Política

El Kremlin reprimeix les massives manifestacions per la llibertat de Navalni

Més d’un miler de detinguts, entre ells l’esposa del líder opositor, en unes 60 protestes arreu de Rússia

Els seguidors convoquen més mobilitzacions

Desenes de milers de russos van sortir ahir als carrers d’una seixantena de ciutats del país per exigir la llibertat del líder opositor Aleksei Navalni, que està engarjolat des que fa una setmana va decidir tornar de Berlín. A Alemanya es recuperava d’un enverinament amb una neurotoxina desenvolupada per l’antiga URSS que quasi el mata l’agost passat, i del qual acusa el president rus. Arribat a Moscou, l’opositor va ser empresonat a Moscou durant un mes. Després tornarà davant del jutge, que el podria condemnar a diversos anys de presó, acusat d’incomplir les revisions de la llibertat condicional. Precisament, per ser a l’hospital berlinès. La seva portaveu i un dels seus advocats també van ser detinguts divendres passat, en un clar advertiment del govern de Putin als que secundessin les mobilitzacions. Malgrat això, i desafiant també les baixíssimes temperatures –en alguns indrets eren de 40 graus sota zero–, milers i milers de persones van participar ahir en una de les manifestacions més multitudinàries dels últims temps a Rússia. Amb crits de “Putin, lladre!” i “Feixista”, els ciutadans expressaven que estaven farts de la repressió i la corrupció, i exigien la llibertat de l’opositor. Els antidisturbis no van dubtar a carregar amb duresa i van detenir almenys 1.500 persones, prop de 400 a Moscou. Entre les detingudes hi ha la política i advocada del Fons de Lluita contra la Corrupció, Liubov Sobol. Se la van endur mentre feia declaracions a la premsa. L’esposa de l’opositor, Iúlia Navalnaia, informava a través d’Instagram de la seva detenció, i va ser alliberada al cap de poques hores. L’ambaixada dels EUA i Amnistia Internacional van condemnar la repressió. Ja s’han convocat més protestes per al cap de setmana vinent.

LA XIFRA

60
milions de visionaments
té el vídeo de Navalni sobre el palau secret de Putin al mar Negre, valorat en 1.400 milions.

LA FRASE

Deploro les detencions generalitzades i l’ús desproporcionat de la força
Josep Borrell
ALT REPRESENTANT D’EXTERIORS DE LA UNIÓ EUROPEA

Condemnes de la UE, però no s’esperen sancions

Els Vint-i-set debatran, demà, “els pròxims passos” respecte a l’afer de Navalni, que ha obert una nova causa de conflicte entre el Kremlin i la Unió Europea. Malgrat això, no s’esperen més sancions contra Rússia, a causa de les diferents opinions entre els estats. L’alt representant europeu d’Afers Estrangers, Josep Borrell, va assegurar ahir “deplorar les detencions”. El president del Consell Europeu, Charles Michel, va expressar divendres al president Putin la “greu preocupació” de la UE i els estats membres per la detenció de Navalni, de qui va reclamar “el ple i incondicional” respecte als seus drets i que sigui posat “ràpidament en llibertat”. També vol que el govern rus faci una investigació “transparent” de l’intent d’assassinat de l’opositor. El vídeo que Navalni mostra a les xarxes sobre el presumpte palau que Putin té a la ribera del mar Negre, valorat en 1.400 milions, ja supera els 60 milions de visionaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona