Política

Macron s’ofereix com a mediador amb l’Iran

Anima Washington a restablir el diàleg amb la república islàmica

El president francès, Emmanuel Macron, va aplaudir ahir la intenció de la nova administració Biden de reprendre el diàleg amb l’Iran, i es va proposar com a mediador, tot afegint que Israel i l’Aràbia Saudita han de participar d’alguna manera en aquest procés.

“Hem de completar una nova negociació amb l’Iran”, va afirmar Macron durant una videoconferència amb l’Atlantic Council, un think tank amb seu a Washington. “Faré tot el que pugui per encoratjar tota iniciativa dels EUA per tornar al diàleg”, va declarar. “Estaré aquí, com ja hi estava, i disponible, fa dos anys i fa un any i mig, intentant ser un mediador honest i compromès amb aquest diàleg.” El 2018, Trump va retirar els EUA de l’acord nuclear, destinat a limitar el programa atòmic iranià a canvi d’un alleujament de les sancions internacionals. El seu successor, el demòcrata Joe Biden, s’ha compromès a tornar al pacte si Teheran el compleix de forma “estricta”. Per Macron, és l’hora d’obrir una nova negociació, ja que la república islàmica és més a prop d’aconseguir l’arma nuclear i cal abordar el seu programa de míssils balístics i promoure l’estabilitat regional.

Durant la videoconferència, el president francès també va criticar l’opacitat de la vacuna xinesa contra la Covid-19 i els seus riscos potencials de facilitar el desenvolupament de noves variants. Macron va destacar l’“eficàcia” de la Xina a l’hora de desplegar una “diplomàcia de la vacuna”, subministrant-la especialment als països dels Balcans, del Golf i africans, “en unes proporcions que no són clares per nosaltres, però amb uns èxits diplomàtics manifestos”. “Això pot donar la idea que són més eficaços que l’aproximació multilateral que teníem fa uns mesos. Però crec que si tenim una aproximació global i coordinada, a molt llarg termini, podem ser més eficaços.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs