Política

Bárcenas posa el PP en guàrdia

Casado calla i només Feijóo i el portaveu al Senat surten a defensar l’honorabilitat de Rajoy

L’advocat de l’extresorer diu que seguirà oferint proves i “ja no callarà”

Els rivals etziben al PP d’ara que és el seu passat

L’endemà del sisme que va tenir Luis Bárcenas com a epicentre, ahir va ser el dia del balanç dels estralls i de vigilar les rèpliques i l’ona expansiva al voltant de la seu del PP al carrer Gènova, 13, de Madrid. La direcció del PP es va abonar al silenci espès i el seu líder, Pablo Casado, va callar sobre les delictives revelacions de l’extresorer del partit i no variar el seu guió de campanya: va visitar una granja a Castellnou de Seana (Lleida) tot esquivant l’afer. Amb Mariano Rajoy assenyalat ara per Bárcenas com a testimoni de la destrucció dels fulls de la comptabilitat en B en una trituradora de paper, ahir només el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, i el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, van donar la cara pel president del PP entre el 2004 i el 2018 i ho van fer avalant la seva “honorabilitat”. El PP, però, es posa en guàrdia després d’escoltar l’advocat de Bárcenas, Gustavo Galán, que avisava que el seu client entregarà en un futur noves “gravacions o documents” a la justícia en el marc de les diverses causes en marxa relacionades amb el finançament il·legal del PP.

El neguit recorre tant el vell PP de Rajoy i de José María Aznar com l’actual PP de Casado pel potencial devastador que Bárcenas retingui ara que ja no té res a perdre, perquè està condemnat a 29 anys de presó pel cas de l’etapa 1 de Gürtel i la seva dona, Rosalía Iglesias, va entrar al novembre a la presó d’Alcalá-Meco. El suport més incondicional a Rajoy no arriba de Madrid, sinó de Galícia. “Per descomptat que segueixo absolutament convençut de l’honorabilitat, en tota la seva carrera política, del president Rajoy”, va dir el president gallec, Alberto Núñez Feijóo. El portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, posava veu oficial a un dia de sorollosos silencis dels companys de partit: “Si això es demostra judicialment, només hi haurà una resposta del meu partit i del líder del meu partit. Ho sento: si es fa, es paga.” “Preguntar a la direcció del PP actual per Bárcenas és com preguntar a Sánchez i la seva direcció per Roldán”, va reblar Maroto.

“No contra el PP actual”

Que el neguit està justificat ho evidencia l’advocat Gustavo Galán, ideòleg de la nova estratègia de defensa nascuda quan Bárcenas va comprovar que guardar anys de silenci –com li van oferir emissaris de Rajoy, segons ell– no havia servit per evitar que Rosalía Iglesias entrés a la presó o que el dispositiu de la Kitchen assaltés el seu pis per destruir proves. “Luis no carrega contra un partit polític i menys contra el PP i els actuals dirigents, a qui critica amb les seves conductes és a una determinada direcció o a unes determinades persones que al seu dia es van creuar en el seu camí”, va dir el lletrat a Onda Cero.

Segons el seu advocat, a Bárcenas tampoc no el mou cap afany de reduir la seva condemna. “Ja ha complert quatre anys i mig i ja pot accedir al tercer grau, no té lògica aquesta finalitat”, va dir. I avisa que això és només el principi: “La meva recomanació a Luis és que no pot estar callat, ha estat molts anys així.”

La incògnita és si Bárcenas es guarda una bomba que relacioni el pagament de comissions amb l’adjudicació d’obra pública en governs del PP i en particular en l’etapa d’Aznar, que ara s’està investigant. Entre les proves que Bárcenas es vanta de tenir hi ha una còpia dels papers de pagaments en B que hauria fet creure a Rajoy que estava eliminant a la trituradora de paper –ell en guardava una còpia i no ho hauria dit– i una gravació del difunt Álvaro Lapuerta, extresorer, en què es parla d’entregues en metàl·lic a Rajoy. I quan les destaparà? “No té per què ser en la peça que es jutjarà la setmana que ve”, diu el lletrat Gustavo Galán. Si dilluns arrenca a l’Audiència el judici de la caixa B, l’extresorer també serà citat a la comissió d’investigació de la Kitchen al Congrés i hi anirà.

Fins ara el guió de Casado per defugir l’ombra de la corrupció és oferir-se com a cara d’un PP nou deslliurat del passat, fins al punt d’identificar-se a si mateix en aquella època com “un diputat per Àvila”. “En què quedem? Tenen història i aquest partit és el seu, o aquest partit el van fundar abans-d’ahir Casado, Maroto i la resta?”, exigia la vicepresidenta, Carmen Calvo. Més àcid era Gabriel Rufián (ERC): “Tenim un altre Bárcenas cantant”, va ironitzar apel·lant a l’activitat del fill, Willy Bárcenas, al grup musical Taburete. “Que Bárcenas d’una vegada per totes i després de tants anys de mitges veritats digui que el PP no era un partit sinó una maquinària de corrupció i un clan mafiós pot afectar el PP actual, faran veure que no els afecta però sent un xaval Casado ja es passejava pels passadissos amb tota aquesta gent”, va recordar Rufián.

Preguntar a l’actual direcció del PP per Bárcenas és com preguntar a Sánchez per Luis Roldán
s
Javier Maroto
portaveu del pp al senat
En què quedem? Tenen història i aquest partit és seu, o Casado i Maroto el van fundar abans-d’ahir?
Carmen Calvo
vicepresidenta espanyola
Estic absolutament convençut de l’honorabilitat, en tota la seva carrera política, del president Rajoy
Alberto Núñez Feijóo
president de galícia
Un altre Bárcenas cantant. Farà veure que no l’afecta però sent un xaval Casado anava amb aquests
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona