Política

Borrell reclama a Rússia que alliberi l’opositor Navalni i Lavrov li retreu l’empresonament dels polítics catalans

El ministre d'Exteriors rus demana a la UE que no qüestioni les decisions del sistema judicial del seu país

Recorda al cap de la diplomàcia europea que Bèlgica i Alemanya han contradit els tribunals de l’Estat en el cas dels exiliats

El ministre d’exteriors de Rússia, Sergei Lavrov, ha retret a la Unió Europea (UE) l’empresonament dels polítics independentistes catalans. Lavrov ha replicat així a les declaracions del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que ha exigit al Kremlin l’alliberament del líder opositor rus Alexei Navalni i que s’obri una investigació independent de l’enverinament que aquest va patir a l’agost.

L’enganxada s’ha produït en la roda de premsa conjunta que tots dos han ofert a Moscou amb motiu de la visita de Borrell, la primera d’un Alt Representant de la política exterior de la UE a Rússia  en quatre anys.

“Per suposat que hem parlat del cas Navalni i de les persones detingudes a les manifestacions. Li he traslladat al ministre Lavrov la nostra profunda preocupació i li he reiterat la nostra crida a una investigació imparcial del seu enverinament”, ha explicat Borrell en la compareixença al costat del ministre rus.

De la seva banda, Lavrov ha comparat l’empresonament de Navalni amb el judici el dels polítics independentistes catalans. “Ho he recordat en relació que la nostra Justícia ha estat acusada de prendre decisions polititzades”, ha dit
 
En aquest sentit, ha assegurat Rússia no ha fet mai comentaris públics sobre “presumptes decisions judicials políticament motivades”.
“No qüestioneu les decisions del nostre sistema judicial”, ha etzibat Lavrov, que ha acusat Borrell d’aplicar “dobles estàndards”.

Lavrov ha al·ludit, “sense ànim d’ofendre”, al fet que líders independentistes catalans van ser condemnats “per l’organització del referèndum a Catalunya”. “A propòsit, ens van acusar a nosaltres de provocar-lo [el referèndum], sense cap prova”, ha afegit.

A més, ha recordat que Bèlgica i Alemanya van contradir els tribunals espanyols en el cas de l’1-O i que “Espanya va defensar el seu sistema judicial”. “Les autoritats espanyoles els van respondre: vostès saben que nosaltres tenim el nostre sistema judicial i ni tan sols s’atreveixin a dubtar de les decisions que nosaltres prenem en els nostres tribunals i segons les nostres lleis”, ha dit. “I això és just el que volem nosaltres d’Occident en l’àmbit de la reciprocitat”, ha sentenciat.  

El màxim responsable de la diplomàcia russa ha qualificat les acusacions europees de “maleducades”. “Aquesta arrogància de l’Europa culta em sembla bastant inacceptable i la rebutgem categòricament. Si els socis consideren que no ens mereixem informació que confirmaria les seves acusacions a les autoritats russes, ja s’ho faran amb la seva consciència”.

Borrell ha assegurat que la UE respecta plenament “la sobirania de Rússia” i la seva pròpia responsabilitat amb el compliment dels seus compromisos internacionals, però també creu que els afers relacionats amb “l’Estat de dret, els drets humans, la societat civil i la llibertat política són essencials” per les relacions entre Brussel·les i Moscou.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els pactes i Catalunya es fan lloc en la campanya de les europees

barcelona
Xavier Cros
Alcalde de Fontcoberta (ERC)

“Sense subvencions no podem fer inversions”

Fontcoberta
Sònia Viñolas
Alcaldessa de Malgrat de Mar (PSC)

“Vull recuperar la pertinença de poble que hem anat perdent”

Malgrat de Mar
política

Sánchez retira la llei del sòl per evitar un segon revés i perilla la majoria al Congrés

madrid
política

ERC facilitarà la investidura de Puigdemont si es posa d’acord amb el PSC

barcelona
unió europea

Von der Leyen torna a allargar la mà a l’extrema dreta durant el debat europeu

barcelona
guerra a gaza

L'exèrcit israelià amplia la seva ofensiva a Rafah

barcelona
GIRONA

Asens reivindica el vot "antifeixista" en l'inici de campanya

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit israelià diu que va avisar Netanyahu de la feblesa del país abans de l'octubre

barcelona