Política

JxCat crida a omplir les urnes dels vots que l’Estat “no vol ni veure”

Borràs defensa la “desaparició” d’Espanya a Catalunya i tanca la porta a la taula de diàleg: “El model és l’1-O”

La candidata de JxCat al 14-F, Laura Borràs, ha cridat a omplir les urnes dels vots que l’Estat “no vol ni veure” per evitar un arc parlamentari “desnaturalitzat i artificiós”. En una conferència a la Llotja de Mar aquest dimecres, Borràs ha demanat que la gent vagi a votar per evitar que una abstenció elevada porti PSC i comuns al Govern la legislatura que ve. L’exconsellera ha rebutjat “reformar” Espanya i ha defensat la “desaparició” de l’Estat a Catalunya després de les eleccions. Així, ha tancat la porta a la negociació amb Madrid: “Prou de pidolar per una taula de diàleg, el model és l’1-O”. Borràs ha insistit que vol presidir el Govern que “faci” la república, per canviar el “voler la independència” a “poder la independència”.

Borràs ha centrat el seu discurs en advertir dels perills de l’abstenció el 14-F. La candidata de Junts ha alertat de la “maniobra bruta” de l’Estat en “obligar” la ciutadania catalana a votar i confiar en una “abstenció elevada” que afavoreixi PSC i comuns per governar plegats, tal com ja fan a la Moncloa: “És una possibilitat imaginada pels que pretenen moure els fils de la política catalana des dels despatxos de Madrid”, ha argumentat.

L’exconsellera considera que si la fórmula de socialistes i comuns es repeteix a la Generalitat, a causa d’una baixa participació electoral, hi haurà un Parlament “desnaturalitzat i artificiós que no representarà la voluntat del poble, sinó únicament la seva”, en referència als interessos de l’Estat. En aquest sentit, Borràs ha cridat a omplir les urnes “dels vots que no volen ni veure, com per l’1-O i el 21-D de 2017”, en al·lusions al referèndum i a les últimes eleccions al Parlament.

La presidenciable de Junts també ha promès la “desaparició” d’Espanya a Catalunya a partir del 14-F: “Cada pas que fem ha de ser necessàriament un pas enrere de l’Estat a Catalunya. Els nostres esforços no han d’anar encaminats a reformar Espanya, sinó a desplaçar-la”. Aquí, Borràs ha instat l’independentisme a “plantar-se”, i ha rebutjat el diàleg amb Madrid: “Ja n’hi ha prou de pidolar per una taula de diàleg, el model és l’1-O”.

Borràs, doncs, ha defensat l’estratègia de l’1 d’octubre de 2017 com a base per aconseguir la independència. Tot i que ja ha estat consellera de Cultura en un executiu independentista format per JxCat i ERC, Borràs ha dit que ara vol ser presidenta “del Govern que faci la independència”. “Hem de canviar el ’voler pel poder’. Hem de passar de ‘voler la independència’ a ’poder la independència’. De ’voler ajudar les empreses’ a ‘poder ajudar-les’”, ha argumentat.

Mesures econòmiques

Pel que fa a les mesures econòmiques, Borràs ha dibuixat els set grans eixos de la seva candidatura: la societat del coneixement, amb la digitalització com a motor de país, accelerador de l’activitat econòmica i generador de llocs de feina. La plena ocupació qualificada. Una vocació de lideratge internacional per fer de Catalunya l’Estat referent de modernitat i progrés al sud d’Europa.

Prioritzar el benestar social i la igualtat: renda mínima garantida, assegurar el sistema de pensions, potenciar una societat paritària i l’emprenedoria social. Reequilibri territorial: país viu i en xarxa, infraestructures, fibra òptica, descentralizació de l’administració. Crear un país mediambientalment i energèticament sostenible: energies renovables, economia circular, agència del canvi climàtic, llei de patrimoni i biodiversitat.

I, finalment, que Catalunya sigui “plenament democràtica i propera a les persones”, amb una administració digital, un pla de participació ciutadana, valoració periòdica del compliment del govern, agència d’avaluació i prospectiva de Catalunya.

L’acte ha començat amb més de 20 minuts retard i no s’han admès preguntes de la premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona