Política

L’Equador vota si recupera el llegat de Correa

Andrés Arauz, amb el suport de l’expresident Correa, i Guillermo Laso es disputen el poder en la primera volta

Andrés Arauz, secundat per l’expresident equatorià Rafael Correa, i Guillermo Lasso, que busca per tercera vegada arribar al poder, sortien com a favorits, aquest diumenge, en la primera volta de les eleccions equatorianes, volta plena d’incògnites.

Les eleccions presidencials van escenificar una batalla entre dos models ja coneguts a l’Equador. D’una banda, l’esquerra hereva de l’expresident Correa, representada per Andrés Arauz, que busca recobrar el poder. A la banda contrària, Guillermo Lasso, un polític conservador i liberal que intenta per tercera vegada arribar al Palau de Carondelet. Encara que les enquestes apunten que la votació no es resoldrà en primera volta i aquests dos candidats hauran de competir de nou en un desempat a l’abril, la desmobilització i la fragmentació del vot, amb 16 aspirants en les paperetes, van afegir incertesa a la jornada. Yaku Pérez, dirigent indígena, i l’empresari Xavier Hervas, que va augmentar la seva popularitat gràcies a les xarxes socials, poden restar impuls als favorits.

La jornada electoral va arrencar amb alguns retards i llargues files entorn dels col·legis i centres de votació a Quito i Guayaquil, on els votants esperaven per votar seguint els protocols de bioseguretat establerts per la Covid-19. Alguns presidents de col·legis electorals a Quito van assegurar que diverses juntes receptores de vot no s’havien pogut instal·lar a les 7 del matí, quan va arrencar la jornada, per l’absència dels integrants de les meses de votació. A causa de l’absència dels ciutadans designats per a integrar-les, les meses van ser formades pels electors que havien acudit a primera hora a dipositar els seus vots.

Les autoritats sanitàries havien recomanat a la població que fins al migdia acudissin els votants amb cèdules d’identitat acabats en nombre parell i a la tarda, els imparells. Així mateix, havien recomanat que els votants acudissin a votar amb una doble màscara de protecció, que portessin un bolígraf i evitessin les aglomeracions.

Tant l’interior com els exteriors dels recintes electorals van ser custodiats per militars i policies que van vigilar, a més de la seguretat ciutadana, el compliment de les normes sanitàries dictades amb motiu de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries