Política

El fiscal vol tombar l’absolució de Carrasco al Suprem

El ministeri públic anuncia un recurs de cassació, que és força excepcional i ara estudiarà si el presenta

La defensa de l’activista de Viladecans no en dubta

El setge judicial a l’activista de Viladecans Tamara Carrasco –des que va ser detinguda l’abril del 2018 acusada de terrorisme per difondre un àudio de mobilitzacions dels CDR, i absolta per un jutjat, absolució ratificada per l’Audiència de Barcelona, el gener passat– continua obert. La fiscalia de Barcelona ha anunciat que vol presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem contra l’absolució de Carrasco adduint infracció de llei, fet força excepcional.

“La fiscalia espanyola porta el cas de @TamaraVila83 al Suprem malgrat les absolucions contundents de l’Audiència de Barcelona i del jutjat penal 25. Diu molt del concepte que la fiscalia actual té del dret a la protesta i de quina percepció té del Tribunal Suprem”, piulava el penalista Benet Salellas , advocat de Carrasco. “Lluitaré, com he fet sempre”, responia l’activista, que va rebre força suports a les xarxes socials.

La portaveu de la fiscalia de Barcelona aclaria ahir que ara “només” s’ha anunciat que es presentarà el recurs de cassació; s’estudiarà i més endavant es decidirà si es presenta o no el recurs. Els fiscals que han de decidir-ho són els del Suprem, els que consideren que el que va succeir a Catalunya la tardor del 2017 va ser una rebel·lió. Per això, la defensa de Carrasco dubta que els fiscals de l’alt tribunal espanyol es facin enrere un cop fet l’anunci del recurs, tot i que s’ha fet en alguns casos. La doctrina del Tribunal d’Estrasburg prohibeix condemnar una persona absolta i sense haver-la escoltat. En el cas de Carrasco, el Suprem podria condemnar-la sense tocar els fets provats.

El fiscal demanava per a la veïna de Viladecans set mesos de presó en considerar-la autora d’un delicte de difusió i incitació a desordres públics per haver fet un àudio en què explicava mobilitzacions per reclamar la tornada de l’expresident Puigdemont, el març del 2018, que va enviar a un grup de WhatsApp. La magistrada del jutjat penal número 25 de Barcelona i la secció segona de l’Audiència de Barcelona van deixar ben clar que Carrasco no havia comès aquell delicte ja que consideren que amb aquesta aplicació no es fa una difusió pública, com sí que es fa amb altres xarxes socials. L’àudio va arribar a la Guàrdia Civil malgrat que els investigadors no van aclarir en el judici com van obtenir-lo. Les resolucions afegeixen que no donava ordres directes, i tampoc demanava fer cadena de la informació.

LA FRASE

La fiscalia espanyola porta el cas de Tamara al Suprem. Diu molt del seu concepte del dret a la protesta
Benet Salellas
advocat de tamara carrasco

Español reclama lesió amb dol

El titular del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona, Francesc Miralles, ha descartat la petició de Roger Español de jutjar el seu cas per un procediment de sumari en considerar que la pèrdua de la visió de l’ull dret que li va causar l’impacte d’una pilota de goma va ser una acció imprudent (fins a tres anys de presó) de l’escopeter de la policia espanyola i no pas una acció amb dol, directe o eventual, castigada amb una pena de fins a dotze anys de presó.

Anaïs Franquesa, advocada d’Español, va anunciar que presentaran un recurs a l’Audiència de Barcelona ja que no comparteixen el raonament del jutge, que sosté que cal situar els fets, l’1-O, en un ambient amb un “tumult” de persones; que el tret no va ser directe al cap, sinó a terra, i que “no hi ha cap llei a Catalunya que prohibeixi l’ús de pilotes de goma”. Per Franquesa, la situació no era perillosa per usar les pilotes; mecanismes internacionals refermen la perillositat del rebot dels projectils, i els Mossos tenen una instrucció que les prohibeix des del 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA