Política

BIRMÀNIA

L’exèrcit imposa la llei marcial enmig de la vaga general en resposta al cop

La junta militar birmana va imposar ahir la llei marcial a diverses ciutats, en resposta a les manifestacions que, per tercer dia consecutiu, van inundar els carrers per protestar contra el cop executat de l’1 de febrer.

Després que el país quedés pràcticament paralitzat ahir per una vaga general de treballadors i protestes massives, els militars van declarar la llei marcial a dos districtes de Rangun, principal ciutat i centre econòmic birmà, i a quatre localitats més, on s’ha imposat el toc de queda i la prohibició de reunions de més de cinc persones i discursos públics. El líder del cop, el general Min Aung Hlaing, va pronunciar ahir el seu primer discurs a la televisió justificant el cop com una resposta al “frau” de les eleccions del novembre, guanyades de manera aclaparadora per la Lliga Nacional per a la Democràcia (LND), el partit de la líder detinguda Aung San Suu Kyi.

L’anunci de la llei marcial va arribar després que els militars amenacessin amb accions contra els manifestants i els acusessin de perjudicar l’estabilitat del país, la seguretat i l’estat de dret. A la capital, Nay Pyi Taw, on milers de persones es van mobilitzar, la policia va fer servir canons d’aigua. La vaga de treballadors d’ahir es va notar també en alguns ministeris, com ara el d’Afers Estrangers, on funcionaris i càrrecs mitjans han començat a afegir-se al moviment de desobediència civil. A les manifestacions protagonitzades per joves del cap de setmana, s’hi van afegir ahir treballadors de tots els sectors –inclosos bombers, mestres i personal sanitari– i s’hi van poder veure banderes del col·lectiu LGTBI i de les minories ètniques del país. Les manifestacions multitudinàries –no vistes en més d’una dècada al país– continuen tot i el bloqueig de les xarxes socials imposat per les autoritats i els talls intermitents d’internet i la línia telefònica. La Lliga Nacional per a la Democràcia va demanar ahir a la comunitat internacional que només reconegui com a legítim el govern electe i que s’abstingui de cooperar amb la junta militar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona