Política

Judici a la caixa B amb Bárcenas com a polvorí del PP

cas

La vista per les obres a la seu pagades en negre a Unifica enceta el calvari judicial

Bárcenas revela una negociació amb la direcció de Casado perquè calli i el PP ho nega

Torna al banc dels acusats amb més memòria i proves

Bárcenas hi veu dos espionatges, de Fernández Díaz i de De Cospedal
L’extresorer és la sal en el judici, amb Aznar i Rajoy com a testimonis

“Com volen que no conegui la comptabilitat del PP el senyor Rajoy si rebia un sobre que li entregava el senyor Álvaro Lapuerta directament al seu despatx mentre va ser a Gènova i que li portava al ministeri quan era ministre!”, exclamava Luis Bárcenas el matí del 23 de gener del 2015 a la porta del seu domicili. L’exclamació deixaria pas a la contenció durant el judici de la Gürtel el 2017 –“no respondré a la pregunta”, repetia una vegada i una altra–, però l’Audiencia Nacional obre avui el judici de la caixa B del PP pel pagament en negre a la firma Unifica dels 900.000 euros que van costar les obres de la seu del carrer Gènova, i Bárcenas hi irromp com el polvorí que podria desestabilitzar des dels plàcids retirs de Mariano Rajoy i de José María Aznar fins al present i el futur de Pablo Casado.

El judici de la caixa B és només la casella de sortida del calvari judicial que el 2021 reserva al PP, que suportarà una tempesta perfecta amb la Púnica, la Kitchen, el cas Lezo i el cas dels papers de Bárcenas. La vista que s’obre avui amb les qüestions prèvies, i que es prolongarà fins al 20 de maig, està centrada en la reforma de la seu central –Gènova, 13– amb diner negre procedent de la caixa B del PP i ocultat a Hisenda i al Tribunal de Comptes. Al banc dels acusats hi ha els responsables de la firma Unifica –Gonzalo Urquijo, Belén García i Laura Montero, per als quals la fiscalia demana tres anys de presó– i el gerent del PP Cristóbal Páez, que s’enfronta a un any i mig de presó i que va posar en risc la vista pel contagi per Covid-19. Però el gran protagonista és Bárcenas, que fa front a cinc anys de presó per delicte fiscal, falsedat documental i apropiació indeguda.

Condemnat en ferm a 29 anys de presó –que està complint a Soto del Real des del maig del 2018– per l’època primera de la Gürtel i no havent salvat la dona, Rosalía Iglesias, d’ingressar a Alcalá-Meco al novembre, l’extresorer del PP viu aquest judici i les futures causes amb la llibertat de saber que ja no li poden demanar més anys, i això el fa un llibertí perillós per al vell PP i per al nou PP. Després del primer tast en forma d’escrit a la fiscalia anticorrupció amb afany de col·laborar-hi aportant més proves sobre Rajoy, Aznar i Esperanza Aguirre, ahir va esquitxar Casado desvelant en una entrevista a El Mundo que l’actual PP ha buscat el seu silenci sense èxit. “Hi ha hagut una negociació portada a terme per un íntim amic meu amb dues persones molt vinculades al PP actualment, en la qual, a canvi d’enterrar la destral de guerra i retirar-me com a acusació en el cas dels discos durs, se’m van oferir unes contrapartides molt clares que, un cop més, i començo a estar-hi acostumat, els interlocutors del PP no han complert”, va relatar com a aperitiu del que pot fer des del banc dels acusats.

“Mai amb delinqüents”

El torpede de Bárcenas a la línia de flotació de Casado, que és diputat al Congrés des del 2011 i que va ser vicesecretari de comunicació del 2015 al 2018 amb Rajoy però que ara es vanta que “aquell PP ja no existeix”, era rebatut per la direcció estatal. “La direcció del PP mai ha parlat amb delinqüents i actuarà legalment contra qualsevol falsedat o calúmnia d’estratègies processals que permeten mentir i difamar”, advertia el PP per desfer la revelació del seu extresorer. Segons el partit de Casado, “es pretén infligir el cost electoral a una nova generació popular amb casos de fa dècades”. El líder del PP no ha ocultat que, en el protagonisme cantador de Bárcenas, hi veu una mà negra socialista, i assenyala Pedro Sánchez i la seva fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado. “El novembre del 2019 [va ser a l’octubre], també hi va haver dues presidentes de la Comunitat de Madrid declarant en plena campanya electoral i, en canvi, la sentència dels ERO d’Andalusia es va endarrerir dues setmanes després de la campanya”, ha recordat Casado.

Aznar i obra adjudicada

Entre els compareixents com a testimonis en el judici de la caixa B, hi ha Rajoy i també José María Aznar, que serà la primera vegada que hagi de donar explicacions pels sobres en negre. Es dona la circumstància que Bárcenas, en la nova estratègia iniciada amb el nou advocat, Gustavo Galán, es vanta en l’escrit a la fiscalia de poder aportar proves de l’adjudicació de contractes públics des del govern espanyol a empresaris a canvi de les donacions il·legals. Si bé l’extresorer s’havia limitat fins ara a dir que la cúpula del PP enviava els alcaldes i càrrecs a atendre els empresaris donants i prou, provar que hi havia una vocació finalista situaria els governs del PP (1996-2004 i 2011-2018) en una altra dimensió i ja sota la lupa judicial del suborn. El jutge Pablo Ruz ja ho va explorar en va abans de ser desterrat a Móstoles, i quan en el judici de la Gürtel els investigats van citar la relació entre donació i contracte públic, va ser el jutge substitut, José de la Mata, qui va reobrir un flanc que encara es continua investigant. L’altre as que es guarda Bárcenas són les proves del finançament il·legal al PP de Madrid amb Esperanza Aguirre en les campanyes del 2003, el 2007 i el 2011.

A més de Rajoy i Aznar, també hi declararà com a testimoni María Dolores de Cospedal, secretària general del PP del 2008 al 2018 i enemiga declarada de Bárcenas. A De Cospedal, que el 2013 es va enredar amb la “indemnització en diferit”, la fiscalia la vincula amb l’operació Kitchen –peça del cas Villarejo–, pagada amb fons reservats perquè policies patriòtics robessin proves compromeses a l’extresorer. “Sempre vaig ser conscient que se’m feien seguiments ordenats pel govern de Mariano Rajoy”, admet Bárcenas. I sosté la tesi del doble espionatge, el de Jorge Fernández Díaz i el de De Cospedal. “Coneixent els personatges, no m’estranyaria una competició entre Fernández i De Cospedal per veure qui obtenia abans resultats d’èxit per presentar-los a Rajoy i tranquil·litzar-lo”, sosté Bárcenas.

Esperanza Aguirre

Qui va destapar el cas Gürtel –amb el cost personal de veure la família en perill– és el regidor José Luis Peñas, però Esperanza Aguirre va gosar disputar-li l’autoria. “Jo vaig destapar la trama Gürtel”, va dir el 2010. Presidenta de Madrid del 2003 al 2012, quan va esclatar la Gürtel, la Púnica i la caixa B es va refugiar en una dita castellana (“dos me han salido rana”, dels 500 alts càrrecs: Alberto López Viejo i Francisco Granados). Investigada per Púnica, Bárcenas guardava documentació del presumpte finançament il·legal del PP madrileny en les campanyes del 2003, el 2007 i el 2011, l’operació Kitchen li podria haver robat.

María Dolores de Cospedal

És advocada de l’Estat –ara en actiu al Suprem–, però el 25 de febrer del 2013 esgrimia una figura jurídica inexistent per relatar l’acomiadament de Bárcenas: “Indemnització en diferit en forma de simulació del que abans era retribució.” Enfilada a la secretaria general del PP el 2008 per Rajoy en el congrés de València en què elevava Bárcenas a tresorer, De Cospedal és la gran enemiga d’aquest. Sobre ella pesa l’acusació de cobrar 200.000 euros d’una comissió de Sacyr al PP manxec per un contracte de neteja a Toledo i la sospita de confiar al seu policia de confiança, Andrés Gómez Gordo, la captació del xofer de Bárcenas.

Luis Bárcenas

Condemnat a 29 anys de presó per la primera època de la trama Gürtel, Bárcenas compleix a Soto del Real una pena que alhora li regala una gran llibertat: li surt gratis anar als judicis com a acusat perquè ja no li poden demanar més anys de presó. I això el fa molt perillós per a l’actual PP i per al vell PP. Ara té més memòria i recorda que va fer creure a Rajoy que destruïa l’última còpia de la prova de la caixa B. Al PP des dels 34 anys, va cobrir el buit de Rosendo Naseiro de bracet amb Álvaro Lapuerta. Si el 2013 davant Ruz ja va aixecar la catifa, ara als 64 anys posa tota la carn a la graella per arrossegar el PP en el descens als inferns corruptes.

Rosalía Iglesias

Era la línia vermella fixada per Bárcenas i el botó del pànic per al PP. Per a Rajoy, ella és Rosa i no Rosalía. “Rosa, gràcies, ets un encant. Jo hi seré sempre. Al final la vida és resistir i que algú t’ajudi”, li escrivia el 2011 el líder del PP en un SMS afectuós tot i el cas judicial. Als 61 anys, el 8 de novembre deixava el pis al barri de Salamanca i entrava a la presó d’Alcalá-Meco amb una pena de 13 anys pel cas Gürtel, i al PP van encreuar els dits tement el pitjor. Ha patit l’assalt del fals capellà Enrique Olivares al seu pis el 2013 i l’operació Kitchen –amb el xofer Sergio Ríos d’alfil in situ– per robar-li proves. Per als de la Kitchen, és “la rubia”.

Mariano Rajoy

Quan el diari El País publica el gener del 2013 els papers de Bárcenas, en una casella hi figura “M. Rajoy”, però fins ara cap fiscal ni jutge ha vist en aquest indici l’ombra dels sobresous il·legals pagats en negre a Mariano Rajoy. “Luis, sigues fort, fem el que podem”, escrivia el president del PP a Bárcenas en el seu intercanvi desesperat d’SMS del 2011 fins al 2013. Segons Bárcenas, el president espanyol del 2011 al 2018 li va prometre que Rosalía Iglesias no trepitjaria la presó si ell callava. Rajoy és retratat per Bárcenas com algú a qui se li mostra la comptabilitat B del PP i que creu que la seva pau és la trituradora de paper.

Álvaro Lapuerta

La notorietat de Bárcenas no evita que el tresorer que va estar més anys en el càrrec –els setze que van del 1992 al 2008– sigui Álvaro Lapuerta, mort el 2018. Bárcenas l’identifica com a receptor de donacions il·legals al PP i el seu cas és de novel·la negra. Després de declarar davant el jutge Ruz, el 2013 unes misterioses caigudes al domicili el porten al coma i a la demència. “Que no s’utilitzi com a cap de turc algú tan innocent com indefens que ha quedat impedit per dues estranyes caigudes”, denunciarien els fills veient-hi una mà negra. L’Audiència arxiva el seu cas adduint “demència sobrevinguda” el 2016, dos anys abans de morir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona