Política

Cara a cara amb Rajoy al jutjat

El primer dia del judici sobre els fons de la caixa B del PP, l’extresorer reclama un acarament amb Rajoy si hi ha versions contraposades

La fiscalia treu rellevància a l’escrit de Bárcenas i demana que es limitin a jutjar els diners de la seu del partit i no les adjudicacions

La primera jornada del judici de l’extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas, que acusa bona part de la cúpula de la seva antiga formació de fer servir diner negre de l’anomenada caixa B, va començar ahir amb el tràmit de les qüestions prèvies a l’Audiencia Nacional, amb un Bárcenas assegut a la sala, on va ser traslladat des de la presó on compleix condemna pel cas també de corrupció i finançament il·legal del PP durant l’etapa de José María Aznar. Ara, l’extresorer s’enfronta a una pena de cinc anys més de presó, demanada per la fiscalia, que, de tota manera, no compliria en cas que fos condemnat, perquè ja compleix l’actual, de 29 anys de presó per la causa anterior, i la llei impedeix sumar-hi ara cinc anys més.

Bárcenas va sorprendre ahir tothom demanant un acarament amb el president del govern espanyol i del partit en l’època en què es jutja el presumpte ús de fons il·legals, Mariano Rajoy. La setmana passada, i en un escrit remès a la fiscalia, Bárcenas assenyalava directament Rajoy i bona part de la cúpula del PP assegurant que des del 1982 existia un sistema de finançament paral·lel del partit a través de donacions de diner negre a canvi d’adjudicacions d’obra pública, que s’haurien usat per pagar la nova seu central del PP, uns fons des dels quals també es retiraven diners puntualment per a sobresous a dirigents del PP, com ara al mateix Rajoy. L’advocat de Bárcenas, Gustavo Galán, va justificar la sol·licitud de compareixença de Rajoy com a testimoni adduint a la “coherència processal” per contrastar la versió de l’expresident amb la del principal acusat en el judici sobre el finançament opac del PP, en cas que donin versions contradictòries. Per la seva banda, l’advocat del PP li va retreure que s’alineés amb les acusacions populars –que avui plantejaran les seves al·legacions– per fer del judici “un circ mediàtic”.

El testimoni de Rajoy no va ser l’únic que va demanar l’advocat de Bárcenas. La setmana passada, en l’escrit de Bárcenas a la fiscalia, donava a entendre que podria presentar gravacions i documentació fins ara no fetes públiques que donessin suport a les seves acusacions a Rajoy, que, com Aznar, ha sortit penalment il·lès dels escàndols de corrupció del partit que presidien. Això, tot i assegurar que ha estat objecte d’un robatori de documentació a casa seva, que s’investiga encara en el marc del cas Kitchen. Així, per apuntalar la seva versió, Bárcenas demana al tribunal que permeti la declaració de periodistes com Eduardo Inda, Ernesto Ekaizer i Francisco Mercado, entre d’altres, perquè donin fe de l’existència de gravacions en què Álvaro Lapuerta –el predecessor de Bárcenas en la tresoreria del PP, ja mort– manifestava que existien pagaments als dirigents del PP.

El fiscal Antonio Romeral va intentar ahir tallar d’arrel aquestes acusacions recordant al tribunal que no s’investiga en aquest judici si les donacions de diner negre per part d’empresaris a la caixa B del PP eren a canvi d’adjudicacions d’obra pública, que s’investiga en una altra causa. Per això, va reclamar als tres jutges que el judici es limiti al presumpte pagament de 900.000 euros destinats a la construcció de la seu del carrer Gènova, i a la compra d’accions del diari d’internet Libertad Digital, de Federico Jiménez Losantos, poc després de l’atemptat islamista d’Atocha.

La fiscalia anticorrupció va emetre ahir un comunicat en què nega que hagi arribat a cap pacte o acord amb Bárcenas a canvi de l’escrit en què confessa la caixa B del partit, en resposta a les acusacions de Casado (vegeu peça). Anticorrupció també va afirmar que l’escrit que li ha enviat Bárcenas aporta “escasses novetats” i “cap de substancial” respecte al que ja se sabia. El judici continua avui amb les al·legacions de les sis acusacions populars i la fiscalia al que s’ha plantejat, i després el tribunal emetrà un dictamen.

LA FRASE

Mai, mai, el meu equip ha parlat amb delinqüents, mai. Ni amb aquest ni amb els que apareguin
Pablo Casado
PRESIDENT DEL PP

LA XIFRA

900.000
euros
de diner negre del PP s’haurien usat en la construcció de la seu del partit, en el cas que ara es jutja.

Casado culpa la fiscalia de l’“horrible” cost electoral el 14-F

L’actual president del PP, Pablo Casado, va acusar ahir la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, de “pactar beneficis penitenciaris” amb Bárcenas perquè fes pública la informació de la caixa B “coincidint amb la campanya electoral” del 14-F. Casado va culpar la fiscalia de l’“horrible” cost electoral que suposa l’afer en la campanya catalana, i la va acusar d’estar “embolicada en un tèrbol cas d’extorsió” pels seus contactes amb l’excomissari José Manuel Villarejo. Després de molts dies de silenci, Casado, que va arribar a la presidència el 2018, va intentar aixecar un tallafoc entre ell i el judici afirmant que no pot “fer-se responsable” del que “va passar al PP l’any 86, el 96 o el 2016”. També va negar que el partit hagués incomplert un acord amb Bárcenas –tal com ell sosté– per evitar que la seva dona entrés també a la presó per la Gürtel, fet que motiva ara les amenaces de l’extresorer de posar al descobert tot el que sap sobre trames corruptes: “Mai, mai, el meu equip ha parlat amb delinqüents, mai. Ni amb aquest ni amb els que apareguin.” També va defensar que Rajoy, Aznar i María Dolores de Cospedal tenen la mateixa versió. “Una altra cosa és que Bárcenas acusi persones que no formen part del partit ara ni en formaven part quan jo el dirigia. I això és compatible amb l’afirmació que van ser molt bons ministres, presidents i secretaris d’estat? Sí.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona