Política

Sánchez remodela el seu govern per la sortida d’Illa: Iceta, nou ministre de Política Territorial i Darias de Sanitat

El primer secretari del PSC prometrà el càrrec aquest dimecres al matí a La Zarzuela

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, serà el nou ministre de Política Territorial i Funció Pública en substitució de Carolina Darias, que relleva Salvador Illa al capdavant del Ministeri de Sanitat.

Aquest dimarts, la Moncloa ha confirmat el canvi de peces puntual per la sortida d’Illa, que es dedicarà plenament ja la campanya per la presidència de la Generalitat que comença aquest dijous a la nit. Iceta prometrà el càrrec aquest dimecres davant el rei Felip VI a La Zarzuela i està previst que rebi la cartera de mans de Darias el mateix dimecres al migdia.

Iceta ocupa d’aquesta manera una responsabilitat que ja havia tingut l’actual presidenta del Congrés, Meritxell Batet, durant la primera etapa del mandat de Pedro Sánchez. El canvi de fitxes deixa novament en mans del PSC un ministeri que ha de ser clau a la segona volta de la legislatura en l’engranatge entre l’executiu espanyol i el govern que surti de les urnes del 14-F.

Iceta –que ja havia sonat anteriorment com a ministre del govern de Sánchez i que va veure frustrada l’operació per ser president del Senat– té entre altres sobre la taula la reactivació de la taula de diàleg. La seva predecessora –juntament amb Sánchez, Calvo, Ábalos, Montero i Illa– va participar a l’única reunió que s’ha celebrat fins ara, el febrer del 2020.

El primer secretari del PSC substitueix així Carolina Darias, que hereta la cartera de Sanitat en plena pandèmia i amb dures crítiques de l’oposició a la gestió que n’ha fet Salvador Illa, especialment després que es donés a conèixer la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. Serà ella qui protagonitzarà la pròxima compareixença –forçada aquest dilluns per tots els grups menys el PSOE– al Congrés dels Diputats. Ho farà després de setmanes en què ja ha acompanyat Illa a les reunions del Consell Interterritorial de Sanitat, que reuneix el govern espanyol i els consellers de Salut dels territoris. Ja va ser present amb Illa al seu últim acte com a ministre, aquest dilluns, quan tots dos van visitar amb Pedro Sánchez l’Agència Espanyola del Medicament.

El president espanyol es decanta d’aquesta manera per una crisi de govern quirúrgica que es limita a la substitució d’un ministre, i evita una remodelació del govern més àmplia en un moment de tensió amb el seu soci de coalició, Podem, que ja ha advertit que no està disposat a fer modificacions en la seva estructura ni en la quota de cadires al Consell de Ministres.

Iceta i Darias prometran el càrrec davant Felip VI aquest dimecres a les 9 h al Palau de la Zarzuela

ACN

Miquel Iceta i Carolina Darias prometran el càrrec de ministres de Política Territorial i Sanitat, respectivament, davant Felip VI aquest dimecres a les 9 hores al Palau de la Zarzuela.

El monarca ja ha incorporat la presa de possessió a la seva agenda després que aquest dimarts a la tarda el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi confirmat que Darias assumirà la cartera de Sanitat per la dimissió de Salvador Illa per concórrer com a candidat del PSC a les eleccions catalanes i que Iceta prendrà el relleu de la ministra a Política Territorial.

Després de la presa de possessió davant del rei, tindrà lloc l’intercanvi de carteres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul