nord-americans”, ha assegurat.

Així mateix, s’ha compromès a “reparar les aliances” internacionals per superar l’hostilitat de Trump al multilateralisme: “Ens tornarem a implicar amb el món”, ha assegurat. A més, ha avanat que vol fer dels EUA “un líder del bé” a nivell mundial.

Biden, que ha refermat la seva intenció per prioritzar la lluita contra la pandèmia, ha volgut dedicar un moment de silenci pels morts per la Covid-19. “Superarem aquests moments difícils”, ha garantit.

La tradicional cerimònia al Capitoli ha comptat amb la presència d’alguns dels darrers presidents del país, com Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, però amb l’absència sonada del seu immediat predecessor, Donald Trump, una plantada inèdit des del 1869.

En aquesta ocasió tampoc hi ha hagut públic al National Mall, l’esplanada que s’estén des del Capitoli fins al monument a Lincoln, i els carrers del centre de Washington estan tancats i vallats sota l’atenta de vigilància de 25.000 efectius de la Guàrdia Nacional.

La cantant Lady Gaga ha estat l’encarregada de cantar l’himne nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona